chatsurmatable - [entries|archive|friends|userinfo]
lilja_brik

[ userinfo | sc userinfo ]
[ archive | journal archive ]

[Jun. 17th, 2019|09:35 am]
Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
pilnmēnesi es saprotu caur somatiku - mainās ūdens dinamika organismā un tāpēc mainās arī sajūtas.
emocionālie sastrēgumi, traumas un maldīgās pārliecības ietekmē arī ķermeni, un tieši caur ķermeni pilnmēnesī var sevi "attīrīt" vai "transformēt", izveidojot attiecīgo nervu saslēgumu, apzinoties kādas situācijas saistību ar sajūtām tavā ķermenī un to "atverot".
ar astroloģiju ir savādāk, tā ir sena, novērojumos balstīta dabas lasīšanas sistēma - tāda pati kā ja gulbji aizlido, tad trešā dienā snigs - jo gan zvaigznes gan cilvēka ķermeņprāts ir daba - bet es nezinu, cik tā patiešām vienmēr ir dziļa un godprātīga, tas ļoti atkarīgs no attiecīgā astrologa.
linkpost comment

Comments:
[User Picture]
From:[info]zimbardo
Date:June 17th, 2019 - 10:33 am
(Link)
Prieks, ka joprojām ir cilvēki, kas ikdienā lieto zinātni (medicīnu, tehnoloģijas, transportu utt.), ir labi izglītoti un inteliģenti cilvēki, spējīgi ar nopietnu seju runāt par astroloģiju!
[User Picture]
From:[info]sirualsirual
Date:June 17th, 2019 - 01:02 pm
(Link)
bet astroloģijai nav iespējams izslēgt kauzālu pamatojumu, cilvēki patiešām atšķiras (mūsdienās gjau mazāk nekā senatnē, kur piem. mātes uzturs bija vairāk pakārtots gadalaikiem) atkarībā no dzimšanas mēneša. https://www.theatlantic.com/health/archive/2013/11/your-zodiac-sign-your-health/281358/
[User Picture]
From:[info]lilja_brik
Date:June 17th, 2019 - 01:37 pm
(Link)
+Nopietnā astrologijā nem vērā arī dzimšanas vietu,gadu, pulkstena laiku. Nedomāju, ka ar datumu ir pietiekami. Tas rada rupjus vispārinājumus, kas grauj sabiedrības "ticību" šādām lietām.
[User Picture]
From:[info]sirualsirual
Date:June 17th, 2019 - 02:17 pm
(Link)
tikai tas viss ir nenormāli novecojis, vairs neatceros, kā bija precīzi, bet pat saules zīmes kopš 0 AD ir pārvirzījušās mēnesi uz priekšu vai atpakaļ. drīzāk liekas, ka tas var būt precīzi vispārīgos vilcienos un, jo tuvāk velk, jo neprecīzāk paliek.
[User Picture]
From:[info]zimbardo
Date:June 17th, 2019 - 03:01 pm
(Link)
''nopietnā astroloģijā'' :) Par ticību taisnība, jo tas tiešām balstās [tikai] ticībā. Šie jautājumi ir līdz nelabai dūšai pētīti, bet tā pat netrūkst cilvēku, kas palikuši pie maģiskās domāšanas. Pie domas, ka zvaigžņu stāvoklis (objekti, kas atrodas gaismas gadiem tālu, kuru masa, starojums utt. pat teorētiski nevar ietekmēt zemi, kur nu vēl cilvēku) kaut kā (kā tad?) ietekmē mūsu dzīves, likteni. Saprotams, ka cilvēki vēlas būt īpaši, bet šādā kosmiskā mērogā tas izraisa smaidu.
From:[info]otrkart
Date:June 18th, 2019 - 10:18 am
(Link)
Varbūt nevis zvaigžņu stāvoklis ietekmē, bet pastāv kāda lielāka likumsakarība, kas ietekmē gan zvaigznes, gan cilvēkus, gan visu pārējo, vienkārši zvaigznes var būt redzamais (ievērotais) aspekts.
Bet es neuzstāju, ka astroloģija strādā, tāpat ne, ka nestrādā, vienkārši liekas ļoti nevērīgi, ja cilvēki pārliecināti iestājas par vai pret lietām, kuras ir ļoti grūti zinātniski izpētāmas, tas neliedz par tām zinātkāri interesēties ikdienā, pētot pašam savu pieredzi ar tām.
Piemēram, arī psihoterapijas vairākas metodes, piemēram, psihodinamiskā, nav zinātniski izpētāmas, tomēr cilvēki sniedz atgriezenisko saiti, ka tās sarunas palīdz. To nekad nevarēs izpētīt, jo ir pārāk daudz sajaukto mainīgo, katram jau noris dzīve arī ārpus tā kabineta, bet pietiekami daudz cilvēkiem ir tā pārliecība, ka palīdzēja tieši tas. Kāpēc vīpsnāt, ja reālajā dzīvē, atsevišķā viena cilvēka pieredzē kaut kas strādā, pat ja tavā ne?
[User Picture]
From:[info]zimbardo
Date:June 18th, 2019 - 11:15 am
(Link)
Kā jau minēju, tad šis jautājums ir pētīts, tāpēc nav saprotams kāpēc tiek apgalvots, ka to ir ''ļoti grūti zinātniski izpētīt''(likt saites vai pats/pati meklēsiet?). Astrologs izsaka apgalvojumu par indivīda nākotni, personību, pētnieks to pārbauda. Atslēga ir izteikties vispārīgi, jo mūsu uztvere veidota tā, ka labāk atceramies apstiprinājumus un aizmirstam situācijas, kas nepiepildās. Cilvēka prāts ir ļoti labs, lai meklētu paternus, bet tam ir arī daudz blakņu kā tas redzams astroloģijā. Bet atgriežoties pie sākotnējā apgalvojuma. Kāpēc cilvēki, kas visādi citādi ir saprātīgi un pieņem zinātni un tās augļus, atsakās atteikties no atavisma, kuram savā vispārībā nav lielākas nozīmes par ģenerētu tekstu. Kāpēc ticēt pilnīgām muļķībām ir OK, bet par to runāt ir ''vīpsnāšana''? Savas pārliecības taču nevajag baidīties pārbaudīt. Laimīgā kārtā zinātne to jau ir izdarījusi, tādēļ ''man palīdz'' nav nekāds apliecinājums, ka astroloģija strādā. Tas apliecina, ka šis cilvēks ir gatavs ignorēt pierādījumus, lai sevi turpinātu mānīt. Es saku: ''we can do better than that!''.
[User Picture]
From:[info]lilja_brik
Date:June 18th, 2019 - 04:23 pm
(Link)
Tavs teksts balstās diezgan bināros dažādu domāšanas veidu pretnostatījumos, un man jāsaka, ka man par to nav pārāk daudz intereses, jo šādas domāšanas tradīcijas pamatā ir protestantisms un patriarhālisms, divas ticības, no kurām dzīves laikā esmu aizgājusi. kas ir pragmatisms, kāpēc tā ir labāka par emocijās vai intuīcijā vai ķermeņa sajūtās balstītiem lēmumiem? varbūt nevis labāks, bet visi šie domāšanas veidi var pastāvēt paralēli, un realitāte ir kā fraktālis kas aug dažāds virzienos? ar muguras ādu just, ka nāks lietus, vai to, ka otram cilvēkam pašlaik ir vairāk vajadzīgs tavs emocionālais atbalsts, nevis pierādījums, ka viņš rīkojas nepareizi? astroloģija, tāpat kā māksla, ir būtisks storytellings, kas sniedz iespēju pārdomāt cilvēka dabu un bezgalību, pieņemt sevi, pārstrādāt emocijas un redzēt savu dzīvi plašākā perspektīvā. un kaut kādi intuitīvi dabas lasīšanas veidi tur ir pamatā. zinātniskā metode ir tikai viena no metodēm. lai veicas ar to, piemēram, audzināt bērnus.
[User Picture]
From:[info]zimbardo
Date:June 19th, 2019 - 12:59 pm
(Link)
Kur te parādās patriarhālisms? Pārliecināties vai lietās, praksēs ir kāds saprāta grauds var, protams, saukt arī par pragmatismu. Ir starpība starp emocionāla atbalsta sniegšanu cilvēkam pareizā brīdī, lietus jušanu ar muguru un sistēmu, kas apgalvo, ka tās lēmumi izriet no debesu ķermeņu novietojuma un dzimšanas datiem. Astroloģija sevi prezentē kā ko pārāku par kāršu licējiem, zīlniecēm, ekstrasensiem. Astroloģija darbojas ar tabulām, zvaigžņu kartēm, precīziem dzimšanas datiem, nevis sajūtām un emocijām. Tātad jau sākotnēji tā sevi prezentē kā precīzu atkārtojamu pasākumu. Viss it kā vienkārši, bet kad cenšamies šo precīzo ''zinātni'' analizēt, piemērot tai kādus nebūt analīzes rīkus, loģiku, strauji izrādās, ka karalis ir pliks. Ko tad darīt? Vai nu turpināt sev stāstīt, ka viss ir kārtībā, jo es jūtu, ka karalis ir apģērbts, vai saņemties un godīgi paskatīties kā tad tur īsti ir. Ja runājam tieši par astroloģiju vai ir sanācis iepazīties ar argumentiem, kas vērsti uz astroloģijas kritiku (darbības principi, paredzējumu precizitāte utml.)? Intuīciju arī pētīts jautājums, tiesa samērā jauns pētniecības virziens, un izskatās, ka tā ir prāta šortkats. Tā vietā, lai detalizēti analizētu situāciju, prāts atpazīst pazīstamu ''paternu'' un piemēro šortkatu, lai taupītu laiku, vienlaicīgi tās pamatā ir subjekta uzkrātā informācija un loģika. Ne vienmēr precīza,jo iespējams, ka ievāktā informācija ir kļūdaina, bet izskatās, ka to nodalīt no prāta un saukt par kaut ko ''maģisku'' nav pamata (runājot binārajās analoģijās).
[User Picture]
From:[info]lilja_brik
Date:June 19th, 2019 - 03:06 pm
(Link)
man ir pilnīgi vienalga, kā astroloģija sevi prezentē :D es pati veidoju savas uzskatu sistēmas, iečekojot lietas pasaulē.
runājot par prātu, es vienkārši uzskatu, ka prāts ir tas, kas rada šo realitāti, un visa kauzalitāte ir tikai vēl viens stāsts. ne tikai astroloģija.
From:[info]otrkart
Date:June 19th, 2019 - 06:22 pm
(Link)
Dažreiz liekas pārcilvēciski, cik precīzi Tev izdodas formulēt. <3
[User Picture]
From:[info]lilja_brik
Date:June 19th, 2019 - 11:53 pm
(Link)
paldies!
[User Picture]
From:[info]barbala
Date:June 18th, 2019 - 10:27 am
(Link)
Lasu un domāju- būtu lieliski, ja Tu vadītu kādu ķermeņa terapijas/ kustîbas grupu/praksi.
Piemēram, I-dejas mājā ir telpas un veselīga vide.
[User Picture]
From:[info]lilja_brik
Date:June 18th, 2019 - 04:08 pm
(Link)
jā, tikai jāpadomā kā nosaukt savu formātu, jo tas, kur iekšā ir vārds "terapija", nav mana kvalifikācija vai interese, bet cik ir tādu, kam interesē improvizācijas deja vai pieredzes anatomija vai kustības izpēte vai tml
[User Picture]
From:[info]barbala
Date:June 18th, 2019 - 04:55 pm
(Link)
Arī tad, ja formātu nosauksi par eksperimentu, tas nebūs neprecīzi. Pieredzes anatomija un kustības izpēte- tam intresentu būtu gan, ap idejas māju burzās diezgan daudzi, kas ir vedināti/mudinājušies meklēt vēl ko aiz "vienkārši nodarbībām" un pamazām tas kļūst aktuāli. Arī pati idejas mājas saimniece Inese, šķiet, beigusi to pašu Somijas skolu.
[User Picture]
From:[info]lilja_brik
Date:June 18th, 2019 - 05:33 pm
(Link)
nav beigusi, bet ir tur bijusi.