Kurvjzieža kontemplācijas

Vēl mazliet par hidžabiem

Krāšņais Kurvjziedis

Vēl mazliet par hidžabiem

Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
Ceturtajā Irānā vadāmajā dienā neizturējām un Ahvazas tirgū nopirkām galvā maucamās tūtas (khimarus?), ko veido trīsstūrains auduma gabals, kas sašūts, atstājot brīvu vietu sejai, bet nosedzot kaklu un plecus. Cita iešana! - atviegloti konstatējām. Lakati un šalles nemitīgi jāpiekārto, īpaši braucot autobusā, tie šļanckājas un šļūkalē, raisās vaļā un vērpjas grīstē, bet tūta godīgi visu dienu stāv kā no rīta uzvilkta, tā neburzās, neslidinās un negrasās tevi nobeigt. Jā, jā pavisam nopietni - reiz manu snaudienu autobusā uz Kermanšahu pārtrauca murgs par žņaudzošu lietuvēnu. Atmodusies konstatēju, ka lakata stūris aizķēries starp sēdekli un rokturi. Tūta nekad šādus jokus neizstrādās, turklāt tā lieliski pasargā ausis un kaklu no vēja. Godīgi sakot, es šo jauno garderobes elementu labprāt šad tad izmantotu arī Latvijā, taču visticamāk būšu tam par gļēvu.
  • kādā krāsā tūta?:)
  • ā, šitāds: http://www.al-mujalbaba.com/categories/Women/Hijabs-%26-Khimars/Khimars/ ?
  • un šitādi tie hijabi uz lielajiem pušķiem? http://www.reshamcollection.com/hijabs-scarves
  • bez stresa

    aizko ta nenēsāt? galvassegas tač ir tik dažādas! skolas laikā cepures vietā esmu lakatus nēsājusi, ko kuveitiete ierādīja sasiet. Šobrīd viena družka, piem., visu ziemu nostaigāja ar lakatu pa 18.gs.Kurzemes sievu modei, viena cita patapinājusi slāvu sieviņu modi rožu lakatu siet un pa virsu caunādas micīti maukt, pieļauju, ka Tevis minētā uzparikte gana labi varētu nēsāties i viena pati, i zem kādām siltākas galvassegas, nav tur ko daudz par muslimu tradīcijām un Eiropas koņķeksi domāt.
    • Re: bez stresa

      Jā, mani mazliet mulsina, ka šī galvassega raisa daudz tiešākas asociācijas ar islāmu nekā, piemēram, sari ar hinduismu.
      Bet tam noteikti var tikt pāri.:)
  • man vienmēr gribējies aizbraukt uz Austrumiem, bet bijis bail jau no domas vien. tu par to raksti salīdzinoši bieži un man ta gribēšana arvien pieaug. laikam tiešām jāsakrāj un jāaizbrauc
    • Jābrauc, jābrauc! Austrumi ir ceļošanai daudzkārt piemērotāki nekā rietumi. Un naudas arī vajag stipri mazāk.
      • cik vispār izmaksā tāds brauciens (saprotu jau, ka ļoti aptuveni, tāpat es tuvāko trīs gadu laikā diez vai braukšu kādā ceļojumā, bet jāzin taču, par kādām naudiņām sapņot tādā kontekstā)?

        /noskatījos visas jūtūbes saites, ļoti nopriecājos par smukajām saspraudītēm ar spīdīgiem akmentiņiem. brīnos, ka tajā pirmajā lieto kniepadatas. es noteikti regulāri sadurtos. un par to lakatu siešanu: tepat Latvijā mana mamma pavasaros un rudeņos, kad pārāk silts cepurēm, bet ass, auksts vējš, ap galvu un kaklu sien lakatus a la krievu duņa stilā (tā mēs to saucam). ja lakats būtu lielāks, sanāktu tāds vienkāršāks hidžāba sējums. es skatījos tās modes un siešanas un sapratu, ka liels, skaists lakats un sasiešanas māka mani varētu atbrīvot no mūžīgās kakla sapūšanas, kas seko pastaigām pie jūras vēsākā laikā (vai ja es, piemēram, dotos izbraucienā ar jahtu. ha)
        • Īsti apkopoti vēl visi izdevumi nav, bet priekšstats ir radies.
          Tātad aptuvenās izmaksas uz cilvēku:
          1) ceļš līdz Irānas robežai un atpakaļ:
          a) lidmašīna Rīga - Stambula, Stambula-Rīga = ~ 100 LVL;
          b) Turcijas šķērsošana visā milzīgajā platībā R-A virzienā ar autobusu vai vilcienu = ~30 LVL;

          2) Vīza + apdrošināšana, ieskaitot pasta izdevumus dokumentu sūtīšanai uz Stokholmu=~50 LVL;

          3) Ēšana, nakšņošana un pārvietošanās (galvenokārt ar sabiedriskajiem autobusiem) pašā Irānas teritorijā 11 dienas = ~ 200 LVL.
          Te gan gribu stingri uzsvērt, ka mēs ceļojām ļoti intensīvi un visai askētiski. Lielākā daļa nakšu tika plānotas autobusu pārbraucienos, taksometrus izmantojām tikai tad, ja nebija citas iespējas, ēdām vienkāršās ēstuvēs. Turklāt uz pusotru dienu (un divām naktīm) mūs bija adoptējusi irāņu ģimene.:)
      • tas melnais, kas zem dažiem lakatiem spīd ir tāda kā cepurīte, lai matus nevar redzēt? lai parādītu auskatus sien citādāk vai viņi auskatiņus iekarina auduma krokās?
  • Ja apģērbs ir ērts un praktisks, kāpēc gan to nevalkāt? Es to par Latviju :)
Powered by Sviesta Ciba