skumjas

Posted on 2011.04.29 at 15:33
Tags:
man vispār vairs nav skumju. līdz ar to nav arī nekādas poēzijas, kam prasīties ārā. vispār poēzija ir, bet priekpilna un tai gribas klusi sēdēt un kņudināties pa iekšpusi. ja arī man nav labs garastāvoklis, tad esmu vienkārši nīgra. reizēm gribētos bišķi tā saldsērīgi paskumt, jo skumjas man šķiet tāda ļoti šķīstījoša sajūta, bet es vairs neprotu. tāpat kā vairs neprotu uzrakstīt neko apgarotu.
ar šo gan es itin nemaz negribu uzprasīties uz kaukādām nepatikšanām. man ir labi, man patīk mana dzīve, man ir ko darīt un, uz kurieni iet. es tik reflektēju - tagad liekas tik jocīgi, ka ir bijis laiks, kad skumjas ir bijušas tāds bezmaz permanents stāvoklis.
tfu, tfu, tfu! vislabāk tomēr ir tagadnē.

Comments:


GonzoKd
[info]gonzokidd at 2011-04-29 16:32 (Saite)
Kā šajā ziņā mainījusies (ja ir) piemēram Tava muzikālā & estētiskā gaume?
*
[info]inese_tk at 2011-04-29 16:38 (Saite)
nezinu. īsti nekā. mūziku es klausos mazāk nekā agrāk, bet tāpēc, ka viss foršais ir atklausīts un nekas jauns aizgrābjošs nav atrasts. un tāpēc, ka vienkārši ir forši sēdēt klusumā klausoties apkārtējās pasaules skaņās.
negribas skatīties šausmīgas filmas. nu tur ku kaukas briesmīgs notiek vienalga vai psiholoģiski vai vienkārši fiziski vardarbīgi. bet es nekad neesmu bijis filmu cilvēks.

nujā, laikam var teikt, ka gaume nav mainījusies vispār, bet mākslu un kultūru gribas mazāk. nezinu gan vai tam ir tiešs sakars ar (ne)skumšanu.
GonzoKd
[info]gonzokidd at 2011-04-29 17:28 (Saite)
Vismaz agrāk man bija sajūta, ka depresiju, vienulības, neziņas brīžos māksla & kultūra zināmā mērā palīdz sakārtot, harmonizēt, bet vienlaicīgi arī aizbēgt no savas iekšējās pasaules. Tiesa gan, nerisinot tajā ieaugušas problēmas. Protams, lai ko risinātu, ir jāatrod kaut mazākais pavediens ar ko sākt. Un šajā ziņā radošās lietas, it īpaši pašrefleksija (piemēram, radošajā rakstīšanā) tomēr spēj būt uzticams palīgs.
Laikam tā ir visai netverama robeža, līdz kurai tu transformē, noslēdzies & aizbēdz caur kultūru - pretstatā sevis atklāšanai, harmonizēšanai pasaulē. Šajā ziņā liela tomēr ir 'svarīgo apkārtējo' loma.
*
[info]inese_tk at 2011-04-29 22:27 (Saite)
es neesmu īsti pārliecināta, ka saprotu, ko Tu raksti, bet
vēl apdomājot šo jautājumu nonācu pie secinājuma, ka man ar vien mazāk gribas un vajag cilvēku radītu mākslu, jo tā arvien vairāk un vairāk sāk likties pārāk samākslota (un bezjēdzīga). visas tās sāpes un ciešanas, kas mākslā ir tik nojāti populāras šķiet tik ļoti neīstas un pašmērķīgas. man dzīvē netrūkst nekā no tā, ko varētu sev aizņemties no tādas mākslas. man pietiek ar mieru, mīlestību un dabu - to visu var dabūt pa tiešo, bez mākslas starpniecības.
es nesaku, ka visa mākslas ir slikta un bezjēdzīga vai, ka nevajadzētu mākslā attēlot sāpes un ciešanas. vajag, bet tikai jēgpilni un jēgpilnība mūsdienu mākslā ir bezmaz tikpat reta kā vienradži. vismaz tāda ir mana iekšējā sajūta un tai es nešaubīgi uzticos.
GonzoKd
[info]gonzokidd at 2011-04-30 11:25 (Saite)
Šajā ziņā jau katram savs.
Man tuva ir mākslas divējādā daba - attīrošā & harmonizējošā.
Attīrošā var būt arī caur ciešanām, skumjām vai savas ēnas puses izprašanu. Tomēr caur tādu mākslu, kura ir tuva paša frekvencei/vibrācijām. Labs piemērs šajā ziņā būtu Neurosis.
Harmonizējošā ir Tevis pieminētā tieksme pēc miera, mīlestības, dabas, pieslēgšanās savam augstākajam Es. Nodošanās vai pieslēgšanās mākslai kā harmoniskai garīgai praksei.
Jā, un dažreiz šīs sajūtas ir grūti nodalīt.
GonzoKd
[info]gonzokidd at 2011-04-30 13:16 (Saite)
Runājot par refleksijas mākslu:
http://munidraugi.lv/martasasinis
Skaņdarbs 8 (iespējams "nu labrīt")
Previous Entry  Next Entry