Adon ([info]lord) rakstīja,
@ 2019-06-19 13:21:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Entry tags:tāpatvien

par relativitāti
nesen konstatēju, ka Porto esmu bijis divreiz vairāk reizes, kā Liepājā, Barselonā vai Lisabonā - divreiz vairāk, kā Ventspilī, un tā tālāk... Liepāja (atšķirībā no Ventspils) man patīk, bet iemesls, kāpēc es tik reti esmu Kurzemē ir nedaudz paradoksāls - Kurzeme ir tālu no Rēzeknes... un vēl interesanti, ka Rietumkurzemi man ir ļoti grūti uztvert kā Latviju



(Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]atkalnekadvairs
2019-06-19 14:50 (saite)
Rēzekniešiem arī liekas, ka liepājnieki runā dīvaini?

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]lord
2019-06-19 14:54 (saite)
sarunāties ir ok un tik traki negriež ausi (kaut arī atšķirību, protams, var dzirdēt), bet kad fonā kaut kur cilvēki runā un īsti nevar nolasīt atsevišķus vārdus, ir sajūta, ka tā ir svešvaloda, mēs tieši pirms nedēļas ar sievu pasajūsminājāmies klīstot pa Liepājas guļamrajoniem, ka periodiski izklausās pēc dīvainas lietuviešu valodas... nu, atkal ar lietuviešiem (žemaišiem gan) ir tā, ka man vienmēr ir sajūta, ka runā latgaliski

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]atkalnekadvairs
2019-06-19 15:12 (saite)
Tas ir skaisti, ka tik mazā vietā ka Latvija ir tik lielas valodu atšķirības. Kad biju maziņš, man likās, ka vidzemnieki un latgalieši par citiem visu laiku ņirgājas un mani viņu tonis nenormāli kaitināja. Savā ziņā kaitina vēljoprojām, tagad tikai zinu, ka neņirgājas.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]lord
2019-06-19 15:28 (saite)
nu, daudz maz vienā valodā runājam tikai pēdējos 100 gadus, līdz tam katrs runāja savā dialektā... tajā pašā Latgalē joprojām katrā ciemā savs dialekts, tad nu pabrauc 15 kilometrus un dabū pa seju par ņirgāšanos, līdz Endzelīnam & draugiem tas pats bija visā Latvijā... atkal latgaliešu valodas piemērs (šo situāciju pazīstu labāk) - vēl piecdesmitajos gados liela daļa latgaliešu latviešu valodā runāt neprata un daudz ko nesaprata un, piemēram, mana vecmamma, kura visus savus pāri 90 gadiem ir nodzīvojusi 20 kilometru rādiusā, praktiski nezina latviešu valodu.. kad mēs - mazbērni, savā starpā runājam latviešu valodā, viņa uztver nelielu daļu no mūsu runātā, un vecuma īpatnības šeit nav pie vainas..

tāpēc interesanti dažreiz pabraukt pa Latviju un paklausīties, kā veci cilvēki runā, viņi vēl atceras, kā runāja viņu vecāki un kaut kas no tiem dialektiem ir saglabājies..

un vēl par ņirgāšanos - cilvēkiem, kas zina krievu valodu, ļoti smieklīgi izklausās ukraiņu vai poļu valoda... latviešiem lietuviešu valodas galotnes izraisa spazmas, bet lietuvieši saka, ka dzirdot latviešu valodu fonā izklausās pēc riktīgi dziļāko lauku lietuviešu valodas... un tā tālāk.. katrreiz, kad ir divas radniecīgas valodas vai dialekti, otrs vienmēr izklausīsies smieklīgi, tā ir mūsu psiholoģijā ieprogrammētā ksenofobija, kuru vienkārši jāņem vērā... savā ziņā tieši tāpēc visās, vismaz Eiropas, valstīs dialekti ir tikuši aktīvi apkaroti un pamests tikai viens-divi, kuros runāja tā brīža vara

es atkal burtiski pirms pusstundas kādā avotā saskāros ar "latviešu valodas dialektu - kursenieku valodu" un nolamājos, ka nedaudz kaitinoši, ka visi attiecīgās saimes dialekti tiek pakārtoti vidus dialektam kā pārākajam (vienīgais iemesls, ka visi runājam pašreizējā latviešu valodā ir tas, ka šādi (well, ne šādi, bet līdzīgi) runāja Rīgā), kaut arī tiem pašiem kurseniekiem ar latviešiem praktiski nekāda sakara nav..

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]atkalnekadvairs
2019-06-19 15:53 (saite)
Īsāk sakot, cilvēks izvēlas vieglāko sev pieejamo valodu un pēc tam mēģina viņu uzspiest citiem kā savu, tikai ar dažādām sev pielāgotām īpatnībām.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]lord
2019-06-19 15:54 (saite)
kaut kā tā

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


(Anonīms)
2019-06-20 01:30 (saite)
tieši šķiet, ka Kurzeme ir īstā LV, bet Latgale kaut kāda pusLatvija, katŗā ziņā, vienmēr braucot uz Latgali sajūta kā uz citu valsti.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]lord
2019-06-20 01:33 (saite)
nu, tas jau tā arī ir.. Latgalei Kurzeme ir cita planēta... Rīgai un Kurzemei - Latgale...

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?