Chloroform Sauna ([info]martcore) rakstīja,
@ 2014-11-03 10:24:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
atbildot uz konkursa viktorīnas sportloto jautājumu par piparmētru un sičuaņas piparu
tad, lūk, galvenokārt šie divi augi mainīja priekšstatus par to, kā ir uzbūvēta garša
agrāk skaitījās, ka tur ir četras zināmās komponentes skābums, sāļums, saldums un rūgtums
a vot huj
tāpēc, ka piparmētra iedarbojas arī uz aukstumu uztverošajiem receptoriem
tātad viss minētais plus aukstums. un sičuaņas piparam ir, uzmanību - plus vibrācija.

kaut kam vēl karstums bija, neatceros kam


(Lasīt komentārus) - (Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]crescendo
2014-11-03 15:13 (saite)
Karstums ir visiem sarkanajiem čili veidīgajiem, un klasiskais 'ne tikai garša' piemērs, to pirmo arī pierādīja. Vainīgā viela ir kapsikāns, baksta nervus, kas atbildīgi par siltumu, un tikko wikipēdijā skatoties - arī par skrāpējumiem.

Bet nu kapsikāns nav vienīgais.
Melnajos piparos arī ir viela, kas rada siltuma sajūtu. Ingverā, kanēlī un krustnagliņās arī, tās gan sit gan pa karstuma, gan siltuma, gan aukstuma nerviem reizē. Aukstuma nervu savukārt vēl ķīmiski rausta eikalipts, wasabi, sinepes, egļu skujas. Sarežģīti tas viss :) eikalipts tur mentolam vistuvākais - gan 'dedzinoši auksts', gan 'tāds kā pavēss', un dabiskajā sastāvā nav klāt arī sildošs nekas - sinepēm un wasabi tomēr ir.
Bet tas tā, popsci. Tru science noteikti ir vēl tālāk tikusi.

(Atbildēt uz šo)


(Lasīt komentārus) -

Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?