tas ir absurds ([info]mazeltov) rakstīja,
@ 2012-10-12 13:24:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Šis gan ir forši. Citāts no šodienas "Skolas Dienas", 2.lpp.: "Risinājumu dzimumdalīšanas problēmai atradusi Rīgas Valdorfa skola, kur puiši un meitenes mājturības stundā darbojas kopā un apgūst vienas un tās pašas prasmes. Piemēram, pusgadu visi skolēni mācās kokmateriālu tehnoloģijas, bet alikušo laiku strādā ar tekstilmateriāliem. Mājturības skolotāja Dace Skreba stāsta, ka šādā veidā apgāzt dzimumstereotipus nav grūti, jo jaunākajos bērnos tie vēl nav paguvuši dziļi iesakņoties."


(Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]santa_be
2012-10-12 13:55 (saite)
mhm, mums skolā meitenes gatavoja un adīja, džeki grēba koku. Bet tad mēs esam izauguši, koku mums grēbt ikdienā nevajag, bet gatavojam un vilnas zeķes lāpām taču abi.

(Atbildēt uz šo)


[info]green_boulevard
2012-10-12 16:24 (saite)
jā, tā bija arī mana skolotāja. un atzīšu, daudziem puišiem zeķes sanāca daudz labākas kā meitenēm. neviens nesūdzējās, ka jāada, darīja to ar prieku. vai vismaz ar jauku humoru apsmēja darāmos darbus.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]mazeltov
2012-10-12 16:30 (saite)
Man nav nekas pretī, ka džeki var uzadīt zeķi labāk par meitenēm, bet man ir iebildumi pret to, ka džeki, kuri ir prasmīgāki kādā disciplīnā, kas it kā skaitās sieviešu lauciņš, tiek izcelti kā sazin kāds brīnums, savukārt beibes, kuras izceļas kāda tipiski vīrišķīgā lauciņā, uzslavas un atzinību vārdiski/rakstiski saņem retāk.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]krazuu
2012-10-12 17:04 (saite)
"man ir iebildumi pret to, ka džeki, kuri ir prasmīgāki kādā disciplīnā, kas it kā skaitās sieviešu lauciņš, tiek izcelti kā sazin kāds brīnums, savukārt beibes, kuras izceļas kāda tipiski vīrišķīgā lauciņā, uzslavas un atzinību vārdiski/rakstiski saņem retāk": +11

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]adinkra
2012-10-13 12:55 (saite)
+

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]adinkra
2012-10-13 13:00 (saite)
Aj, tas kā no sieviešu žurnāliem- "paslavē savu vīrieti". Tas jau tikai meitenītes sakodīs zobus un darīs, a puisīši tak ir jāslavē :D

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]mazeltov
2012-10-13 13:29 (saite)
Vai vēl labāk - es braucu ar motokrosa moci un ir bijuši gadījumi, kad džeki nevis tur paklapē pa plecu un pasaka way to go, bet kaut ko sāk muldēt par plīti un virtuvi vai olām, kas man tādēļ pieaugušas. Jo dažiem vienīgais pieņemamais gadījums, kad beibe ir uz moča, ir tad, ja viņa uz tā ir plika.
Nez, no kā viņi baidās, ka tāda attieksme.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]liizhj
2012-10-12 20:02 (saite)
tieši šodien biju valdorfu mājturības stundās, kur gan cita skolotāja, bet arī cītīgi mācīja gan puikām, gan meitenēm, kā jātamborē.

(Atbildēt uz šo)


[info]adinkra
2012-10-13 12:55 (saite)
Sen atpakaļ mācīju darbmācību valdorfskolā. Praksē tā zēnu adīšana un šūšana (taisni tāpat kā pati valdorfskola) nebij tik burvīgi kā teorijā.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]mazeltov
2012-10-13 13:21 (saite)
Kādā ziņā nebija burvīga? Puikas saprata, cik tā adīšana un šūšana ir besīga? :D

Man tomēr tik un tā liekas, ka skolēniem ir jādod iespēja izmēģināt visu, kas piedāvājumā, nevis jāņem vērā stereotipi. Pat ja daļai zēnu adīšana liksies besīga un meitenēm būs bail no virpas. Jo piemēram, es skolā baisi cietu, ka man jāvīlē kaut kāds tur priekšauts, kamēr puikas varēja virpot visādus svečturus. Man būtu paticis, ja man būtu dota iespēja pamēģināt gan priekšauta darināšanu, gan virpošanu.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]adinkra
2012-10-14 13:57 (saite)
Nebija burvīga, jo valdorfs, manuprāt, Latvijai ir nepiemērots, nav te Vācija, kur sīkais darīs, ko saka, ja šim pat atzīmes neliek. Un tad pēc 9 gadiem jautras muļķa laišanas ar ezotēriski šteinerisku auklēšanos, vecāki meklē privātskolotāju. Mož pa šiem gadiem kas būs mainījies, cerams.
Izvēlei ir jābūt, bez tekstiem, ka meitenes tak neeee..

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]no_saules_zemes
2012-10-13 15:32 (saite)
Man arī skolā bija dalītās nodarbības - meitenēm adīšana, džekiem virpas un citas foršas lietas.

Un domājot par šo netaisnību, atceros divas epizodes.

Viena bija tāda, ka bija kokapstrādes pulciņš, kurā biju vienīgā meitene un tas bija ļoti awkward. Neatceros kādu iemeslu pēc, bet ļoti ātri gan atmetu kokapstrādei ar roku.. varbūt awkwarduma dēļ, varbūt tāpēc, ka man trīcēja rokas.. Bet tā sajūta, ka tu tur esi neiederīgs, gan ir saglabājusies.

Bet atceroties to, atmiņā izpeldēja vēl viena epizode. Kulinārijas pulciņš! Jā, mums bija kulinārijas pulciņš, kur mēs cepām picu, vārījām siera zupu, utt. Pasniedza tāda pavisam jauniņa aizrautīga skolotāja, kura šķiet pie mums ilgi nepalika, jo neatceros viņai ne vārdu, ne izskatu. Bet jā. Tajā kulinārijas pulciņā piedalījās vairāk džeki kā meitenes. :D

(Atbildēt uz šo)


Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?