juvenal ([info]juvenal) rakstīja,
@ 2022-11-24 11:05:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Citās ziņās. Latvijā būs jauns cietums! >120M. Salīdzinājumam Rigetti Computing https://www.rigetti.com/ vajadzēja nieka 70M$, lai palaistos un tiktu līdz iznākšanai biržā. Seviški jauki viņiem šobrīd neiet (ja vērtē akciju cenu). Bet tas ir labs piemērs, kā ar pārdesmit M uzsākt kvantu datorikas kompāniju, kas sekmīgi konkurē ar Microsoft, Google un IBM kvantu datoru biznesiem.

Arī Latvijā pēdējos mēnešos bija dzirdams par kvantu datorikas iniciatīvu. Bet, par lielu nožēlu, tā būs vairāk izglītojoša. Un nevis kompāniju pieškilšana. Kas, kā redzējām, nav nekāds kosmoss.

Lūk, šis tad nu gan ir jautājums par prioritātēm. Uz galda ir 120M un izvēlaties - cietumu vai divus biržai gatavus jaunuzņēmumus. Vienam ir jābūt kvantu datoram (ar prātam neaptveramām perspektīvām kvantu mašīnmācīšanā un ini silico sistēmbioloģijā, kas, piem., varētu grūst uz priekšu Latvijas jauno zāļu farmāciju), otrs var būt kāds cits tehnoloģiju uzņēmums.

Un jautājums par prioritātēm ir ļoti ierobežots skatījums vispār. Drīzāk ir jārunā par resursu plānošu, par resursu ievadi sistēmā, kurā notiek holistiski procesi un varbūt spēks ir jāpieliek nevis pie cietuma, bet kur citur.


(Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]snauts
2022-11-24 11:20 (saite)
Manuprāt galvenais ir kadri un šiem kadriem ir jābūt kaut cik kopīgai vīzijai, ar pliku naudas žūksni tādam uzņēmumam nepietiek.

(Atbildēt uz šo)


[info]extranjero
2022-11-24 11:22 (saite)
Cik saprotu kvantu datorika, lai gan laba pētniecības nozare, praktiskā lietās vēl ir vapourware. Jebkura nosauktā summa tās ieguldīšanā var arī neko nenozīmēt.

(Atbildēt uz šo)


Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?