jūnijs

Posted on 2023.06.01 at 17:56
Tags:
laikam viena no tuvojošā vecuma pazīmēm ir tāda, ka es sāku nesaprast jauniešus. es jau kopš kvfr pirmsākumiem koordinēju brīvprātīgos, kuru pamatpienākums ir dežūras uz izrādēm (uzkopt zāli, pārbaudīt biļetes, ierādīt vietas utt.). attiecīgi esmu to darījusi jau 5 gadus. pirmā sezona bija vislabākā, bija savācies superīgs kolektīvs, pārsvarā pēdējo klašu skolēni/pirmo kursu studenti. visi rāvās strādāt, sūdzējās, ka nav paspējuši pierakstīties uz dežūrām un visas jau aizņemtas*. nāca skatīties caurlaides un ģenerāļus, miljons reizes skatījās izrādes, nāca uz ballītēm, tusēja, atbildēja uz ziņām e-pastos un čatā. otrā sezona arī bija diezgan ok. tad bija kovidgadi un trimda Zeļļu ielā. kolektīvs mainījās, it kā cilvēku bija vairāk nekā sākumā, bet aizpildīt dežūru grafiku kļuva grūtāk, nē, nevis grūtāk, bet vienkārši grūti. nu labi - sarežģīti laiki, pismačs strādāt (kašķēties ar cilvēkiem par maskām, rakstīt visus tos papīrus, kas bija jāraksta, pieskatīt, lai nepārbīda ar distanci saliktos krēslus utt.) un, kuram gan gribas kulties uz Zelleni. + čatā uz ziņām neatbild, uz ballītēm nenāk, skatīties izrādes neinteresē. listē drusku zem 20 cilvēkiem, bet bija dežūras, kurās Kronis bija garderobē vai Gediņš pārbaudīja biļetes utt, jo vnk nebija brīvprātīgo. un izrāžu jau kopumā nebija daudz tajā laikā, jo tobrīd vispār nepirka biļetes.
liku lielas cerības uz atgriešanos cirkā - vismaz lokācija tāda ērtāka, telpas mājīgākas. ar grafika aizpildīšanu kļuva drusku labāk. bet visādi citādi - uz ballītēm nenāk, izrādes/caurlaides/ģenerāļu skatīties negrib, grib pēc izrādes sākuma skriet prom, čatā klusē. tā, protams, var būt, bet tad es vispār nesaprotu viņu motivāciju nākt strādāt. kāpēc? kāda jēga? es visiem, kuri piesakās par brīvprātīgajiem, lūdzu aizpildīt aptauju, kurā ir daži jautājumi no sērijas - kāpēc vēlies to darīt un ko tu no tā sagaidi. tur viss parasti ļoti skaidri un vienveidīgi - iepazīt aizkulišu darbu, teātra radīšanas specifiku bla bla bla. realitātē tā neizskatās. kāpēc viņi turpina nākt, ja negrib ne strādāt, ne tusēt, ne skatīties izrādes? es nesaprotu!
kad patērzēju dzīvajā, visi forši cilvēki un visi saka, nē, nē, gribam turpināt brīvprātīgot pie jums. kad jautāju vai varbūt ir kādi ieteikumi ko uzlabot brīvprātīgo darba organizācijā, lai stimulētu cilvēkus nākt, atbild, ka nē, viss forši un labi tāpat.
visvieglāk man iet ar dažiem patiešām pieaugušiem cilvēkiem, kam ir skaidra motivācija. piemēram, viena meitene strādā vadošā amatā un tā arī teica, ka brīvprātīgo darbu nāk darīt, lai trenētu pazemību. manliekas baigi kruti. protams, ir tāds kodoliņš, kas nāk biežāk un skatās izrādes un tusē, bet tās lielākoties ir meitenes, kas strādā visilgāk un neietilpst tajā pašu jaunāko jauniešu kateogrijā. par tiem visjaunākajiem jauniešiem viens no pamatnovērojumiem ir - ka viņi vispār neuzskata par vajadzīgu atbildēt uz ziņām. kopčatā vispār neatbild, ja uzraksta privāti, tad varbūt, kaut kad, pēc atkārtotas bakstīšanas kaut ko atbild. kas tās par manierēm? kāpēc tā ir? kad es augu tā nebija.
ārzemēs vispār ir diezgan populāri šādus brīvprātīgo darbus darīt senioriem. es gaidu, kad pie mums arī tā būs. man gribētos kādu foršu omīti kolektīvā.

*man bija izklaide iemest čatā jauno grafiku un tad live skatīties kā google sheetā histēriski aizpildās kvadrātiņi

Comments:


judging the mice
[info]rasbainieks at 2023-06-01 18:41 (Saite)
eu, man ir ideja. es varu būt jūsu foršā omīte.
*
[info]inese_tk at 2023-06-01 18:46 (Saite)
welcome :)
tikko gan sezonu beidzām, bet augustā sākšu komplektēt 6. sezonas kolektīvu, tad varu iebakstīt un apjautāties vai nebūsi pārdomājusi.
es gan nezinu vai Tu kvalificējies tieši omītes postenim :)
meness_berns
[info]meness_berns at 2023-06-01 21:28 (Saite)
Pavilkos! Atbrauksim mā, es varētu iet par foršo opīti, man, iespējams, būs daudz laika. :)
*
[info]inese_tk at 2023-06-04 09:11 (Saite)
welcome
vilibaldis
[info]vilibaldis at 2023-06-02 09:19 (Saite)
Pieņemu, ka daļa no viņiem sadomājusies, ka šādi dabon smuku pirmo ierakstu CV
Es gribētu par omīti, vēl gan nezinu kā rudenī dzīve saliksies :)
*
[info]inese_tk at 2023-06-04 09:12 (Saite)
vot, nezinu par to CV. es, piemēram, piedāvāju arī rekomendācijas vēstules, bet nevienam nevajag. man liekas, ka mēs vienkārši nesaprotam

ja dzīve saliekas, protams, welcome būt par omīti
only after dark
[info]tvarj at 2023-06-02 10:13 (Saite)
bet vispār seniori ir forša tauta, tikai jārēķinās, ka viņi arī būs drusku niķīgāki, drusku vairāk uzmanības prasīs un ne visi varēs paši par sevi aizpildīt google sheets.
*
[info]inese_tk at 2023-06-04 09:28 (Saite)
jā. man pēdējā vecmāmiņa nomira tālajā 2005. gadā, es regulāri izjūtu foršu vecu cilvēku trūkumu savā dzīvē. tāpēc ar liekas forši, ja būtu kāda omīte kaut kur tuvumā.
protams, pa šo laiku mamma ir sasniegusi vecmāmiņu vecumu, bet ar mammu ir citādāk. mamma ir mamma.
 Stiller Ozean
[info]klusais_okeans at 2023-06-02 10:52 (Saite)
LLMC diezgan daudz sadarbojas ar brīvprātīgajiem senioru vecumā, varbūt caur viņiem var palaist ziņu, ka meklējat?
*
[info]inese_tk at 2023-06-04 09:15 (Saite)
izskatās, ka man būs viena sadarbībiņa ar LLMC, pie reizes parunāšu ar viņiem kā viņiem iet šajā sfērā. paldies
jā un nē
[info]dzeltens at 2023-06-02 20:27 (Saite)
Es pievienojos. Tā kā šobrīd studēju, tad sanāk studēt kopā ar dažiem jauniešiem, un, es atvainojos, bet kaut kādas amēbas. Kad mēs augām... (kas, protams, ir vecuma pazīme, bet).
Nu, bet man tiešām nav skaidrs, kāpēc studēt kaut ko, kas tevi totāli neinteresē, kur tu īsti pat nespēj iebraukt lielākajā daļā no tēmām (jo iebraukšana prasa specifiskas intereses un plašu redzesloku), kur tu grupu darbos vienkārši izbrauc uz vecāko kolēģu rēķina, individuālajos darbos krāj parādus vai izspied kaut kādu minimālu vērtējumu utt. Un komunikācija ir tieši tāda – kopējos čatos neatbild, ja palūdz kaut ko izdarīt konkrētu, tad ar bakstīšanu izdara, pa roku galam. Likās, ka tās ir individuālas īpatnības, bet pēc šī ieraksta gandrīz izskatās pēc paaudzes iezīmēm.
*
[info]inese_tk at 2023-06-04 09:14 (Saite)
es vienīgi varu precizēt, ka problēma ir komunikācijā un tajā, ka es nesaprotu kāpēc viņi nāk (jo grūti aizpildīt dežūru grafiku un izrādes skatīties neinteresē), bet, kad nu viņi atnāk - viņi strādā labi. par darba kvalitāti man nav baigo sūdzību. protams ir kūtrāki un slinkāki cilvēki un ir aktīvāki, bet tā visi uz vietas ir forši un izdara lietas, kas jāizdara
jā un nē
[info]dzeltens at 2023-06-04 14:14 (Saite)
Jā, nu tad man gadījušies kaut kādi īpašie amēbu gadījumi tomēr, kādas, būsim godīgi, ir visās paaudzēs.
Previous Entry  Next Entry