Kurvjzieža kontemplācijas

Krāšņais Kurvjziedis

Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
Vispār es esmu diezgan paranoiska radībiņa. Reizēm - galvenokārt tumšos rudens un ziemas vakaros, pēc baismīgu filmu saskatīšanās, - mani, piemēram, vajā fantāzijas, ka, mājās pārnākusi, tur sastapšu maniaku, kas būs manā prombūtnē ielauzies, izēdis ledusskapi, noskuvis kaķus un glūnēs aiz gaiteņa stūra gatavs mani nošaut. Pilnībā pieļauju domu, ka vecumā - pēc kādiem gadiem 40, 50 - stāstīšu savai kopējai, ka naktīs kaimiņi nāk manā dzīvoklī un laiza parketu, lai es pakristu un lauztu gūžas kaulu, bet pa ventilācijas lūku specdienesti laiž iekšā speciālos rentgenviļņus, lai atrastu manas zeltlietas. Un kad kopēja neticēs, vicināšu kūju un kliegšu, ka viņa ar šiem visiem ir uz vienu roku.
Hmm, varbūt nemaz ar 40 gadi nebūs jāgaida...
Jā, bet ko es gribēju še vēstīt - ar visām savām paranoidālajām nosliecēm nespēju līdz galam izprast nervozēšanu par privātajiem datiem un tamlīdzīgām ietām. OK, OK, bankas karšu PIN kodi, protams, jātur noslēpumā, ne velti es dažus pati esmu aizmirsusi. Jā, un uz internetbankas kodu kartēm nevajag uzlipināt zīmītes ar lietotājvārdiem un parolēm, bet pēc tam tās atstāt mazpazīstamu cilvēku dzīvesvietās. Kas vēl tāds? Varbūt atslēgas durvju ārējā slēdzenē nevajag aizmirst - lai kaimiņu bērni, jokus mīlot, neaizslēdz. Telefona numuru nevajag atstāt šaubīgās internetlapās, lai nakts vidū nemodina SMS ar visādām reklāmām, droši vien.
Bet kādēļ man būtu jābažās par to, ka kāds var uzzināt manu personas kodu nudien nesaprotu. Jā, protams, kauns tik ilgi dzīvot un būt tik vecai, nu, ko lai dara... Manu adresi? Hmmm, vai man varētu būt kāds maniakāls pielūdzējs? Piemēram, tas pats - ar šaujamo, skuvekli un kārību izrīt marinēto tomātu burciņu? Nu, no likteņa neizbēgsi, ja nezinās adresi, izsekos. Un, izlikdamies par elektriķi, pastniecei durvju kodu izprasīs, vaimanuvai. Pases numurs? Un kur to numuru bez pašas pases var pielietot?
Vārdu sakot, paranojai vēl daudz iespēju augt un plašumā plesties, lai sasniegtu vairuma apkārtējo līdzpilsoņu līmeni. Un tad jau mums būs visiem, par ko parunāt. Piemēram, ko darīt ar tām ventilācijas lūkām, lai tie stari netiek iekšā...
  • Manai mātei bija niķis neslēgt ciet durvis ejot, piemēram, uz pagrabu vai "Tepat uz dārzu". Dzīvo viņa kādā lauku ciemā. Mēs bieži viņai teicām, ka tad, kad apzags, būs riebīgi. Viņas arguments bija, ka nav jau ko zagt. Bet kad reiz viņa atklāja, ka kāds tomēr ir smuki izlasījis no kārbiņām tos pašus vērtīgos sūdiņus - tirkīziņus, sudraba ķēdītes un citus niekus, bija ļoti, ļoti riebīgi ap dūšu.
    Kad un Ja kāds tiks pie tava personas koda un mācēs to lietot, tad viņš zinās tavus ienākumus, tavu slimības vēsturi, tavus ceļošanas paradumus, būtībā visu par tevi. Izvērtē no aspekta vai tu gribētu jebkuram pretīmnācējam to visu izstāstīt? Un vēl - es nezinu, cik daudz pie mums tas ir jau atnācis, bet citur jau ir un pie mūsu p.k. apkārtmētāšanas nebūtu brīnums ja drīz te arī sāktos identitātes zādzības, kad tu pēkšņi vari uzzināt, ka esi bijusi tur, kur nemaz neesi bijusi un viss ir dokumentāli apliecināms un cilvēki sāk šaubīties vai tu esi tu, jo viņi ir redzējuši citu "tevi".
    (Piemēram, ieej smskredit mājas lapā - ja zini kāda cita personas datus, elementāri vari uztaisīt kredītu uz citu personu. )
    • jā, ar cilvēka personas datiem var uz viņa vārda piereģistrēt uzņēmumu, var viņu pieņemt fiktīvā darbavietā un ej pēc tam pierādi, ka neesi kamielis, un vēl miļons lietas var izdarīt.
      • Aha, darbā var pieņemt un tad cilvēks aiziet pieteikties uz kādu sociālo pabalstu un par lielu pārsteigumu sev uzzina, ka piem. bezdarbnieka pabalsts nepienākas.
        • Toties būtu baigie brīnumi, kad katru mēnesi bankas kontā tiktu ieskaitīta alga, lai gan es uz darbu nemaz neietu.
        • lūk, šis gan ir reāli. cita lieta, man vienmēr interesējis, kāpēc? Nu labi, lai uztaisītu fiktīvus ziedotājus partijām, okei, lai kādā no shēmām saņemtu ne uz sava vārda naudiņu, oki doki (tik te jau arī tā pati vaina- kā atvērsi kontu, uz kuru saņemsi naudu? Bez pases mūsu laikos bankā kontu nevar atvērt. Pat izdrukātu darījumu viņi apliecina tikai uzrādot pasi.) bet kāpēc tā - nu standarta cilvēkam- taisīt fiktīvu darba vietu? tak sociālais jāmaksā, ienākuma nodoklis jāmaksā.
      • To parasti dara ar simpātiskiem graustu iedzīvotājiem, kuri iznomā savus personas kodus par dažiem litriem Brenguļu alus.
        • Dažreiz vajag arī cilvēkus ar labu kredītvēsturi un organizācijas pašas ievāktām ziņām no VSOAA par stabiliem ienākumiem.
          • Aha, respektīvi, tam personas koda zaglim vēl ir jābūt arī labi informētam par manu kredītvēsturi un ienākumiem.
            Diezgan daudz nosacījumu, es teiktu...
      • Neesmu droša, bet gribētu cerēt, ka uzņēmumu reģistrēt var tikai tad, ja vainīgais uzrāda pasi un savu ģīmīti klātbūtnē.
        • vai ar pilnvarām, kuras pie vajadzības var sazīmēt :)
          • Tad notāra apstiprinātas pilnvaras būtu jāvilto. Tiesa, man ir stipras šaubas par tuvo ārzemju uzņēmumu īpašniekiem un to pilnvarām, pases apliecinājumiem kaut kādā sādžā pie Minskas.
    • Interesanti, cik pretimnācēju būtu gatavi klausīties par maniem ienākumiem, slimībām un ceļojumiem?:) Šaubos, vai es dienas laikā kaut vienu satiktu. Un arī tad - ko viņš ar šo informāciju pasāktu? Ierakstītu tviterī - "šodien sastapu vienu psiho, kurai 13 gadu vecumā bija vējbakas, bet 2006. gadā šī bija aizmaukusi uz Gruziju. Jūs taču tas interesē, vai ne?" :)
      OK, kas attiecas uz durvju slēgšanu - es arī, kad eju miskasti iznest, nestāstu kāpņutelpas kaimiņiem, ka vienīgais zelta gredzens stāv kastītē uz kumodes.:)
      Nu, un par tiem kredītiem - tad tā naudiņa, es saprotu, iebirtu manā bankas kontā, ja? Tā, ko tas lohs ar man personas kodu būtu pasūtījis?
      • domā, viņš arī tavu bankas kontu norādītu? :)
        • Vai viņš, uzdodamies par mani, var norādīt citai personai piederošu kontu?
          • pēc tava jautājuma sanāk, ka ja zin tavu personas kodu, tad zina arī bankas kontu, jo viņi ir maģiski saistīti :)
            • Nē, maģiski saistīti tie nav, es tikai pieļāvu iespēju, ka abi ir vienlīdz viegli uzzināmi.
              • Piemēram, tev sen bija konts kādā bankā, ko tu vairs nelieto, bet slēgusi neesi. Tu zini, ka tev tur nekāda nauda neienāk un nekas iekšā nav palicis. Kur ir kodu karte, tu pat vairs neatceries, tāpat kā lietošanas paroli. Bet tie identitātes zadzēji neesot par slinku regulāri čekot arī mistastes un izvilkt no tām saņurcītus dzeltenos papīrīšus tipveida bankas līgumus, lai tur izlasītu nepieciešamo.
                OK - šis ir nedaudz sarežģitāka orģija, bet tepat plašajā kaimiņzemē ir pilns ar piemērie, ka banku darbinieki cīši, cīši sadarbojas ar muhļītājiem, tāpēc, ja būs zināmi tavi pases dati, uztaisīt kontu uz tava vārda nebūs grūti. Īpaši ja vēl, kā Nordea bankai - kodu karti sūta neierakstītā vēstulē uz adresi.
                • Respektīvi, viņam jābūt informācijai arī par to, ka tieši šo kontu es vairs nelietoju un ka man nav tajā pašā bankā citi konti, kas parādās tajā pašā internetbankas pieslēgumā. Ņemot vērā, ka man nav ieraduma uz katra miskastē izmestā līguma vai bankas konta izdrukas atzīmēt konta stāvokli, tā ir diezgan sarežģīta misija.
              • nu bankas konts nestāv uzrakstīts uz, piemēram, izmestas vai nozaudētas zāļu receptes vai veselības apdrošināšanas kartes.
          • nu aiziet bankā uztaisa citu kontu:) ar taviem datiem
            • ...un ir tik simpātisks, ka neviens bankas darbinieks neattopas viņam palūgt uzrādīt pasi.:)
              Oi, nē - viņš taču arī pasi ir nodrukājis! Ar maniem datiem un savu fotogrāfiju! Un visām ūdenszīmēm iekšā, un visu pārējo.:)
              • Domā bankās strādā kaut kādi ūbercilvēki ar sirdīm, kā zelta oliņām?
                • Nē, tur visi ir lohi, kas katru dienu gatavi zaudēt darbu, atverot kontus cilvēkiem bez dokumentiem.:)
                  • Kas nav pieķerts tas nav zaglis. Neviens tev nevar liegt dzīvot ar rozā brillēm. Dzīvo un es tevi savā ziņā ļoti apskaužu, jo zaudējot tās brilles atgūt ir baigi baigi grūti. Un ne jau ka drošāk būtu dzīvot zinot, kādas shēmas notiek, ja gribēs mani apčakarēt, apčakarēs ne aci nemirkšķinot. Kā būs - tā būs. Tu prasīji, kas tik traks ar tiem p.k. tev paskaidroja.
                    • Neteiksim, ka skaidrojumi izklausījās ļoti racionāli un pārliecinoši.:)
                      Jā, es pieļauju, ka reizi mūžā var gadīties kāds absolūti ģeniāls shēmotājs, Ostapa Bendera un Bila Geitsa hibrīds, kurš visu savu talantu ieguldīs, lai iztukšotu manu bankas kontu vai uz mana vārda paņemtu divu miljonu kredītu... Bet šī iespēja, goda vārds, ir tieši tikpat reāla kā maniaks-tomātu burkas izrijējs. Un no tā otrā es baidos vairāk. Jo bez tomātiem viņš var iekārot arī manu dzīvību...vai vismaz panēsāto jaunavas godu.:(
                  • :DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD
        • parasti šajās shēmās ir nozagta kodu karte un zināms konta numurs, ar personas kodu nesanāk nekā. Ir šādas shēmas, par to es roku uz kakao krūzītes. Lai saņemtu sms kredītus, kā identifikators jānorāda bankas paroles (a le tautasskaitisana.lv).
  • ak- nočipos visus , un paranoja pāries;)PPP
  • Ha ha, labi teikts. Laikam jau baidās tie, kam ir ko briesmīgi slēpt. Bez tam, ja kāds gribēs, vienīgo gredzenu un televizoru nospers arī bez personas koda.
  • es tikai ceru, ka [info]tipa75 līdzīgi kā [info]rasbainieks ir pašnodarbināta, jo ar šādu aizdomu līmeni labāk nemaz nemēģināt iedomāties, ko var izdarīt darba vietas personāla nodaļas darbinieki.

    nē, labāk vispār būt pilnīgam nelegālim, jo VID, kā mums labi zināms, ir vieni vienīgi žuļiki un bankas darbinieki arī gan jau naktīs neguļ, bet domā kā varētu izmantot savu dienesta stāvokli.

    protams, riski pastāv vienmēr, bet ir jābūt samērojamībai starp iespējami sliktākajām riska sekām un to piepūli, kas ļautu riskus likvidēt (vai par kādu kārtu samazināt).
  • tiesa, regulāri gadās tā sauktie phishing gadījumi, kur visbiežāk cieš uzņēmumi. Kurā brīdī tieši, nepateikšu, bet tiek samainīti adresātu dati un kāds sāk laizīties pie sava bankas konta. Ir gadījumi, kad hakeri, ir gadījumi, ka falši rēķini tiek pastumti grāmatvedim zem deguna.
Powered by Sviesta Ciba