Kurvjzieža kontemplācijas

Krāšņais Kurvjziedis

Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
Un kā tur paliek ar to lata devalvāciju? Mani tas nopietni uztrauc, jo man ir viens robs eiro kontā, bet visi ienākumi latos? Vai man tas robs ir jāaizbāž dikti steidzīgi, vai arī vismaz līdz martam drīkst saglabāt pašreizējo laiskumu?
  • Varbūt devalvēs eiro.
  • Nuuuu. Grūti pateikt. (Ja gadījumā DP šo ierakstu lasa, es neizplatu baumas, es tikai izklāstu to, ko man cilvēki ir teikuši privātās sarunās).

    No vienas puses, pret latu devalvāciju runā tas, ka tad ļoti daudz mājsaimniecības nonāks tādā situācijā, ka nevarēs segt kredītmaksājumus. No otras puses, ļoti daudz mājsaimniecības jau tagad nepavelk, kāpēc devalvācija arī varētu neko dižu tur nemainīt.

    Cik es esmu runājis ar cilvēkiem, kas kaut ko no ekonomikas jēdz, viedokļi ir dalīti, bet tomēr vairākuma doma bija, ka lats tiks devalvēts, jo tas būs vienīgais veids, kā ekonomisko situāciju glābt. Kā jau ar devalvācijām, par tām paziņo pēkšņi un negaidīti, kāpēc visi teiks, ka viss ir kārtībā, līdz brīdim, kad paziņos, ka dirsā ir. Tāpat, kā ar Parex.

    Apkopojot manus personīgos viedokļus, kas ir balstīti no augšminētiem avotiem un no tā, ko esmu lasījis presē un ko pats esmu izdomājis (nekad ekonomiku neesmu mācījies), es teiktu, ka latu devalvēs, un devalvēs drīz. Cik drīz? Grūti pateikt.

    Iespējams, pēc nedēļas, iespējams, pēc trim mēnešiem, iespējams, pēc pusgada. Bet imho, latu devalvēs, tādēļ, ja ir iespējas, tad ieteiktu to eiro robu pildīt, vai vismaz kaut kādā veida diversificēt riskus.

    (Atkal, mīļie DP darbinieki, vēlos atgādināt, ka paužu tikai savu personisko viedokli, un man pašreiz tiešām ir vienalga, vai latu devalvēs vai nē, jo es no tā ne pelnīšu, ne zaudēšu).
  • (no subject) - [info]
    • Ienākumi latos var līdz martam arī nepalielināties, tur tā galvenā sāpe. Tāpēc devalvācijas gadījumā būtu labi būt to caurumu jau aizbāzušai.
  • mana iepriekšējā dzīvokļa saimniece pēkšņi sāka prasīt īri eiro, jo viņai esot bijuši "cieši sakari lielākajās latvijas bankās" un Šausmīgi Ticama Informācija, ka tūlīt-tūlīt latu devalvēs. šim "tūlīt-tūlīt" bija jābūt pagājušā gada jūnijā-jūlijā.
  • Mani tas uztrauc vēl nopietnāk, jo bija Plāns tīties no darba un iepirkties slinks ķērpis no kontā esošās naudas kā reiz gadu varētu izdzīvot. Bet ko man tagad darīt, nav ne jausmas :(
    • Vo vo. Pilnīgi aukstas kājas paliek, iedomājoties savu nabaga jauko, smuko, tuklo kontiņu!
      • Paņem kredītu latos un nopērc Porsche Cayena. Pēc devalvācijas pārdosi tosteri un norēķināsies ar banku.
        • Zini, tagad pilni sludinājumi ar tādiem, kas tirgo Porshe un blakus meklē darbus par Ls 150. Vāģiem ir daudzi mīnusi - jamos nevar ēst, nevar ar viņu maksāt par dzivokli un ja nav naudas bendžam, tad pat pabraukt ar viņu nevar. Un ja nevienam nav naudas, šansi pārdot - neiepriecinoši. Iekrājumus vajag ātri komvertējamus ikdienas vajadzibām.
      • Nu, manējais tāds pārāk tukls jau nav, bet toties ir pat ar nolūku barots, lai ar tādu miera sajūtu varētu mēģināt savu dzīvi iegriezt mazliet citā leņķī, lai ir miers par pirmo gadu un tad jau redzēs.
        Tagad beigās nebūs ne miera, ne iespējas kaut ko mainīt
        • Common, ja gadu var dzīvot, tad ir gana tukls!
          • Es dzīvoju dzīvoklī-kojās un man RIEBJAS iepirkties. Pietiekami, lai nauda būtu uz konta, bet mugurā sasodīti noplucis mētelītis. Un man nav neviena kredīta un līzinga. Un nav mašīnas. Un to gadu es vēl tiešām paknapinātos "cēlā mērķa vārdā".
            Es esmu ļoti maztērējošs cilvēks.
          • Bez tam es rakstīju izdzīvot nevis dzīvot. Un, ka kjeerpis varētu izdzīvot nevis normāls cilvēks :)))
    • Ja nauda ir lati, viņus var fiksi pārvērst par eiro, un Ķērpis varēs dzīvot kaut divus gadus!
      Iespēja, ka eiro kļūs lētāks, pēc mana dumja prāta ir stipri niecīga - kaut vai visi lata devalvācijas sabiedēties (es noteikti neesmu spilgtākais piemērs) par to parūpēsies.:)
      • Tad tagad gan jau nav pārāk izdevīgi mainīt.
        Un, kamēr pārvarēšu slinkumu, atvēršu eiro kontu utt., tikmēr gan jau vēl neizdevīgāk paliks.

        Un vēl jau nemiers varēs baroties no iespējas, ka bankai arī var pēkšņi problēmas rasties...
      • Nav jau tā, ka eirozonā nebūtu problēmu, ja kas.
        • Cik nu es saprotu, tomēr kopumā mazākas. Katra ziņā - man tīri intuitīvi liekas, ka risks ir mazāks, nekā attiecībā uz USD.
          Nē, nu vislabākie, kā vienmēr, ir zelta stieņi, bet kur lai šos tagad uz sitiena ņem.;(
          • Zelta kronīši.
          • Vispār es arī domāju, ka mazāks, nekā uz USD, īpaši tādēļ, ka dolārs šobrīd ir pacēlies cenā.
            Bet nu, gudri ļauži saka, ka vajagot diversificēt - vēl tak ir Šveices franks, jēna, mārciņa...
            Zelta stieņus var nopirkt Tabexā, taču jārēķinās, ka zelts ir prece, kurai cena svārstās. Turklāt gudri ļauži krīzes apstākļiem iesaka iegādāties zeltlietas - atšķirībā no zelta stieņiem, tās var ātri realizēt, kaut arī zelts tajās maksā 2x vairāk nekā stieņos.
  • Nedomāju, ka devalvēs. Tam ir vairāki iemesli.

    1. Latvijā ir simtiem tūkstošu cilvēku, kas pelna latos, bet kredīti ir paņemti eiro. Tās nav tikai mājsaimniecības - tāda ir lielākā daļa uzņēmumu. Lata devalvācija (par kaut ko vairāk kā 5%) radīs milzīgu bankrotu birumu, ko nevarēs pacelt ne Latvijas, ne SVF budžets. Politiķu vairums vēlas tikt pārvēlēti, lai turpinātu rīt no mūsu piepildītās siles. Tā kā neviens šādam lēmumam nesadūšosies.

    2. Otra lieta - arī valdības aizņēmumu 90% ir eirās, bet ienākumi ir latos. Devalvācijas sekas ir automātisks valsts defolts. Uz to arī neviens nav gatavs iet.

    3. Kas tad kaut ko iegūtu no devalvācijas? Īslaicīgi - eksportētāji. Taču ļoti īslaicīgi, jo arī viņu vairums ir kreditējušies eiro. Vienīgie reālie ieguvēji - valūtas spekulanti un tie, kas ir daudz aizņēmušies latos, bet aizdevuši eiro. Tādi ir kaut kāda niecīga saujiņa nebūt ne ietekmīgāko cilvēku.

    Respektīvi - mans scenārijs ekonomikas likstām un spiedienam uz valūtu ir šāds. Latvijas Banka turēs lata vērtību tik ilgi, cik vien varēs. Lai pagarinātu šo laiku, valdība aizņemsies no ārējiem avotiem (EIB jau aizņēmās 500 miljonus, tagad - vēl plāno no Eiropas Komisijas un SVF). Tos tad laidīs tirgū un pirks latus. Tas samazinās spiedienu uz valūtas kursa noturēšanu LB un ļaus LB atjaunot valūtas rezerves lata aizstāvēšanai.

    Mūsu uzdevums ir palīdzēt LB. Risinājums ir vienkāršs. Ja ir kādi nelieli ienākumi eiro (nu tur 100 eiro par kādu pakalpojumu vai tml.), tad vajag to naudu mainīt uz latiem uzreiz (tas būs arī izdevīgi, jo maiņas kurss ir labs), jo gan jau tāpat to naudu vienā divās nedēļās notērēsiet. Vajag samazināt izdevumus citās valūtās. Ja pelnat latos, tērējiet latus. Tas nozīmē īslaicīgi (tuvākos piecus, sešus mēnešus) ierobežot braukšanu uz ārvalstīm, pirkt galvenokārt Latvijā ražotas lietas (proti, pārtiku, jo neko citu jau jēdzīgu plašam patēriņam neražojam) un Latvijas pakalpojumus.

    Tiem, kam ir lielie uzkrājumi - nu tie, lai uztraucas par savām bagāto cilvēku problēmām.
Powered by Sviesta Ciba