Kurvjzieža kontemplācijas

Krāšņais Kurvjziedis

Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
Mīlestība ir gribas akts un izvēle, bet ticība - tās reliģiskajā izpratnē - gan nu nekādi. Vismaz manā pieredze to liecina, likdama allaž kā grēku uztvert mīlestības, bet ne ticības trūkumu.
Mīlēt vai nemīlēt mēs izvēlamies, ticēt vai šaubīties - nē. Spēja mīlēt ir dota, spēja apspiest šaubas - nē.
  • Nu, jā, gan "mīlestība" gan "ticība" ir tik brīvi interpretējami jēdzieni, ka par šiem var pateikt dajebko un nebūs melots. Nebūs melots arī tad, ja šos samainīs vietām vai aizstās ar ko plašuma ziņā līdzīgu, piemēram, "brīvība" un "atkarība".
  • Mana pieredze rāda, ka "ticēt" sākas ar "gribēt ticēt". Jā, un šaubas allaž ir klātesošas ticības dzīvē. Tāpat kā nespēja reizēm apvaldīt savu ego, kaut tu kādu patiesi mīli.
    No otras puses, personībā jau "no dabas" var būt ielikta nespēja mīlēt vai "negriba ticēt".
  • jā, tā ir, ticība reliģiskā izpratnē tiek uzskatīta par dāvanu, kas nav atkarīga no tevis, bet mīlestībā var trenēties. taču ticības dāvanu var palūgt
    • Nevar palūgt, ja netic. īstas lūgšanas priekšnosacījums ir tā pati ticība.
      • tad var teikt apmēram tā - ja Tu esi, dod man spēju Tev ticēt
        • Ticības trūkums laikam ir tas, kas man neļauj arī spēju ticēt uztvert kā vērtību, pēc kuras būtu dikti jātiecas.
          Es spēju mīlēt un tāpēc zinu, ka mīlēt ir labi.
          Vai ticēt ir labi - nav nekādas nojausmas.
          • es bez ticības būtu ļoti bēdīga
            • Ej nu sazini. Daži ir bēdīgi, dusmīgi vai vienkārši psihi ar visu ticību.
              (Bet, taisnību sakot, Tu, Lara un vēl dažas cibiņas ir tās, pateicoties kurām, esmu sapratusi, ka dažiem cilvēkiem ticība tiešām nāk par labu).
              • mans mīļais Ivlins Vo esot bijis īsts riebeklis arī pēc konvertēšanās, bet, kad viņam to norādīja, tad viņš esot teicis - jūs jau nezināt, cik briesmīgs es būtu bez reliģijas. kristieši jau uzsver, ka ārsts vajadzīgs nevis veselajiem, bet slimajiem, un es tiešām pazīstu dažus cilvēkus, kuriem tas viss, ko es te cenšos iemācīties, nāk dabiski, un kuri jau jaunos gados nes mieru visur, kur iet, bez jebkādas teoloģijas
  • kristietībā gan m. ("īsta", proti, tā kas caritas) arī no Dieva. bet gribas akts tur enīvei klātesošs, tiesa. to gan arī par ticību var teikt. bet, kā noprotu, šeit stāsts ir par saviem secinājumiem, ne teologu priekšrakstiem.
    ja man vaicātu, teiktu, ka bez sava veida ticības lēciena m. izvēle nav iespējama, bet joks tāds, ka to lēcienu var fiksēt tikai aposteriori, proti, diez vai tas ir apzināts gribas akts. jo reizēm vari censties līdz nemaņai, bet kā nav kazai piena, tā nav, bet citkārt atkal viss jau ir noticis, pirms pagūsti attapties.

    • Mana pieredze liek domāt, ka mīlestība (arī tā, kas caritas) ir iespējama arī bez ticības klātbūtnes.
      • ar pēdējo es nebiju domājusi ticību kā ticību konkrētam Dievam. jā, bet vai tieši kristīgo caritas var bez ticības kristietības Dievam - tur laikam tīri loģiski sanāk, ka atbildi izšķir pēdējās esamība vai neesamība.
  • es gan domāju, ka mēs izvēlamies atkal un atkal ticēt, ka pretcelulīta krēmi, pretgrumbu želejas un spalvu bremzēšanas serumi mums dos reklamēto labumu!
Powered by Sviesta Ciba