septembris

Posted on 2025.09.15 at 12:02
man:: uzvilku vilnas zeķes
Tags:
jāteic, ka pagājusī nedēļa man kopumā diezko nepatika. bija grūti atklimatizēties pēc Tatriem (gulēju it kā labi, bet vispār negribējās mosties un celties), bija jāraksta visādas atskaites, darbiņā ļoti depresīvs vaibs un visi joko par atlaišanu, viss bija jocīgi. bet - visādi citādi - bija jauks laiks, atsākās Līgu mēģi, caur Lausku iesniedzām KKF vēlmi nākamruden izdot veļu dziesmu albumu. sestdien bija tirdziņš darbiņā. dārzs atkal nenormāli aizaudzis ar nezālēm. ik pa pāris dienām cepu tomātus cepeškrāsnī un krāmēju saldētavā (labākais veids tomātu ieziemošanai), joprojām norm ražo siltumnīcas gurķi - nezinu, kur bāzt. novācu lielāko daļu garo sviesta pupu - visu laiku neauga, bet kamēr bijām Tatros satrakojās un daļa pārauga (pāraugušās lobu un lieku saldētavā). garšīgie ziemas āboli šogad ir cukuriņu izmērā, no 8 āra paprikām kādu augli izspieda tikai četras, puravi izskatās anorektiski, avenes pēc pārstādīšanas baigi nesaņēmās un īsti neizauga - attiecīgi nav. vismaz kazeņu bija daudz. un trešo vai ceturto reizi nesadīga spināti.

ēdienkartē septembris:
* apcep sīpolu un ķiploku, apcep mātes lasītas cirtainās čigānenes, piegāž baltvīnu, pagaida, lai notvaiko, piemet blanšētas sviesta pupas un nedaudz mazus ķirštomātiņus, piegāž auzu krēmu, kādu laiku pasutina, kad jau nāk gatavs, pieber kārtīgu riekšavu rauga pārslu. + sāls, pipari, timiāns, rozmarīns. pasniedz ar pilngraudu tagliatelle.
* cepamtraukā samet tomātus, papriku, palielos gabalos sagrieztus sīpolus, ķiplokdaivas un daudz visādu zaļumu (baziliks, rozmarīns, salvija, timiāns, raudene, mazliet pētersīlis). pievieno sāli, brūno cukuru, šļuku balzamiko, piparus, mazliet čilī pārslas un pārlej ar olīveļļu. cep cepeškrāsnī, kamēr viss mīksts. tikmēr nelielā ūdens daudzumā novāra pāris saujiņas lēcu. kad tās gatavas, piegāž ceptos tomātus&co, piegāž auzu krēmu, drusku pavāra un sablendē. mierīgi var bez lēcām, bet es šoreiz gribēju sātīgāk/olbaltumvielaināk. pasniedz pārslacītu ar ķirbju sēklu eļļu un ar cepeškrāsnī ceptām siermaizēm (miksēts "parastais" siers ar zilo) ar svaigiem tomātiem.

Comments:


[info]lohu_veseris_2 at 2025-09-15 12:06 (Saite)
normālai sarunai vajag izbanot lietotāju ````ktuloh````
only after dark
[info]tvarj at 2025-09-15 12:09 (Saite)
vai vari vairāk izstāstīt par tomātu cepšanu un likšanu saldētavā?
*
[info]inese_tk at 2025-09-15 12:18 (Saite)
nu, principā tāpat kā aprakstīts zupai - nemainīgais pamats ir tomāti, sāls, cukurs (šis ir svarīgs secret ingredient, jo izbalansē tomātu skābumu, parasti lieku brūno, jo karamelīgāks un elegantāk garšo), olīveļļa, pārējais pēc iedvesmas, pieejamības un laika. piemēram, stāv vīt sākusi paprika - lieku klāt. ir laiks mizot mazos sīpoliņus, kas visdrīzāk slikti stāvēs un bojāsies - lieku klāt. zaļumus ar cenšos vienmēr sašķīt un samest klāt.
visforšāk cept mazos tomātiņus - veselus, bet, ja ir daudz gatavu tomātu, griežu daivās un cepu arī lielos - tad parasti sablendēju jau pirms likšanas saldētavā un rakstu virsū "zupai". mazos neblendēju, jo var izmantot gan zupai, gan mērcēm (ideāli ar pastu), gan arī likt uz maizītēm (ar mīksto kazas sieru - amazing), utt.
porcelāna lellīte
[info]neraate at 2025-09-15 12:23 (Saite)
siekalas mutē saskrēja!
Antuanete
[info]antuanete at 2025-09-15 13:20 (Saite)
Cik grādos un cik ilgi cep daivās sagrieztos tomātus? Es šādi gatavoju tomātu mērci, kas labi iet picām un makaroniem, bet piemirsies, cik ilgi parasti jācep.
Man savi tomāti beidzot nāk gatavi (norāvu visus lakstus un izklāju nogatavoties uz redelēm), tāpēc ir ko pārstrādāt, yay!
*
[info]inese_tk at 2025-09-15 14:06 (Saite)
oh, es tak nezinu :D
lieku uz kādiem 200, bet man veca cepene, es neticu, ka atbilst un parasti pēc pusstundas/25 min iemetu aci, kas tur notiek - vai nu jemu ārā vai turpinu vēl kādu brīdi. atkarīgs jau arī no cepamtrauka izmēra un cik lielos gabalos sašņāpti tie tomāti. + parasti cenšos krāmēt vienā kārtā, bet reizēm slinkuma dēļ sanāk salikt arī biezāk. ta ar ilgāk cepinās.
ja lieku klāt sīpolu gabalus un ķiplokdaivas, vados pēc to mīkstuma.
Previous Entry  Next Entry