Finansiālā neatkarība

Vidējais programmētājs pēc Latvijas datiem saņem 1300 EUR uz rokas - nu, no 1100 (vispār programmētājs) līdz 1400 (Python programmētājs) aptuveni - cik nu laiks ļāva bīdīties pa algām. Ja ikmēneša izdevumi, ir, teiksim, 500 EUR ēdināšanā, 100 EUR īres, 300 EUR izklaidei, tātad kopā 900 EUR, tad noglabāt nebaltām dienām var 400 EUR mēnesī. Jeb 4800 EUR gadā.

Uzdevums: pieņemot, ka, ieguldot nekustamā īpašumā vai akcijās, var rēķināties ar 3% atdevi gadā, cik ilgi ir jāpelna, lai varētu dzīvot no saviem ietaupījumiem?
Rēķināsim nedaudz vienkāršoti: 900 EUR mēnesī ir 10800 gadā. Šiem 10800 ir jābūt tiem 3%, tātad 10800/0.03 = 360000 EUR iekrājumi. Kā nonākt līdz 360000 EUR iekrājumiem? Ieguldot visu, kas atliek pāri un no tā peļņas vēl ieguldot atpakaļ. Pēc gada 4800 iekrājumi, pēc diviem 9744 (jo 4800+4800+0.03*4800), pēc 3-14836. Bet pēc 40? 360000!

Cits variants ir 500 EUR ēdināšanu aizstāt ar Roltonu, 300 EUR izklaidei aizstāt ar 100 EUR izklaidei, bet 100 EUR īres aizstāt ar lauku mājām bez elektrības.

Vēl trešais variants ir braukt strādāt uz ASV.
Tādam puslīdz labam programmētājam uz rokas sanāk 70000 USD. Nu, teiksim 65000 EUR. Daži tādi dzīvo istabās, maksājot 450 EUR/mēnesī. Ēd par kādiem 450 EUR/mēnesī un vēl izklaidējas par kādiem 300 (jaunas bikses un vienreiz uz krogu). Sanāk gadā nolikt 48000 EUR. Cik gados sanāk 360000? 8. Bet 8 ir diezgan taustāms cipars.

Protams, protams, var gadīties, ka programmētājs grib ceļot, kāpt kalnā, baudīt vīnus vai ātras mašīnas. Varbūt grib dzīvot 2 istabās un necieš zemos griestus. Varbūt vēl apprecās un sataisa sīkos, tad tās izteiksmes mainās.

Comments

Vēl ir variants kļūt par vecāko programētāju un saņemt 2000eur. Savukārt, 100 EUR īre Latvijā ir par māju laukos bez elektrības.
Aha, es arī gribēju teikt, ka 1500€ programmētājam ir stipri viduvēja alga.

Un tie cipari tādi jokaini, bet ja īri ar ēšanu samaina vietām, tad vēl varētu piekrist. Lai gan 300€ izklaidēm ir... maigi izsakoties bezatbildīgi.
bulšits, ne algas. Vai arī visi aizpildītāji ir juniori un/vai vergi. Normāls .NET developeris ap 2K diezgan viegli var izcelt.
Vai arī Java. Protams ir Accenture, kas meklē vergus, tur algas ir stipri zemākas.
datus, kungs, datus. savaadaak man shjkjiet, ka tas ko juus sakaat ir "esmu dzirdeejis par normaalu .net progr., kursh var nopelniit 2000EUR".
Dati ir mana pieredze gan kā darba meklētājam, gan kā darbinieku meklētajam pēdējo ~6 gadu laikā. .Net programmētāju alga normālā kantorī junioram (varbūt vēl pat studējošam, bez darba pieredzes ) easy būs ~1K€
ā, un vēl 2K sasniegt ir viegli, bet virs 2K jau audzēt algu ir krietni grūtāk.
Nu lai tā būtu. Skaitļi bikiņ citi, bet doma par FI sasniegšanu jau nemainās.
Algas šādās lapiņās ir tipiska apakšējā robeža, nu tak vēlme pildīt šādu statistiku parasti jau ir liela tiem, kam nav sanācis dabūt ko gribētos un ir laiks darba laikā ar ko tādu nodarboties. :)
Kā jau kaut kas rakstīja par vecāko prog., 2k+ ir, manuprāt, diezgan viegli dabūjams cipars, bet ja nav vēlmes vai varēšanas ar vienu ķepu vadības pienākumos mērcēties, tad ap šiem 2k laikam arī ir augšējā robeža, kas ir gauži maz.
Zin` kā, no otras puses, labi, ka šīs profesijas cilvēki ir "moderni vergi", viss VEF rajons ir pilns ar eksportējošiem IT uzņēmumiem, viena no retajām augstas pievienotās vērtības eksportnozarēm, kura mums ir.
Es nejūtos labs piemērs vidējajam, jo jau šeit ir sanācis "strādāt pareizā bankā", bet pat ar manu stipri virs vidējā algas līmeni man ir pāris reizes gadā piedāvājumi no ārzemju draugiem/ex-kolēģiem iet pie viņiem (par 3-5x lielāku ciparu tipiski).
Ilgtspējīga tā ideja par LV, kā lētā IT darbaspēka zemi nebūs.
es nezinu, kaapeec, bet es aizraavos ar to algu noveerteejumu, kas nav svariigs. svariigi ir saprast, cik liidzeklji tiek uzkraati.
Nu jā, es sapratu, par ko tu, tikai no mana skatījuma ir tā, ka ar algu līmeni, kurš skaitās labs pie mums, iekrāt tādā apmērā, lai no tā būtu jēga, var tikai pievēršoties izteikti askētiskam dzīvesveidam.
Un ilgtspējīgi tas nav, IT nozares cilvēkus vajag daudz un visur. Būtu interesants pētījums, kas tieši veicina LV darbaspēka ne-mobilitāti ES mērogā, valodas barjera būtu viens minējums, bet šaubos par tā pareizumu.
Kurā ASV štatā ir 450USD īre mēnesī un 65k USD alga uz pēc nodokļiem? Cal ir tāda alga, bet ne īre. Un piemirsi vēl krietnus simtus obligātajai veselības apdrošināšanai.

(protams, 100eur mēnesī īre Rīgā arī ir mazliet nenopietni).
es teicu 450 EUR, kas pagaidaam veel nav viens un tas pats :). Šeit
Tā ir Sietla.
Apdrošināšanu lielās kompānijās dod kā benefitu.
KUR īre ir 100 eur!?
komunālie maksājumu personīgajā īpašumā esošā dzīvoklī, var būt. bet ar diez vai
Strādāt ASV un tērēt tikai 300 izklaidēm? What's the point?
straadaat liidz 60 gadu vecumam, what's the point?
Skatoties, ko tu dari.
Ja darbs ir ne gluži vaļasprieks, tad vismaz interesanta nodarbe,
tad var arī 60 gados turpināt to darīt.

Bet es vairāk par to, ka 8 gadus rukājot bez nopietnas
relaksēšanās vai vaļasprieka, var smagi savu psihi sabojāt,
ka no priekšlaicīgās atvaļināšanās liela labuma nebūs.
Tas gan nav jāuztver absolūti, jo vaļasprieks var būt
arī tāds, kas neparasa ieguldījums, kā makšķerēšana vai
dziedāšana korī utt. Bet nu ja pelna lielāku naudu, tad loģiski
būtu arī ieguldīt sevī nedaudz vairāk nekā pasēdēšanu krogā un
jaunām biksēm.
Tās vienkārši ir divas dažādas pieejas - vai nu noteiktu gadu skaitu strādā, uz deguna krizdams, atvaļinājums 2 nedēļas gadā un diespas saslimt, un pēc tam dzīvo no sapelnītā (ASV variants - protams, kam paveicas un ir tāda iespēja sakrāt un tad nestrādāt); vai arī līdz pensijai mēreni strādā, baudi atvaļinājumu, svētku dienas, bērna kopšanas pabalstus un pašvaldības bērnudārzu, un tad arī atliekot dažsimt eiro, beigās sanāk pietiekami daudz papildus pie pensijas (LV variants - nu arī, kam ir tādie ienākumi, ka var veidot uzkrājumus).
Uztaisi pats savu produktu, kas ir pieprasīts un ņem abonentmaksas. Pat neko daudz nevajag, pietiek ar kādiem 20 patstāvīgiem klientiem.
Nu, man ar to fantāziju paknapi. Tāds produkts var nejauši tikt aizvietots ar ipad bezmaksas aplikāciju un tad visi mani plāni pa pieskari.
Interesanta toerija, kas der ļoti nopietniem askētiem. Ar labu veselību. Jo neredzu te ne automašīnu, ne medicīnas izdevumus, kas pat pie labām polisēm simtos var viegli iebraukt. Par bērniem nemaz nerunājot.

http://earlyretirementextreme.com/ vai http://www.mrmoneymustache.com/ir arī samērā interesanti koncepti pieejami.

Vienmēr ar interesi esmu sekojis šādiem stāstiem, bet nekad dzīvē nevienu pat puslīdz derīgu paraugu neesmu saticis. Bija gan viens paziņa, kas pelnīja ļoti labi, strādāja mežonīgi daudz, bija palieli uzkrājumi un tad viņš deklarēja, ka no 48 - 50 gadu vecuma nestrādās un varēs visu atļauties, kā līdz šim. Tomēr 45.gadu vecumā nopirka jaunu māju, joprojām maksā kredītu, turklāt otrajai pusei radās smagas veslības problēmas. Tas viss apēda iekrājumus un viss pāsākums izgāzās.
1) pagaashnedeelj redzeeju vienu lielaamies, ka shogad sasniegshot sho FI.
2) zinu vienu, kas bez beerniem un taisaas atvaljinaaties 45 gados, kas ir naakamgad - un, manupraat, vareetu to dariit jau tagad.
Dmitris to ir izdarījis. Franču klejotājs.
kad ieraudziiju Dmitra vaardu, nesapratu, kaa Olainietis ar saviem morgidzhiem kaut ko ir neatkarizeejis.
bet jaa, Dmitris ir gan.

Augusts 2017

7d 1d 2d 3d 4d 5d 6d
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Powered by Sviesta Ciba