entries friends calendar user info Previous Previous Next Next
Mikrorajona dievu meklējot - Grozījumi Darba Likumā sagrozīja galvu
marule
[info]marule
Add to Memories
Tell A Friend
Grozījumi Darba Likumā sagrozīja galvu
"Darba līgumā nedrīkstēs iekļaut noteikumus par svešvalodas prasmi, ja tā nav pamatoti nepieciešama darba pienākumu veikšanai." - Kāds man var paskaidrot kam šāds grozījums dod kādu labumu? Un dodiet, lūdzami, vismaz trīs piemērus, kurās profesijās/amatos šobrīd tiešām var iztikt tikai un vienīgi ar latviešu valodu? (un, nē, būt par partijas biedru Nacionālajā apvienībā netiek ieskaitīta kā valīda atbilde).
Comments
savaadaisu From: [info]savaadaisu Date: October 23rd, 2014 - 03:49 pm (Link)
NU pa lielam visiem datoržurkām ntās valodu prasmes nav vajadzīgas. Un šāds regulējums neļaus atklātā veidā krieveļu firmas īpašniekam vai vadītājam uzstādīt savus mistiskos noteikumus darbinieka pieņemšanai.
Nu tipa - s*ds par taviem 5 diplomiem un 20 gadu darba stāžu, tu nerunā krieviski, tāpēc tevi neņemsim.
Pie tam šis mani minētais piemērs varētu arī kretīniski nostrādāt uz jau darbā esošu darbinieku.
Vēl viens piemērs - veikala kasierei Kolkā absolūti nav nekāda vajadzība ikdienas darbā zināt to pašu krievu valodu, bet, ja veikala īpašnieks ir klasiskais urlas tipa krievelis, tad viņš ierakstīs līgumā, ka vajag krievu valodu, un tikai tāpēc, lai tā kasiere runātu krieviski ar viņu-šefu.
felipe From: [info]felipe Date: October 23rd, 2014 - 04:23 pm (Link)
Jā, to noteikti var noregulēt ar likumu.
marule From: [info]marule Date: October 23rd, 2014 - 04:30 pm (Link)
Ok, redzu jēgu tajā, ka tas varētu pasargāt jau esošo darbinieku, bet, kas attiecas uz potenciālajiem darbiniekiem - nu, nez, man jau liekas, ja darba devējs būs, kā tu saki " klasiskais urlas tipa krievelis", atradīs jebkādu citu iemeslu, lai līdz līguma slēgšanai nemaz nenonāktu.
savaadaisu From: [info]savaadaisu Date: October 23rd, 2014 - 04:43 pm (Link)
Nu šis te regulējums ir liekams vienā maisā ar vientuļo māti un bērniem, aigādībā esošo skaitu, dzīvesvietas attālumu no darba utt. Pēc likuma arī sievietēm ir vienādas tiesības ar vīriešiem, bet praksē tomēr gadās, ka tā gluži nav.

Vienkārši tam likumdošana ir paredzēta, lai tu kā darbinieks būtu likumiski aizsargāts no diskriminācijas.
marule From: [info]marule Date: October 23rd, 2014 - 05:08 pm (Link)
Lūk, te, manā izpratnē, arī problēma - pēc noklusējuma tiek pieņemts, ka Darba likumam ir jāpasargā darbinieks, jo katrs darba devējs ir definīcīja tirānam un vergturim.

Diemžēl esmu piedzīvojusi pretēju situāciju, kurā pie sakarīga darba devēja, daži darbinieki, pārpratuši likuma jēgu, bojāja dzīvi ne tikai sev, bet arī mums - pārējiem kolēģiem. Uz jautājumu - kāpēc tā tiek darīts, atbilde skanēja šādi: "Es aizstāvu Likumu". Man kaut kā vienmēr šķitis, ka Likumam aizstāvība nav vajadzība, tas pats par sevi māk labi pastāvēt. :)

Es saprotu, ka kretīni var būt abās pusēs, bet nepatīkami, ka šādi likuma grozījumi var iedrošināt tos atkal sarosīties uz dīvainām darbībām.


extranjero From: [info]extranjero Date: October 23rd, 2014 - 07:00 pm (Link)
Man jau šķiet, ka likums var darboties arī otrādi – nevar neņemt darbā, ja nezina latviešu valodu. Ja tev nav darbs ar klientiem utt., tad piemēram, nevar neņemt darbā tramvaja vadītāju vai celtnieku, kurš prot tikai krieviski. Domāju, ka ukrainas bēgļiem tas varētu būt diezgan aktuāli. ;)
6 comments or Leave a comment
profile
marule
User: [info]marule
Name: marule
calendar
Back November 2021
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930