mājsaimniecība

Posted on 2009.09.22 at 16:48
Tags:
tikko salīdzināšanai pagaršoju:
a) veikalā pirktu aveņu jogurtu (Oga, ražotājs Tukuma piens, virsū rakstīts, ka tas esot dzīvais jogurts bez konservantiem);
b) mājās taisītu aveņu jogurtu (pašraudzēts joģīts sablenderēts ar pērno, mammas vārītu, aveņu zapti) -

nebiju iedomājusies, ka tā atšķirība būs TIK ĻOTI jūtama. bezmaz kļūst žēl katra santīma, ko es jebkad esmu iztērējusi veikalā pērkot jogurtu.

Comments:


__________________
[info]spiritualized at 2009-09-22 17:06 (Saite)
a kā taisa mājas jogurtu? ir kāds links uz recepti?
*
[info]inese_tk at 2009-09-22 17:23 (Saite)
nevaig recepti viss ir verī īzī:
1) aiziet nopērk Zemniekbodē 2l piena. var arī veicī, bet nu tad to trekno - ar 3,8 - 4% tauku saturu un vienu mazo trauciņu ar jogurtu bez piedevām. vislabāk ir Daugavas vai Aiviekstes, bet var arī citu, tik vajag apstīties, lai pēc iespējas mazāk sastāvdaļu, nu tur E un konservanti un viss tāds nebūtu klāt. jogurts jāpērk tikai pirmajai taisīšanas reizei, pēc tam izmantosi paštaisīto.

2) aizej mājās, nomazgā rokas, izkrāmē pirkumus.
ielej pienu katlā un uzvāri, kad sāk mest burbuļus tad ņem nost no uguns un atdzesē līdz 40-45 grādu temperatūrai. es to daru izlietnē ielejot aukstu ūdeni un ieliekot katlu tur. pāris minūtēs atdziest. temperatūru var noteikt vai nu ar speciālo termometru vai pirkstu - ja 10 sekundes mierīgi vari noturēt pirkstu pienā un nav pārāk karsti, tad ir ok.

3) tad paņem 1/4 (50 ml) glāzi iegādātā jogurta, ielej tajā mazliet piena, samaisi, lai nav kunkuļi un ielej visā piena katlā. atkal kārtīgi izmaisi un liec raudzēties uz 4-8h.

4) vislabāk katlu ietīt segā (vai apkrāmēt ar spilveniem), lai lēnāk dziest un nav vēlams rūgšanas laikā katlam traucēt to kustinot. var vnk atstāt uz nakti.
jo ilgāk rūgs, jo būs biezāks un skābāks. tāpēc pēc tām stundām vajag likt ledusskapī, lai process apstājas.

5) es parasti pusi uzreiz sablenderēju ar zapīti vai ogām, otru pusi atstāju dažādām vajadzībām - var lietot krējuma vietā, sāļajiem un saldajiem jogurta dzērieniem, mērcēm utt.

6) kad no uztaisītā palikuši 50 ml, laiks iet uz veikalu pēc piena un raudzēt nākamo!

7) karoč pats process kādas 15 min aizņem un neprasa itin nekādu lielu piepūli vai meistarību. (šitas punkts tikai tāpēc, lai būtu septiņi, jo viss ir septiņi)!
__________________
[info]spiritualized at 2009-09-22 17:29 (Saite)
Hmm, paldies par info, būs Lindu jāsamāca taisīt man jogurtu!
*
[info]inese_tk at 2009-09-22 17:32 (Saite)
p.s. šeit rakstīts, ka var arī lieso pienu ņemt, bet moš tad vajadzētu vairāk ierauga, jo no tā liesā piena baktērijām mazāk ko ēst. nezinu. es vnk pērku tai Zemniekbodē un tas mani apmierina.
un vēl linki - http://virtuve.calis.lv/receptes/brokastis/citi/dahi-jeb-pastaisits-jogurts/
http://www.sapforums.lv/index.php?t=40652 kuros katrā kaukas cits teikts :)
az
[info]az at 2009-09-22 17:35 (Saite)
viss, naakamo reizi latgalee visi eediis jogurtu, jogurta torti un jogurta zeleju ;]]]
tas izklausaas ljoti pure.
Ūūlę
[info]chimera at 2009-09-22 17:49 (Saite)
izklausās lieliski. paldies.
brr
[info]brr at 2009-09-22 20:06 (Saite)
Cik ilgi tāds jogurts ledusskapī uzglabājams?
*
[info]inese_tk at 2009-09-22 20:10 (Saite)
nu it kā teikts, ka 4-5 dienas, bet es šodien izlietoju pēdējo pili no iepriekšējā raudzējuma (vakarvakarā ieliku raudzēties jaunu), kas bi taisīts pirms 6 dienām un nebija itin nekādas vainas
*
[info]inese_tk at 2009-09-22 20:13 (Saite)
p.s. un neviens jau neliedz raudzēt mazāku daudzumu - ņem litru piena un 25ml ierauga, nevaidzēs arī uztraukties par to, ka sabojāsies. tik tad biežāk arī jātaisa drošvien.
man tie 2l liekas optimāls daudzums uz mājas iemītnieku skaitu un to cik bieži vēlos ar jogurtēšanu nodarboties. un man jau arī tas, ka ja liekas ka par daudz var mierīgi izbarot sunim, kuram ar garšo ļoti.
[info]digna at 2009-09-22 17:57 (Saite)
Bļin, nu kāpēc man negaršo jogurts! :D

Dabūju to agaru, šķiet par latu vai latu piecdermit, vai varbūt latu astoņdesmit..? Sojas veikalā. Tā paciņa uz 1,5 litriem recināmā.
*
[info]inese_tk at 2009-09-22 18:05 (Saite)
a Tev sāļais vai mērcēs ar negaršotu?
es šodien uztaisīju vienu krūzīti, kur sablenderēju svaigu gurķi, baziliku, pētersīlīti un vienu mazu tomātiņu ar jogurtu, sāli un pipariem. nu jā, bet tas jau sanāk taka tāda aukstā zupa, ko var taisīt arī no kefīra. tik tas jogurts laikam lētāk sanāk, ja Zemniekbodē litrs piena maksā ~50 santīmus. un, protams, vairāk DIY :)

karoč brauc kaukad ciemos ar to agaru un uztais kūku mums :)
[info]digna at 2009-09-22 19:20 (Saite)
Mērcēs, salātos un kūkās garšotu, bet jogurts kā jogurts, nu, Tu taču zini kā tur ir. :D
*
[info]inese_tk at 2009-09-22 18:12 (Saite)
eu klau, tikko atcerējos - Tu Tarhūna taisīšanai atmeti ar roku beigās? jeb tas ir imposibl mājās?
[info]digna at 2009-09-22 19:19 (Saite)
Neatmetu, taču pa vasaru pavisam biju par to aizmirsusi un nesameklēju to augu. Nū, dzīvu gribēju.
Šodien, starpcitu, mājās ejot par to mājas limodādi fantazēju un šķendējos, ka pat sausā veidā aizmirsu to estragōnu nopirkt, kad biju sojas veikalā.

Tas dzēriens nav tāds, kā no veikala, bet enīvej garšīga mājas limpene.
sirdsjo
[info]genucis at 2009-09-22 18:00 (Saite)
šobrīd, ēdot no mājas olām ceptu omleti, aizdomājos, cik ļoti garšas ziņā (gan arī veselības) tā atšķiras no veikal-olu ceptās. :)
Previous Entry  Next Entry