Pātaru Ansis ([info]kuminjsh) rakstīja,
@ 2011-11-08 21:59:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Sviests II

Tagad visām progresīvam jaunuvēm moderna lieta ir gii sviests. Gii sviests ir katras sevi cienošas namamātes virtuvē, kaut ko cept drīkst tikai uz gii sviesta, citādi nav organismam labi un vispār ņe-fenšuj!

Cik esmu sapratusi no internetā rakstītā, tad oriģinālā gii sviesta recepte nāk no Tibetas (bet protams!), kur šis tiek taisīts no īpaši izredzētu jaku piena (piens->krējums->sviests->gii sviests), aber mūsu platuma grādos to dabū gatavu, pārkausējot visnotaļ parastu sviestu.
Ko lai saka, manā bērnībā šitais gii sviests klētī stāvēja vismaz 2 trīslitru burkās. Vienkārši mammas māsa strādāja pienotavā un regulāri piegādāja mums sviestu, krējumu, sieru un reizēm kondensēto pienu (arī trīslitru burkās). Un tā kā vismaz sviests piegādāts tika rūpnieciskos apmēros, bet ledusskapja saldētava nebija bezizmēra (un tur vajadzēja glabāt citas, daudz svarīgākas lietas, tb gaļu vai zivis), tad vecmamma to sviestu cītīgi pārkausēja un salēja burkās. Un tad reizēm kaut kas tajā sviesta arī tika cepts. Bet, jāsaka kā ir, neviens īpašu prieku par to neizrādīja...;>


(Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]tante
2011-11-08 22:13 (saite)
ļična man, kā jau neatzītai jevreikai, daudz saprātīgāk un garšīgāk šķiet daudzus ēdienus gatavot uz svaigi tecinātiem vistu taukiem ..:)

ghi der tikai dažiem ēdieniem un tos dažus latviskajā virtuvē reti kurš taisa..:)

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]kuminjsh
2011-11-08 22:41 (saite)
Nu ja, es tok netaisu neko, kam vajag tādu sviestu;)
Savukārt no bērnības atceros, ka visgaršīgākais ēdiens tika gatavots uz cūku taukiem;D

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]tante
2011-11-08 22:48 (saite)
fuj, bwēēē - tīri cūku tauki..:(

vot no žāvēta speķīša iztecināti jau ir pavisam cita runāšana..:)

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]kuminjsh
2011-11-08 23:13 (saite)
Ne, ne, īsti, no mājas cūkas kausēti;) Baigi garšīgas pankūkas vecmamma cepa!;)

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]antuanete
2011-11-09 09:12 (saite)
Jā, es arī tikai nesen sapratu, ka viens no radinieku nenormāli garšīgo plāno pankūku noslēpumiem ir tieši cepšana kausētajos cūku taukos!

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]kuminjsh
2011-11-09 09:28 (saite)
Aha, gan jau ka otrs noslēpums ir malkas plīts;)

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]le_minga
2011-11-08 22:15 (saite)
nu nez nepiekrītu - ghī nav nekāda sakara ar modernām jaunuvēm...

varbūt kautkad ļoti sen jamo patiešām no jaku sviesta taisīja, bet mūsdienās (arī tur TIbetā un Indijā utt.) to gatavo no govs piena (no sviesta, kas kults no govs piena)...
ajūrvēdā izmantotais ghī pilnīgi nav tas pats, ko mūsu vecāsmammas prosta pārkausēja, lai caur ziemu burkās uzglabātu...

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]kuminjsh
2011-11-08 22:41 (saite)
Nu nez, pirms 20 gadiem neviens tādu gī sviestu ij nepieminēja;D

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]le_minga
2011-11-08 23:40 (saite)
nuja tā skatās, tad pirms 20 gadiem arī "pasta bolognese" pie vecmāmiņām mūsu saucās prosta "makaroni po flotski" vai tml.

tak nesalīdzināmas lietas...

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]vineta
2011-11-09 09:10 (saite)
Vispār nekad mūžā neesmu dzirdējusi neko par ne par gii ne ghi sviestu... un jāteic, ka tas pārlieku mani nesarūgtina ;D

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]kuminjsh
2011-11-09 09:27 (saite)
;DDD Ticu!

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?