tas ir absurds ([info]mazeltov) rakstīja,
@ 2015-04-27 00:50:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Entry tags:data

Manuprāt, viens no iemesliem, kāpēc Latvijā ir tik daudz "paši vainīgi" ātro kredītu upuru:



Diemžēl, piktochart neļauj norādīt vērtības, kuras ir mazākas par 1%, tādēļ grafikā parādās 0%; pēdējie divi rādītāji ir attiecīgi 0.4% (4000.01 - 6000.00) un 0.2% (virs 6000.00).

Izmantotie dati: Centrālā Statistikas Pārvalde -> Darba samaksa -> Darba ņēmēju skaita sadalījums pēc darba ienākumiem (EUR)



(Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]krazuu
2015-04-27 13:28 (saite)
Statistika neparāda 'īsto' situāciju, statistika nav absolūta patiesība. Diemžēl, bet tā nu tas ir.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]mazeltov
2015-04-27 18:25 (saite)
Aplokšņu algas tur neparādās, tas gan. Tev liekas, ka reālā algu situācija ir ievērojami labāka?

OK, paņemam datus, ar kuriem nevar tik viegli šmugulēt kā ar darba algu:
- vidējās pensijas valstī 2014. gadā:
* vecuma pensija - 266 EUR;
* invaliditātes pensija - 164 EUR;
* pensija apgādnieka zaudējuma gadījumā - 130 EUR;
* izdienas pensijas - 303 EUR.

Tad vēl saliekam kopā:
* šķirto laulību skaitu, kurās ir nepilngadīgi bērni - vidēji 55% gadījumu ik gadu kopš 2005. gada;
+
* uzturlīdzekļu nemaksātāju skaitu, kas pieaug - 29 tūkstoši vecāku nemaksā uzturlīdzekļus;
+
tas, ka vecāks, kurš LV audzina bērnu viens parasti nedzīvo cepuri kuldams (ar izņēmumiem).

Plus pievienojam emigrāciju, kas, lielākoties, bija ekonomisku iemeslu dēļ.

Tev tiešām liekas, ka Latvijas ekonomiskā situācija (bezdarbs, zemi ienākumi) + nabadzīgais sociālais atbalsts nav galvenais cēlonis, kas pagrūž cilvēkus uz ātrajiem kredītiem kā uz pēdējo salmiņu, kas ir kļuvis par pilnīgi normalizētu salmiņu reklāmu dēļ?

Tiešām, lielākā daļa, kas paņem ātros kredītus ir paši vainīgi?



(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]mazeltov
2015-04-27 21:39 (saite)
Redzi, problēma ir tā, ka es savas domas šobrīd cenšos pamatot ar dažādiem datiem, kas, lai gan arī ne vienmēr ir 100% prezīci, tomēr kopumā liecina par tendenci (-ēm) un es labprāt gribētu diskutēt tālāk, ja vien tu varētu piedāvāt ko līdzīgu pretī nevis, teiksim, vienu, divus, trīs gadījumus no personīgās/draugu/paziņu pieredzes.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]krazuu
2015-04-28 08:57 (saite)
Hih, jā, es arī labprāt diskutētu, bet Pareizu un Apjomīgu datu man nav :) Varu likt galdā tikai savu pieredzi, kas, protams, arī nav absolūtā patiesība, bet tikai mana pieredze, uz kuru arī balstu savus dzīves pieredzi un / vai citus pieņēmumus.
Runājot par algu statistiku, aplokšņu algas darbiniekiem un atalgojums vadītājiem caur dividendēm (tādā veidā izvairoties no socnodokļa un tādā veidā statistikā to neuzrādot kā darba atalgojuma maksājumu) un citi pigori notiek manā tiešā tuvumā, tāpēc esmu liecinieks, ka šādas darbības notiek. Un pieņemu, ka notiek ne manā tuvumā vien, bet arī citu cilvēku tuvumā. Tas lūk vēlāk tātad arī rezultējas mazās pensijās, mazos pabalstos un citos saistītos maksājumos.
Tu esi pētījusi, tāpēc noteikti zini vairāk, kādā veidā šie dati iespaido ātro kredītu ņēmēju un devēju rašanos. Es par šo vispār atsakos spriest - jo ne es zinu visus tos cilvēkus ne arī viņu dzīvesstāstus, tātad ko es tur varu spriedelēt? Es zinu, ka ir cilvēki, kas izdzīvos un bērnu pabaros ar dažiem simtiem eur mēnesī un es zinu arī tādu, kas pelna tuvu pie štukas plus vēl kredītus sagrābjās un ar visu to ir par maz, jo grib lekt augstāk par savu dibenu, piemēram, iegādāt nevis telefonu bet iphone, braukt nevis ar auto, bet Hummer.
Īsāk sakot, man ļoti ļoti gribētos piesēst pie apaļā galda uz glāzi vīna un diskusiju ar tevi, jo šobrīd izskatās, ka 'cik cilvēku, tik dzīvesstāstu' un oficiālie dati un statistika ir tikai vājš atspulgs patiesajai situācijai valstī.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]krazuu
2015-04-28 09:07 (saite)
Btw informāciju par algām var paskatīties arī šeit: http://www.algas.lv/salaryinfo
Lai gan, manuprāt, šī absolūti nav ļoti precīza informācija, jo tika veidota kā aptauja nevis kā oficiālie statistikas dati. Tomēr pieļauju, ka daudzi šeit ieklikšķināja savu patieso darba samaksu.
Un, protams, jāņem vērā, ka aptauju veica CV Online (vai viņa apakšnikes), tāpēc pieļauju, ka aptaujā piedalījās vairāk pilsētu iedzīvotāju nevis mazpilsētu iedzīvotāju un vairāk jaunu cilvēku nevis vecāku cilvēku.
Nezinu un neapgalvoju, bet izsaku minējumu. Lai nu kā, varbūt šie dati noder taviem info apkopojumiem!
Cheers!

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]extranjero
2015-05-01 16:04 (saite)
Tas, ko katrs ir ieklikšķinājis, nebūs reprezentatīvi, jo loģiski, ka ieklikšķinās vairāk tie, kas lieto internetu, nevis par minimālo algu strādājošie, kam pat datoram vai viedtālruniem naudas nepietiek.

Statistika, pat ja neprecīza, vienmēr uzvar intuīciju vai sajūtas. Arī ēnu ekonomiku var kaut kādā mērā aplēst un izmērīt un iekļaut statistikā, kaut arī ar zināmu kļūdas procentu.

Lūk šādi raksti, kur teikts: "Tai pat laikā atbalsts varai bez šaubām ir augsts, ne 85, bet pēc manām intuitīvām sajūtām, kaut kur starp 40 un 60 procentiem." ir galīgi garām, jo kāpēc, lai viņa sajūtas būtu ņemamas vērā vairāk par precīzi izstrādātu statistiku? Nav jau Krievija vēl tik ļoti policejiska, lai cilvēki baidītos anonīmi atbildēt uz ielas.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?