Sacerda ([info]invidia) rakstīja,
@ 2011-02-25 22:33:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Mūzika:Eluvium - Perfect Neglect in a Field of Statues

Par atkal-atklāsmi
Nesen piedzīvoju patiesa prieka un re-discovery pilnu atklāsmi, lasot izbijušā pasniedzēja rakstu par sižeta atkārtojumiem kino un pašplaģiātu. Cita starpā tajā tiek pieminēta viena un tā paša režisora divreiz uzņemta filma ar nosaukumu "Nightwatch" (neesmu redzējusi nevienu), un tās kontekstā izskan rindkopa:
Abās filmās ir tēls, kas signalizē nāves klātesamību, – Aleksandra Gārdnera fotogrāfija, kurā redzams Luiss Peins, kurš 1865. gadā tika notiesāts uz nāvi par Amerikas Valsts sekretāra Sjuārda slepkavības mēģinājumu. Šo fotogrāfiju savā grāmatā Camera lucida. Piezīme par fotogrāfiju apraksta arī Rolāns Barts. Jaunā cilvēka seja, kā to min arī Barts, pauž divus laikus – ka šis cilvēks būs miris, un ka viņš jau ir miris. Jaunais cilvēks fotogrāfijā gaida nāves soda izpildi, bet viņa sejā jau redzama nāve: dzīvības un nāves robežas nav tik vienkārši sazīmējamas, kā ikdienā domājam.



Pēc rindkopas izlasīšanas un attēla aplūkošanas prātā izskanēja - jā, jā, tieši tā, pareizi, vārdos noformulēta tā neatkārtojamā parādība, par ko savulaik runāja [info]honeybee, kas caurvij Džārmuša "Dead man" un raksturo visas bēniņos uzietās fotogrāfijas ar atradējam nepazīstamu cilvēku piedalīšanos, un jaunāks, tikai mūsdienās pieejams veids, kā to piedzīvot, ir izlasīt portālā par kāda cilvēka nāvi, nepārvarēt vēlmi ierakstīt ziņās vai komentāros minēto vārdu un uzvārdu draugos un ieraudzīt personu, kuras vispārpieņemtā nozīmē vairs nav.



(Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]honeybee
2011-02-25 23:45 (saite)
atgādini, ko es tur runāju?
tas ir kaukāc ārprāc, ka es pati neatceros, ko esmu teikusi, un cilvēki uz to atsaucas kā uz kautkādu baiso patiesību (vot pēc pieciem gadiem tu arī šo noraksturosi kā "sajūtu, par ko runā [info]honeybee un es okončaķeļno nojūgšos)

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]invidia
2011-02-26 01:17 (saite)
Tas pat varētu būt bijis komentārs, tēmēts uz konkrētu personu, ne ieraksts, kas teorētiski paredzēts visiem/jebkuram, bet tu runāji par Džārmušu un Dead Man, un to, kā galvenais varonis dara visu to, ko viņš dara, būdams jau (teju) miris utt. Tolaik es vēl neapzinājos filoloģisko prikolu saistībā ar frāzi "Dead Man", kas, izrādās, būtībā nozīmē "tikpat kā miris".

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]melora
2011-02-26 08:39 (saite)
Man ļoti patīk tas filoloģiskais prikols, starp citu. Atceries Zaļo jūdzi un to stiepto, skanīgo intonāciju, kādā sargs sauca "dead man walking"? Un vēl ir "walking wounded", kas nozīmē ne tikai tiešām ievainotos, kas vēl spējīgi pastaigāt, bet arī tos, kas it kā ir neskarti un klīst apkārt, bet ieskaties viņiem acīs un redzi, ka viņi ievainoti tieši sirdī.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]invidia
2011-02-26 01:25 (saite)
Bet vispār, vai man bija pamats apvainoties/nolaist ausis vai nē? Par to baiso patiesību. Es neko nevaru padarīt, ja man palicis atmiņā kaut kāds mazumiņš no informācijas, kas pludinās internetā, un es galu galā godīgi atsaucos uz tavu virtuālo avatāru (jo no turienes galu galā nāk tas teksts, uz ko atsaucos), ne vārdu uzvārdu ar visu literāro bagāžu un respektu, kas tam līdzi nāk :)

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]honeybee
2011-02-26 08:43 (saite)
ko? nē
mani tiešām cilvēciski (un bez nekāda respekta, kā tu vari iedomāties) mulsina šīs situācijas iz sērijas "es atceros, ka tu pateici to un to", un es neatceros.

bet makes sense, jā, nu, par to dead man

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]klusais_okeans
2011-02-26 12:57 (saite)
jā, tā ir viena no manām mīļākajām fotogrāfijām- drukātā veidā to pirmo reizi ieraugot, blenzu kā apstulbusi, kas man vispār nav raksturīgi.

(Atbildēt uz šo)


Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?