Nezāles neiznīkst ([info]jan09) rakstīja,
@ 2023-11-17 10:44:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
dr
dienas raksts:

https://www.db.lv/zinas/sabiedribas-noslanosanas-var-klut-par-akutu-nakotnes-problemu-513505

***
1990-to gadu sākumā attiecība starp skolotāja algu un pašvaldības darbinieka algu bija 1,5 reizes par labu skolotājam, protams, ar visām pārstrādēm. Tad valsts pārņēma kontroli pār skolotāju algām, un pēc četriem gadiem atkal skaitīju, kas ir noticis. Attiecība atkal bija 1,5 reizes, tikai par labu pašvaldību darbiniekiem. Proti, četru gadu laikā, kopš valsts sāka rūpēties par skolotāju algām, viņi zaudēja 60% no savas relatīvās algas. Skolotāju sāga turpinājās, vienubrīd sakot, ka algas pielikums nav iespējams, jo jāstājas NATO, pēc tam, ka jāstājas ES. Otra algu sāga ir veselības nozarē.

Valsts politika, runājot par ES fondiem, nekad nav bijusi tāda, kas pieļauj Latgalei īstenot to, ko viņi paši vēlas. Respektīvi, pašvaldība var rakstīt, ko grib, savā attīstības plānā, neviens jau par to nerāj.
Var plānot attīstīt industriālās zonas, vilkt elektrību utt. Kad nonāk līdz darīšanai, izrādās, ka naudu pēkšņi var dabūt tikai kultūras attīstībai.

2. pensiju līmenim ir divi teorētiskie pamatojumi, ko stāsta politiķi un politikas advokāti, kas nav pelnījuši zinātnieku nosaukumu.. Pirmais ir stāsts par audzinošo funkciju – ieguldot (kaut arī neizdevīgi), proti, 2. līmenis it kā audzinot cilvēkus krāt naudu. Otrs pamatojums ir, ka, pazaudējot ik gadu ieguldījumu vērtību, tomēr varētu stimulēt vietējo ekonomiku. Pirmos 23 gadus vietējo ekonomiku šie fondi tomēr nestimulē. Bilance ir tik bēdīga, ka pat politikas advokāti par pozitīvām izredzēm vairs nerunā.
Piemēram, tas eiro, kas 2000. gadā tika iemaksāts 1. pensiju līmenī, krājēja pensiju kapitālā pašlaik ir aptuveni 8 eiro vērts. Pirmā līmeņa individuālās iemaksas ik gadus tiek indeksētas proporcionāli valstī veikto sociālo iemaksu apjoma pieaugumam, kas ir tuvs vidējās algas pieaugumam. 2001.gada sākumā vidējā alga bija 200 eiro (150 Ls). Pašlaik tā pārsniedz 1600 eiro. Tā darbojas paaudžu solidaritāte. Savukārt 2. līmenī iemaksātais eiro šodien labākajā gadījumā vidēji ir tas pats eiro. Atsevišķiem maksātājiem, kas izvēlas riskantus pensiju plānus, dažus gadus izdodas nopelnīt, citus gadus viņi cieš zaudējumus. Neliela peļņa mijas ar lielākiem vai mazākiem zaudējumiem.

Starp citu, tas, ko šobrīd pārmet Bartašēvičam, ir ļoti apšaubāmi. Kāpēc viņi būvē kultūras celtnes, nevis rūpnīcas? Jo rūpnīcas jau nedrīkst! Privātais sektors kādēļ nebūvē rūpnīcas? Jo nevar dabūt darbaspēku! Darbaspēks vēlas vidi, atpūtas kompleksus, dzīvokļus, parkus, skolas utt. Proti, Bartašēvičs būvē vidi darbaspēkam, lai vēlāk taptu rūpnīcas. Tas nav slikts plāns. Proti, tas paredz, ka tā sauktais vidusslānis Rēzeknē vispār gribēs dzīvot! Citādi ir vienkāršs risinājums jebkuram jaunietim, kurš pabeidz augstskolu Rīgā vai ārzemēs, - viņš atpakaļ nebrauc! Tas, ko dara Bartašēvičs Rēzeknē un kas izskatās pēc izšķērdēšanas, patiesībā nav tik muļķīgs gājiens, kā pirmajā mirklī liekas.
***

/utt


(Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]mapats
2023-11-17 14:19 (saite)
Kā domā, cik liela iespēja, ka notiekošais ir muļķības rezultāts un cik liela, ka apzināta kaitniecība?

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)

...
[info]jan09
2023-11-17 19:35 (saite)
viss kopā.
rezidentūras mierīgi turpina darbu, jau tiek vervēta vismaz 3sā vai pat 4tā aģentu paaudze, represīvo iestāžu darbinieki un politiķi veido savas "struktūras", tur arī jau mazbērni nāk iekšā, tīklojas arī tupie radi / draugi / kopā mācījušies, un izēd citādi domājošos / talantīgos, bonusā "zilā" brālība.
Ja republikas teritorijā tiek paveikts kkas labs vai nākotnei domāts, tad tas ir netīšām, vai mazākos gadījumos "par spīti", nevis pateicoties kādam.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)

Re: ...
[info]mapats
2023-11-17 23:02 (saite)
Ārējais parāds pieaug, cilvēku skaits samazinās, sabiedrība noveco, politikāņi lēkā pakaļ visiem ārzemniekiem ka tik maksā, infalācija nodeldē uzkrājumus un attīstību, vids/pvd/pašvaldības policija vairāk izskatās pēc valsts sankcionētiem laupītājiem. Cilvēki laukos dzīvo savu dzīvi un netic, ne valsts, ne pašvaldības ierēdņiem un vēl mazāk eiroierēdņiem. To visu piesedz ar pontiem, šoviem, skandāliem un sociālajiem uzmanības novērsējiem(palaistuve par MP, pederasts par prezidentu, konvencija, praidi u.c.).

Iespēja kautko izmainīt legāli - tuvu nullei.

Ir arī labas lietas, bet nu neatsver visu šito lejupslīdi.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]eos
2023-11-17 14:45 (saite)
Pažēlošos-

Privātstundu cena Jūrmalā un krutajos guļamrajonos ir 20 - 30 eiro stundā.

Privātstundām nabadzīgajos rajonos rīdzinieki var atļauties 10 eiro stundā.

Tātad man, kā pakalpojuma sniedzējam, ir jāapsver pārvākšanās un Mārupi blakus Godmanim vai jāpelna 10 eiro stundā.

Negribu domāt, cik spēj atļauties Rēzeknes skolēnu vecāki.

Bet matemātika rāda, ka pārvācoties no Rīgas perifērijas (pie Ulbrokas dzīvoju) uz centru, es varētu varbūt nosegt gan īres pieaugumu, gan iegūt peļņu, ja strādātu 15-20 stundas nedēļā, kas ir 1200-1600 bruto. Kas it kā nav reāli, jo man ir bijis maksimums 13-14 privātstundas nedēļā, strādājot sestdienās un svētdienās.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)

...
[info]jan09
2023-11-17 19:28 (saite)
manas bijušās kolēģes piestrādā kā privātskolotājas vakaros, tb tas ir papildus darbs, jaunos izcenojumus nepateikšu.
kā vienmēr, ir alus, ir varianti: atrast vairāk privātskolniekus pa 10 naudām stundā, atrast papildus pusslodzes darbu skolā vai kur citur, pārcelties uz "biezāku" rajonu un pelnīt vairāk, pasniegt nodarbības online, mainīt nodarbošanos, viss iepriekš minētais dažādās proporcijās...

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]kramers
2023-11-17 19:56 (saite)
Var jau vienkārši nopirkt mašīnu- vienu dienu strādā Jūrmalā, otru Baltezerā, trešo Mārupē.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]eos
2023-11-17 19:58 (saite)
Šāds arī ir plāns. Pamēģināt, vai tiešām tie 30 eiro stundā Jūrmalā ir patiesība vai mīts.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]kramers
2023-11-17 19:55 (saite)
Pareizi saki: ir alus -ir varianti.
Es redzu divus - vai nu vispār skolās aizliegt mācīt svešvalodas( tad bērni pēc mācībām paliks tepat, jo bez valodas atrast normāli apmaksātu darbu būs pagrūti)
vai celt vispārējo dzīves līmeni ( ne tikai deputātu algas). Otrs ceļš ir sarežģītāks- samazināt birokrātisko aparātu, nodokļus, vienkāršot likumdošanu, būvēt ceļus, infrastruktūru.
Izkliedēt valsts pārvaldi vienmērīgi visā Latvijas teritorijā. tas nav atrisināms vienā gadā, bet 10 gados pilnīgi iespējams.

(Atbildēt uz šo)


Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?