обои - [entries|archive|friends|userinfo]
Scandalo Calmo

[ userinfo | sc userinfo ]
[ archive | journal archive ]

Links
[Links:| fffff pajautā komenti jauns labot secondhand vissvienā ]

[21. Jul 2008|20:16]
Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
Itālijā, šad un tad gadās, ļaudis, kad viņiem ieminas, ka LR šogad tiek svinēta 90. jubileja (salīdzinājumam - Itālijas Republika tika dibināta tikai pēc II.PK, un nevienam te īsti nepatīk, ka kaut kāda tur Latvija savās republikas tradīcijās sanāk senāka par viņiem), pusčuskstus savā starpā mūsu valsti apspriež aptuveni šādi - Kā tad tā? Bet skaidrs, viņiem tur patīk uzskatīt, ka LR ir dibināta 1918. gadā nevis pēc PSRS sabrukuma, kas gan vairāk atbilstu patiesībai.

Ja kādam piemērs netapa skaidrs, tad paskaidrošu - prakse pierāda, ka mums joprojām pie jebkuras iespējas pasaulei jāskaidro, ka mēs esam tā pati 1918. gadā ar Z.A.Meierovica motora jaudām radītā valsts, nevis kaut kāda banānu republika, kas patiesībā var lepoties tikai ar tādu plānu nepilnu 20 gadu ilgu vēsturīti, ko vidējais eiropietis parasti nosauc vienā vārdā - postsovjetisms.
Linksamēramies

Comments:
From:[info]blondulla
Date:21. Jūlijs 2008 - 21:02
(Link)
lai itāļi pieskaita Romas impēriju laiku un varēs viegli mūs pārtrumpot :)
From:[info]kinskis
Date:21. Jūlijs 2008 - 21:34
(Link)
par republiku ir runa :) turklāt itālijas, nevis romas
From:[info]omeega
Date:21. Jūlijs 2008 - 21:10
(Link)
Jā, ja mēs gribam, lai viņi notic, mums jāturpina borēt visai pasaulei savs redzējums. Taču vai mūsu skaidrojums ir ticams un pamatots? Varbūt ir tā, ka, lai arī mums te patīk uzskatīt, ka tā pati 1918. gada republika vien esam, itāliešiem ar viņu uzskatu par to, ka pareizāk būtu skaitīt no 1991. gada, ir vairāk taisnības? Pieņemsim, ka mans viedoklis, ka 1918. gada republika gāja bojā jau Ulmaņa apvērsumā ir no gaisa grābts, taču 50 gadi PSRS sastāvā pilnībā izmainīja gan politisko, gan kulturālo un etnisko ainu tagadējās LR teritorijā. Tāpēc man gribot negribot rodas jautājums - vai pēctecībai ir reāls pamats, vai arī tā ir tikai viena AP deputātu parakstīta deklarācija + daļas sabiedrības wishful thinking par to, ka nekas nav mainījies un LR nav postsovjetiska valsts ar visām tai piemītošajām īpašībām, ar ko, manuprāt, kārtīgas pēctecības nodrošināšanai ir par maz.
[User Picture]
From:[info]simamura
Date:21. Jūlijs 2008 - 22:14
(Link)
Nesaprotu, kāpēc šodienas kārtība nevarētu saukties, piemēram, otrā republika. Vai trešā. Pirmskara tradīcija, cik nu esmu iedziļinājies, netiek turpināta pat dekoratīvi, turklāt titulnācijas (bāc, kā man patīk šis apzīmējums! Noskatīts kādreiz pie martcores) pamatmasai izdzīvošanas nolūkā tā tāpat nav pieņemama, par spīti tam, ka otrās (vai trešās) republikas pastāvēšanas fakts padarītu bezjēdzīgas jebkādas pretenzijas uz starptautisku okupācijas atzīšanu.
[User Picture]
From:[info]kinskis
Date:21. Jūlijs 2008 - 22:30
(Link)
tieši tādēļ es patiešām nebrīnos, ka publiski vismaz šīs te pēdējās kampaņas titulpersona (:)) ir riekstiņš. pat ja pirms tam pie virzīšanas ir bijusi masa dažādu citu sabiedrisku apvienību, kā PBLA, piemēram. TP pēc visādiem falši noskanējušiem gaiļiem pamazām stiprina tādu diezgan konstruētu konservatīva spēka mundieri.
[User Picture]
From:[info]vedjmah
Date:21. Jūlijs 2008 - 22:31
(Link)
Man ar savu sasodīti racionālo domāšanu šķiet jēdzīgi uzskatīt, ka tā jubilejas skaitļa rēķināšana būtu korektāka (pēc būtības, es domāju) šādi:
1918-1940 (22 gadi)
1991-2008 (17 gadi)

Kopā: 39 gadi.

Un tas nav strīds ne par oficiālu okupācijas atzīšanu; nedz arī tradīcijas turpināšanu. Pavisam cieti džeki zin uzskatīt, ka 1934. gada 15. maijs jau ir L. republikas [viens no] kapiņi. Es neesmu spēcīga vēsturē un, diemžēl, nevaru uzturēt diskusiju par to, kas kam ir kultūrvēsturisks aizmetnis (hotja mnjenije imeju) :)
From:[info]kinskis
Date:21. Jūlijs 2008 - 23:01
(Link)
man pietika palasīt ulmaņlaika aleksandru grīnu, īpaši to grāmatu, kurā viņš izklāsta spēcīgu pasaules politiķu biogrāfijas (neatceros, kā to grāmatu sauca). blakus visādiem musolīni, hitleram, pertam, ir arī staļins. un tas viss kopā ir domāts kā apoloģija ne pārāk glītajam ulmaņa projektam. vēl man patika lasīt voldemāra bastjāņa (LSDSP) dēla Ilmāra atmiņas (ja nemaldos "pašvēsture" saucās), par to, kā izmainījās sociķu un viņu piederīgo, tajā skaitā viņu bērnu dzīve pēc 15.maija. tā, lai kopsummā es tomēr izvairītos staigāt gar ulmaņa pieminekli rīgā, kad nu tur esmu.
[User Picture]
From:[info]vedjmah
Date:21. Jūlijs 2008 - 23:12
(Link)
nu jā, kāreiz mana skepse bāzēta uz 2 mazdēlu no vectētiņa, kuru Ulmanis iecietumoja, dzirdētiem stāstiņiem 'chto proizhodjilo na samom djelje'.
From:[info]kinskis
Date:21. Jūlijs 2008 - 23:34
(Link)
ulmanis ir 10x lielāks pasaku varonis, nekā ZAM.
[User Picture]
From:[info]artis
Date:22. Jūlijs 2008 - 00:51
(Link)

izņemot, diplomātiskais dienests darbu nepārtrauca, tāpēc var uzskatīt, ka valsts turpināja pastāvēt pat ja tās teritorija tika okupēta.

From:[info]kinskis
Date:21. Jūlijs 2008 - 23:07
(Link)
un vēl ir labi, ka šī te šodienas lēmuma pretinieki klaigā neartikulētu blablabla, ko mēģina pavadīt drīzāk ar rupjībām, nevis ar argumentiem, kāpēc 18.novembra un 4.maija republikas ir divas dažādas, savā starpā nesaistītas lietas.
citādāk tas viss ir patiešām viens emocijās balstīts kāršu namiņš, kuru varētu visai parocīgi nobrucināt, lietojot pietiekami izsvērtas starptautisko tiesību normu interpretācijas. un te krievi pareizi dara, neatsaucoties uz baltiešu rējieniem un ne nieka nenožēlojot.
[User Picture]
From:[info]simamura
Date:21. Jūlijs 2008 - 23:44
(Link)
Man, padomju gados dzimušam, senču baiļu vai samierināšanās dēļ noklusēto "patiesību" iespaidā nav skaidra tālaika ikonogrāfija, kuras sastāvdaļa ir Meirerovica glorificēšana. Dunsdorfa un Cielēna atstāsti, mani dara vēl kritiskāku, tāpat kā lēmuma pieņemšana tagad, nevis 91ajā.