Chloroform Sauna ([info]martcore) rakstīja,
@ 2005-10-14 08:24:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Entry tags:techno

foto vs video
Tā ir ļoti interesanta tēma - foto un video attīstība pēdējos gados. Kurš iekiko āsu un kurš smird laikam nav jāstāsta. Bet kur ir fiška?

Teiksim, videokameru industrijā ļoti loģiska būtu pāreja no VHS uz BETACAM vai kvalitatīvi līdzīgu formātu visiem pilsoņiem par saprātīgām cenām. Bet tas nenotika. A VHSu par nenormālām naudiņām saprātīgs cilvēks neiegādāsies.
Tikmēr fotoaparātu industrija izdarīja lēcienu uz digitālajiem aparātiem - pie tam viņiem ir viens kazuālajam jūzerim saprotams pluss, viņš spēj kvantitatīvi atšķirt labu aparātu no vēl labāka. T.i., pieci pikseļi ir krutāki par četriem, tas ir idiotam skaidrs.
Bet videokameras ir galīgi netopa lieta, viņas neviens nekur nereklamē, brīnums, ka viņas vēl vispār kāds ražo.

Pēc manām domām, video nepopularitātei cēlonis tomēr ir nevis tieši industrijas, hm, paralīze, bet gan "profesionālās pietuvināšanās" moments. Respektīvi, tas ko uzņem ar videokameru profesionālis un tas ko uzņem kazuālis, tās ir tik totāli antagonistiskas lietas! Lūk, nofilmējiet kaut ko, nezinu, nu, svinības kaut kādas. Pēc tam paskataties! Bilde trīc kā pēc nojāņota trīsdiennieka (a neprofesionāļa rokās kamera vienmēr trīcēs), gaisma nav tā, rakurss ir debīls un visi cilvēki izskatās vienkārši atbaidoši. Salīdzinot, jebkurš "Panorāmas" sižets, uzņemts ar betakamu izskatās pēc šedevra.
Tikmēr (digitālo) fotoamatieru bildes ne ar ko īpaši neatšķiras no profesionāļu radītā. Precīzāk, tikai paši profesionāļi viņas arī atšķir. Jebkurš kosjaks fotografējot piedod tikai jaunu rozīnīti. Neveiksmīgs leņķis, pārāk spilgta gaisma, etc - un mums ir reāls fotoārts!
Video cilvēkiem vienkārši ir pārstājis būt kaut kas interesants.



(Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]kangaroo
2005-10-14 08:59 (saite)
A es filmēju. Gan ar VHS, gan ar savu digitālo fočuku. Un skatamies ik pa laikam to safilmēto. Jā, prasās pēc statīva, bet tā lielā trīcēšana parasti ir filmējot kustībā. Un vēl- jo lielāku zūmu uzliek, jo lielāka iespēja, ka ne vella tur nesanāks- elementāra loģika. Manai kamerai ir 17x optiskais un 10x digitālais zūms. Ja paņem pilnu optiku un digitu, tad mājā ielas otrā pusē (~400m) var visu redzēt kā tepat blakus, bet tikai tad, ja to kameru stabili nosēdina, jo rokās turot saprast nevar pilnīgi neko.

Digitālajam fočukam ir 640 x 480 @ 30 fps. Uz kompja- pilnīgi pietiekami. Ja samontē un uzcepj VCD, tad uz televizora tas ir tāds... nu tāds... kā 90-to sākumā TV rādītie amatieru video- robusti kadri ar nedaudz izplūdušām kontūrām, bet ja pamazāks TV, vai skatās pa lielāku gabalu, tad tīri normāli.

Atklāti sakot man tieši video liekas inčīgāks. Tīri aiz tehniskas intereses- montēt, titrēt, pielikt efektus, iemēģināt dažādus formātus nesējam. Foto jau ir noiets etaps- nospiest pogu un pierediģēt ar PhotoShop- tas vairs nav tik inčīgi.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]martcore
2005-10-14 09:01 (saite)
foršs viedoklis, tiešām!
lai arī man vairāk tomēr foto liekas inčīgāks

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]osinsh
2005-10-14 09:23 (saite)
vhs, betacam... tu no kurienes nokritis esi?

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]kangaroo
2005-10-14 10:12 (saite)
Nu visi jau nevar atļauties videokameru, kura uzreiz ieraksta uz DVD...

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]viestards
2005-10-14 11:09 (saite)
palūrēju i-neta veikalos, tur videokamera uz MiniDv maksā nedaudz pāri 200. Es vispār analogās videokameras vairs neredzu.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]kangaroo
2005-10-14 13:37 (saite)
Rekur manējā->

http://www.neostore.lv/item/BS-00002330/

Esmu bišķi sajaucis ar tiem zūmiem. Izrādās, ka optiskais ir 18x un digitālais 700x. Jopcik nazīt!

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]viestards
2005-10-14 14:14 (saite)
es tik euroshopā un 1a skatījos. Bet starpība starp analogajām un digitālajām ir sarukusi krietni :)

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]kangaroo
2005-10-14 15:11 (saite)
Tagad jā. Kad es savu pirku, tad starpība bija krietna. Ja tagad jamā maksā 170-180 latus netā un 180-190 veikalos, tad es pie savas pirms divarpus gadiem tikai par ~220 lašiem. Tajā laikā digitālās maksāja par latiem 100 vairāk, bet krutākas i visus 600 vairāk. Par pusprofesionālajām nemaz nerunājot, bet tās i tagad nav lētas.

Zem štukas nekas labs nemaksā ;-)

Tas attiecas gan uz digitālajām foto kamerām (Canon D10 u.tml. verķi), gan uz videokamerām (Sony HDR-HC1E).

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]martcore
2005-10-14 10:52 (saite)
es proletariāts

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?