Martins ([info]mat) rakstīja,
@ 2009-11-12 10:58:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Entry tags:logika, tapat, zurnalisti

Šorīt no rīta sanāca dzirdēt pa radio kārtējo žurnālista izteikumu. Redz, ierēdņi tagad argumentējot pret vienotās darba samaksas ieviešanu izmantojot to, ka lēmuma pieņēmējiem vajagot pārstāt būt tik emocionāliem. Žurnālista aptuvenais teksts - "Jā, šādos gadījumos vajadzētu sagaidīt no ierēdņiem argumentētus izteikumus, nevis kaut kādas atrunas".

Njā, būtu žurnālists kaut ko mācījies par loģiku, tad varbūt saprastu, ka šādos gadījumos argumentēti izteicieni īsti neder - uz emocionāliem izteikumiem nav iespējams atbildēt ar loģiskiem argumentiem. Gribētos redzēt, kā viņš ar loģiskiem argumentiem, piemēram, pārliecina kādu māti, kura emocionāli aizstāv savu bērnu.



(Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]and_eli
2009-11-13 18:03 (saite)
Tagad aktuālākais vārds, no PO-litiķu, žurnālistu, u.c mutes ir - emocionāli, netieši norādot uz to, ka mēs (tauta, sabiedrība) neadekvāti, neapdomīgi un pārāk asi reaģējam, NU GAN! - Mums ir tādas tiesības, turklāt par tādu ņirgāšanos, mūsu reakcija vēl ir ar puķēm vīta...

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]mat
2009-11-13 18:35 (saite)
Tiesības, vai precīzāk iespējas, šādi reaģēt nenozīmē, ka tā ir adekvāta reakcija.
Nez vai katram, kurš uz ielas tev kaut ko pajautās uzreiz krāmēsi pliķi - tev jau varētu būt tādas tiesības, jo varētu uzskatīt, ka viņš tevi ir kaut kā aizskārsi.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]and_eli
2009-11-13 19:05 (saite)
Dīvaina diskusija mums sanāca - būtībā pateicām vienu un to pašu, diemžēl Tavu atbildi līdz galam šobrīd neizprotu (sanāk pretrunas ar Tavu pirmo un komentāra tekstu) - izlasīšu rīt un moš pieleks Tavs domu gājiens šahist ;)

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]mat
2009-11-13 23:50 (saite)
Nē, man liekas, ka mēs neesam pateikuši vienu un to pašu.
Emocionāli cilvēks var rīkoties jebkurā brīdī, taču emocionāla rīcība nav piemērota visiem rīcības gadījumiem. Brīžos, kad ir jārīkojas un jāpieņem racionāli lēmumi, emocijas apgrūtina to izdarīt, ja oponents argumentē balsoties uz emocijām, tad šādus apgalvojumus nav iespējams īsti atspēkot, jo emocijas ir ļoti bieži spēcīgākas par racionāliem apgalvojumiem.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]and_eli
2009-11-14 11:54 (saite)
Turklāt emocionālu rīcību izprovocē, tā nerodas ne no kā.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]mat
2009-11-14 12:33 (saite)
Ja tevi noķer uz provokāciju, tad tas jau vien kaut ko parāda. Tāpēc jau tā ir provokācija - ka mērķis ir iegūt neadekvātu rīcību.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]and_eli
2009-11-14 13:12 (saite)
Jā, jā, jā, jā :))
Bet diemžēl sekas (kā jau Tu pats teici) var būt pat ļoti dramatikas, bet vai ar tām kāds rēķinās? - Nedomāju gan, ja nu vienīgi, lai pēc tam nostādītu sevi cietēja lomā...

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]mat
2009-11-14 13:36 (saite)
Ja ir provokācija, tad visdrīzāk arī provokātors ir sagatavojies rīkoties seku gadījumā.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]and_eli
2009-11-14 11:47 (saite)
..bet tagad jau gandrīz ikvienu reakciju (neapmierinātības, streiku, vai piketu veidā) dēvē par pārlieku emocionālu rīcību (neapdomātu, "uzpūstu" utt), bet patiesībā jau pat nevaru iedomāties, ka tādu cilvēku būtu vairāk par 20% no visas sabiedrības, vairums tomēr reaģē adekvāti un izvērtē situācijas iemeslus, būtību. Runāju par to, ka manuprāt nepelnīti, ikvienu neapmierinātības (u.c) rīcību sauc par "rīcību emociju varā" - tas ir apvainojums ikvienam, kas rīkojas likumsakarīgi un loģiski attiecīgajā situācijā. :)

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]mat
2009-11-14 12:34 (saite)
Tas, kurš rīkojas likumsakarīgi, loģiski un pamatoti, šādā situācijā to spēs pamatot un tā arī atbildēs.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]and_eli
2009-11-14 13:23 (saite)
Es vairāk sliecos runāt nevis par individuālu taktiku, bet par pūli...
Individuālā viss skaidrs, ar Tevi runā, Tevi uzklausa, Tu stāsti, pamato un izsaki priekšlikumus... Bet pūļa motīvus (piemēram streikotāju, protestētāju) izsaka tikai nedaudzi - lielākoties - neadekvātie un emociju varā esošie, tas dod maldīgu priekšstatu, par visu pūli kopumā :)
Nu gan atkārtojos un man jau sen skaidrs, ka mums abiem viss ir skaidrs, tāpēc labāk aizsāc kādu citu diskusiju, varbūt rezultatīvāku.... Piemēram par to, kā mēs varētu risināt krīzi, netradicionālā veidā? :) Protams, ja ir tāda interese diskutēt ar mani :D

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]mat
2009-11-14 13:34 (saite)
Pūlis tāpēc ir pūlis, ka tas ir vadāms un tie daži, kas pauž tā viedokli, visdrīzāk arī pārstāv pūļa viedokli.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?