mena ([info]mena) rakstīja,
@ 2006-05-22 13:58:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
par valodu
Nezinu, man gan laikam nemaz nebūtu žēl, ja latviešu valoda paliktu tikai zinātniekiem un vēsturniekiem, bet cilvēki visā pasaulē runātu vienā, divās valodās. Galu galā - daudzās valodas ir Dieva sods. Pie "Bābeles torņa" sajauca, un kā es izlasīju, ne jau par lepnību bija tas sods, bet gan "Mēs" nobijās no tā, ka cilvēki, kas runā vienā valodā "visu varēs". Redz tagad cilvēki spītīgi negrib "visu varēt"un pieturas katrs pie savas valodas.
Un galu galā - kas tā latviešu valoda tāda ir?? Pareizi latviski jau laikam runā tikai kaut kādi aptrakuši valodnieki (vismaz viņiem tā liekas - izdomājuši visādus likumus un stingri pieturas pie tiem.) "Dzīvā" latviešu valoda ir pilna ar svešvārdiem un aizguvumiem, sākot no lībiešu valodas un beidzot ar angļu. Bet tā jau esot tā "nepareizā", "nelatviskā". Tas nekas, ka dzīva un izmantojama. Un tad vēl lērums ar dialektiem. Sākot ar ventiņiem un beidzot ar es nezinu vēl sazin ko... Īstenībā taču tad jau pret tiem dialektiem būtu jācīnās, bet nē - te atkal ačgārnība, tie esot tautas bagātība, saudzējama un bērniem mācāma.

Nu nekas. Man nekas nedraud.


(Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]ritvars
2006-05-22 14:23 (saite)
Edz, atklājums: ģenitīvu izdomājuši aptrakuši valodnieki.
Edz, otrs ar: pareizā valodā nedrīkst būt aizguvumu un svešvārdu.
Edz, trešais vispār kronis: valoda ir dieva sods!
Ieraksts tiešām tāds, it kā valodas nebūtu žēl.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]mena
2006-05-22 14:46 (saite)
Jā, jā, dzīvā valodā nedrīks būt aizguvumu un svešvārdu... Tad izdomā, ko Tu teiksi kad Tev būs jāsaka "kaija" (nu tāds putniņš, zini, pie jūras). "Kaija" arī ir aizguvums, no lībiešu valodas, edz.
Tikai zin, notiek zinātnes utt. attīstība, bet ja valoda ir tik nedzīva, ka nevar attīstīties kopā, vienlaicīgi, tad - nu loģiski, ka jāpatapinās no citām valodām. (Starp citu kaut kur dzirdēju stāstu par vienu matemātiķi, kurš savu formulu nu nekādīgi nevarēja izskaidrot franču, savā dzimtajā valodā, jo tā viņām sanāca absurds. Bet angļu valodā - ģeniāls atklājums.)

Valoda - tas noteikti ir ļoti interesanti. Bet ne praktiski.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]crescendo
2006-05-22 15:24 (saite)
Žēl, ka šis matemātiķis latīņu valodu neprata :)

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]crescendo
2006-05-22 15:22 (saite)
Kā izvēlies, kurš aizguvums vai svešvārds ir derīgs latviešu valodā, kurš nav?

Kā nošķir, kad aizguvums ir pilnīgs sinonīms valodā eksistējošam vārdam, kad raksturo gandrīz vienādu, bet nokrāsā atšķirīgu parādību? Ko iesākt, kad par strīdus ābolu kļuvis nevis vārds, bet jau vesela frāze, vārda lietojums?

Latviešu valodas bojāejā vienlīdz vainīgi ir gan neapzinīgie valodas lietotāji publiskajā telpā, gan pārcentīgi valodnieki, kas rada iespaidu par 'pareizo valodu' kā ko abstraktu, neērtu un saziņā neizmantojamu.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]mena
2006-05-25 14:52 (saite)
Starp citu, vakar pa LR1 Silvija teica, ka "politiķu netirie darījumi nevar uzpildēt". Es pakasīju aiz auss, un padomāju - nu kāpēc nevar - tā taču tāda skaista alegorija. Nu kāpēc obligāti tā oficiāli jāsaka - "kļūst zināms"??
Man izskaidroja, kāpēc šoreiz šis alegorisms latviešu valodā varbūt tiešām būtu nevēlams. Bet vai Tu varētu?? Pamatot.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?