Eiše ([info]lea) rakstīja,
Jāņem vērā, ka ēdiena izmaksas nav tikai sastāvdaļās. Vēl ir virtuves tehnikas, tās darbināšanas un rīku izmaksas (parasti nepieciešama pirmreizēja investīcija un regulāra uzturēšana). Kā arī laiks - sastāvdaļu iepirkšana, maltīšu plānošana, gatavošana, uzskaite.

Es, piemēram, esmu uzskaitījusi, ka laika ziņā man ēdiena iegūšanas un gatavošanas nodarbēm nepieciešama vismaz stunda dienā (un es lielās maltītes negatavoju katru dienu). Pat pieņemot ļoti nelielu stundas likmi, tas ir daudz. Protams ja patīk gatavot ēst, to uzskata par izklaidi vai hobiju, tad šo ciparu var neskaitīt. Bet man ir sajūta, ka visu Soylent lietotāju vidē, šis tiek uzskatīts par papildus darbu.
Pieņemot ekspluatācijas periodu 10 gadus, visa virtuves tehnika (ledusskapis, plīts, cepeškrāsns, tvaika nosūcējs, trauku mazgājamā mašīna + sīkā tehnika) man izmaksā 30-40 centus dienā. Elektrību neesmu rēķinājusi, bet gan jau tur ir papildus 5-10 centi (visa tehnika ir izvēlēta pēc iespējas energoefektīvāka). Gatavošanas un ēšanas trauki (pieņemot ekspluatācijas periodu 5 gadi) izmaksā aptuveni 20 eiro centus dienā. Tīrīšanas līdzekļi arī gan jau 3-5 centi dienā. Šo gan visu var dalīt ar divi, jo gatavoju divām personām. Protams varētu jau lietot desmitiem gadu vecu tehniku un vecmāmiņas katlus, bet ar to līdzi nāktu samazināta energoefektivitāte un ērtums.

Man, starp citu, garšo ēst un patīk gatavot (ar mēru) un tikai dažkārt (3-5 reizes nedēļā) sanāk maltītes aizstāt ar kādu sabalansētu aizstājēju - laika trūkuma dēļ. Ēdot optimālu makro- un mikro- uzturvielu daudzumu, pagatavotu tā, ka garšo labi un eksistē dažādība, tikai izejvielām tērēju vairāk nekā tos 6.6 eiro dienā (pat ar bonusu, ka, gatavojot diviem, sastāvdaļas var pirkt nosacīti in bulk). Varētu lētāk, bet tad būtu jāiegulda vairāk laika plānošanā. Laika, kura man nav.


(Lasīt komentārus)

Nopūsties:

No:
( )Anonīms- ehh.. šitajam cibiņam netīk anonīmie, nesanāks.
(komentārs tiks paslēpts, ja vien neesi šitā cibiņa draudziņš)
Lietotājvārds:
Parole:
Temats:
Tematā HTML ir aizliegts
  
Ziņa:

Gandrīz jau aizmirsu pateikt – šis lietotājs ir ieslēdzis IP adrešu noglabāšanu. Operatore Nr. 65.
Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?