302cc9b4780f8cbef6f70c3a8417913050b6aafb ([info]mindbound) rakstīja,
@ 2015-05-19 15:29:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Garastāvoklis:awake
Mūzika:Atrium Carceri & Eldar - Sacrosanct: Tomorrow's Dust
Entry tags:foodstuffs, images, optimisations, personal

Runājot par pārtikas produktiem, varu gandarīti secināt, ka manas korpusa uzturēšanas vajadzības paredzamā nākotnē būs stipri vienkāršotas un ar tām saistītie izdevumi — reducēti līdz vienam labi prognozējamam un ieplānojamam šablonam (atliek vēl tēja, kafija u.tml. izstrādājumi, bet arī tos visefektīvāk ir iegādāties periodiski un vairumā); pilna spektra sintētiska open source barība FTW.

Papildus tam, ka šis sastāvs (un citi Soylent kloni/forki) satur visas organismam vajadzīgās barības vielas šībrīža izpratnei atbilstošos daudzumos, šāda veida pārtika ir arī ļoti viegli "hakojama", kas tuvākajā laikā noteikti tiks izmēģināts (aromatizētāji, dažādi bioaktīvie komponenti, the possibilities are remarkable). Ērtības labad it kā varētu mēģināt pārcelt daļu ikdienas preparātu pulveru uz šo substrātu, taču liela daļa no tiem ir ļoti rūgti, līdz ar to tajā plānā droši vien palikšu pie sava kapsulu štancētāja.

“Because you’ve got more important things to do than worry about food” is right.



(Lasīt komentārus) - (Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]lea
2015-05-25 09:25 (saite)
Jāņem vērā, ka ēdiena izmaksas nav tikai sastāvdaļās. Vēl ir virtuves tehnikas, tās darbināšanas un rīku izmaksas (parasti nepieciešama pirmreizēja investīcija un regulāra uzturēšana). Kā arī laiks - sastāvdaļu iepirkšana, maltīšu plānošana, gatavošana, uzskaite.

Es, piemēram, esmu uzskaitījusi, ka laika ziņā man ēdiena iegūšanas un gatavošanas nodarbēm nepieciešama vismaz stunda dienā (un es lielās maltītes negatavoju katru dienu). Pat pieņemot ļoti nelielu stundas likmi, tas ir daudz. Protams ja patīk gatavot ēst, to uzskata par izklaidi vai hobiju, tad šo ciparu var neskaitīt. Bet man ir sajūta, ka visu Soylent lietotāju vidē, šis tiek uzskatīts par papildus darbu.
Pieņemot ekspluatācijas periodu 10 gadus, visa virtuves tehnika (ledusskapis, plīts, cepeškrāsns, tvaika nosūcējs, trauku mazgājamā mašīna + sīkā tehnika) man izmaksā 30-40 centus dienā. Elektrību neesmu rēķinājusi, bet gan jau tur ir papildus 5-10 centi (visa tehnika ir izvēlēta pēc iespējas energoefektīvāka). Gatavošanas un ēšanas trauki (pieņemot ekspluatācijas periodu 5 gadi) izmaksā aptuveni 20 eiro centus dienā. Tīrīšanas līdzekļi arī gan jau 3-5 centi dienā. Šo gan visu var dalīt ar divi, jo gatavoju divām personām. Protams varētu jau lietot desmitiem gadu vecu tehniku un vecmāmiņas katlus, bet ar to līdzi nāktu samazināta energoefektivitāte un ērtums.

Man, starp citu, garšo ēst un patīk gatavot (ar mēru) un tikai dažkārt (3-5 reizes nedēļā) sanāk maltītes aizstāt ar kādu sabalansētu aizstājēju - laika trūkuma dēļ. Ēdot optimālu makro- un mikro- uzturvielu daudzumu, pagatavotu tā, ka garšo labi un eksistē dažādība, tikai izejvielām tērēju vairāk nekā tos 6.6 eiro dienā (pat ar bonusu, ka, gatavojot diviem, sastāvdaļas var pirkt nosacīti in bulk). Varētu lētāk, bet tad būtu jāiegulda vairāk laika plānošanā. Laika, kura man nav.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]mindbound
2015-05-25 10:05 (saite)
Thanks for completing my own reasoning here, agreed on pretty much all counts (pie tam, man (un daudziem citiem, no doubt) nav arī tā atvieglojuma, ko dod iegāde un gatavošana uz diviem, līdz ar ko nevienu no šiem punktiem nav iespējas reizināt ar 0.5).

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


(Lasīt komentārus) -

Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?