Kurvjzieža kontemplācijas

Krāšņais Kurvjziedis

Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
Un kā tur paliek ar to lata devalvāciju? Mani tas nopietni uztrauc, jo man ir viens robs eiro kontā, bet visi ienākumi latos? Vai man tas robs ir jāaizbāž dikti steidzīgi, vai arī vismaz līdz martam drīkst saglabāt pašreizējo laiskumu?
  • Nedomāju, ka devalvēs. Tam ir vairāki iemesli.

    1. Latvijā ir simtiem tūkstošu cilvēku, kas pelna latos, bet kredīti ir paņemti eiro. Tās nav tikai mājsaimniecības - tāda ir lielākā daļa uzņēmumu. Lata devalvācija (par kaut ko vairāk kā 5%) radīs milzīgu bankrotu birumu, ko nevarēs pacelt ne Latvijas, ne SVF budžets. Politiķu vairums vēlas tikt pārvēlēti, lai turpinātu rīt no mūsu piepildītās siles. Tā kā neviens šādam lēmumam nesadūšosies.

    2. Otra lieta - arī valdības aizņēmumu 90% ir eirās, bet ienākumi ir latos. Devalvācijas sekas ir automātisks valsts defolts. Uz to arī neviens nav gatavs iet.

    3. Kas tad kaut ko iegūtu no devalvācijas? Īslaicīgi - eksportētāji. Taču ļoti īslaicīgi, jo arī viņu vairums ir kreditējušies eiro. Vienīgie reālie ieguvēji - valūtas spekulanti un tie, kas ir daudz aizņēmušies latos, bet aizdevuši eiro. Tādi ir kaut kāda niecīga saujiņa nebūt ne ietekmīgāko cilvēku.

    Respektīvi - mans scenārijs ekonomikas likstām un spiedienam uz valūtu ir šāds. Latvijas Banka turēs lata vērtību tik ilgi, cik vien varēs. Lai pagarinātu šo laiku, valdība aizņemsies no ārējiem avotiem (EIB jau aizņēmās 500 miljonus, tagad - vēl plāno no Eiropas Komisijas un SVF). Tos tad laidīs tirgū un pirks latus. Tas samazinās spiedienu uz valūtas kursa noturēšanu LB un ļaus LB atjaunot valūtas rezerves lata aizstāvēšanai.

    Mūsu uzdevums ir palīdzēt LB. Risinājums ir vienkāršs. Ja ir kādi nelieli ienākumi eiro (nu tur 100 eiro par kādu pakalpojumu vai tml.), tad vajag to naudu mainīt uz latiem uzreiz (tas būs arī izdevīgi, jo maiņas kurss ir labs), jo gan jau tāpat to naudu vienā divās nedēļās notērēsiet. Vajag samazināt izdevumus citās valūtās. Ja pelnat latos, tērējiet latus. Tas nozīmē īslaicīgi (tuvākos piecus, sešus mēnešus) ierobežot braukšanu uz ārvalstīm, pirkt galvenokārt Latvijā ražotas lietas (proti, pārtiku, jo neko citu jau jēdzīgu plašam patēriņam neražojam) un Latvijas pakalpojumus.

    Tiem, kam ir lielie uzkrājumi - nu tie, lai uztraucas par savām bagāto cilvēku problēmām.
Powered by Sviesta Ciba