Novembris 15., 2016


Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
19:40

(95 teica | man šķiet, ir tā...)

Comments:


[User Picture]
From:[info]ctulhu
Date:15. Novembris 2016 - 22:00
(Link)
Nu ja viņām smadzeņu formēšanās vecumā tā ir iemācīts ( tb izskalotas smadzenes iz sērijas ka tas nav priekš viņām, ka tā nepieklājas, paskaties labāk kāda rōzā kleitiņa un tādāgarā) tad ir ticams, ka arī negribēs

tas pats maugļa efekts soft variantā

[User Picture]
From:[info]mindbound
Date:15. Novembris 2016 - 22:10
(Link)
Well, if that's implied, es nekad neesmu bijis par to, ka ir OK meitenēm mācīt neiet vai neatbalstīt iešanu STEM lauciņos, un es joprojām lauzu galvu par, piemēram, to, kas tieši nogāja greizi astoņdesmito gadu sākumā, kad datorzinātņu aprindās tik strauji saruka sieviešu proporcija.
[User Picture]
From:[info]ctulhu
Date:15. Novembris 2016 - 22:11
(Link)
Vot tam tiešām prasās atrast cēloni
[User Picture]
From:[info]honeybee
Date:15. Novembris 2016 - 22:23
(Link)
viens no (and I'm just guessing here) variantiem varētu būt sieviešu emancipācijas problēma, kas bija aktuāla padomju laikos - tb sievietes it kā bija superemancipētas un varēja strādāt dajebkur, un no viņām to arī sagaidīja, bet neviens nesagaidīja no vīriešiem to, ka viņi uzņemsies 50% mājas darbu un 50% rūpju par bērniem, kā rezultātā sievietes vienkārši saprata, ka bļe nahuj doloj to visu, kāda suņa pēc viņām ir jāstrādā divreiz vairāk :) pieņemu, ka līdzīga tipa problēma varētu būt relevanta ne tikai postsociālisma valstīs.
[User Picture]
From:[info]ctulhu
Date:15. Novembris 2016 - 22:27
(Link)
Nu jā, tipa ``uztaisi man vakariņas`` daudziem individiem (abu dzimumu) izklausās pašsaprotama lieta arī pie nosacījuma, ka abi (visi) strādā
[User Picture]
From:[info]mindbound
Date:15. Novembris 2016 - 22:29
(Link)
Runa ir tieši par lielajām universitātēm un institūtiem Štatos, kur es nenovēroju to, ka kopš astoņdesmito gadu sākuma emancipācija būtu gājusi mazumā.

Pie tam, tur pat nav ainas ar "mājsaimnieču skaits ir dramatiski pieaudzis", bet gan ar "kaut kāda iemesla dēļ sievietes ir sākušas daudz mazāk iet uz datoriķiem". Tieši tāpat tur nav runas par kaut ko no sērijas "sievietes pamēģināja un saprata, ka viņām tur nekas nesanāk", jo piecdesmito, sešdesmito un septiņdesmito gadu datorzinātņu aprindās ir bijis papilnam ļoti augstas raudzes ekspertu sieviešu, sākot ar SAIL un MIT un beidzot ar valdību un NASA.
[User Picture]
From:[info]puuce
Date:16. Novembris 2016 - 12:14
(Link)
Es domātu, ka kādā brīdī tapa skaidrs, ka datorzinātnes nav margināla, pamatražošanu apkalpojoša joma, bet ir nozīmīga un tajā strādāt ir prestiži. Tāpat kā kā agrāk skolotājam būt bija ļoti prestiži un sievietes bija, labākajā gadījumā skolotāja palīdzes, bet, samazinoties algām un pieaugot sieviešu-skolotāju skaitam, samazinājās prestižs un izzuda skolotāji - vīrieši.
[User Picture]
From:[info]ctulhu
Date:16. Novembris 2016 - 12:25
(Link)
Kas implicētu, ka problēma ar dzimumu līdztiesību nekur nav palikusi, joprojām aktuāla
From:[info]axsys
Date:16. Novembris 2016 - 15:52
(Link)
Ko te jāsaprot ar "līdztiesību"? Es piemēram neredzu, ka rietumu pasaulē 21. gadsimtā tiktu likti reāli šķēršļi sievietēm iešanai biznesā, tehnoloģijās, zinātnē ūtētē.

Ja vien ar reāliem šķēršļiem kāds neiedomājas tipa "vecis man atvēra durvis un tā ir Patriarhija" vai "vecis uz pasākumu bija atnācis ar ne tādu kreklu mugurā un tas ir Seksisms".
[User Picture]
From:[info]ctulhu
Date:16. Novembris 2016 - 15:55
(Link)
Runa [cik saprotu] ir par dzimumu lomu stereotipiem, kuri izpaužas izglītībā, audzināšanā. 2. fāze. T.i. ar likumiem (1. fāze) rietumos mūsdienās ir +/- OK.
From:[info]axsys
Date:16. Novembris 2016 - 15:59
(Link)
Bet kuru un kāpēc tik ļoti piš tie stereotipi? Ja likumi ir sakārtoti, tad neviens nevar legāli izmantot kkādus stereotipus lai tevi nelaistu pie darba vai pie mācībām. Ja tomēr var, tad nav sakārtoti tieši likumi.

Un cik te mindbound rakstīja par sievietēm datoriķēm 60tajos un 70tajos gados, tev tiešām liekas, ka toreiz stereotipu bija mazāk, kā tagadējos superkorektajos laikos?
[User Picture]
From:[info]ctulhu
Date:16. Novembris 2016 - 16:08
(Link)
Problēma ir apmēram sekojoša:

Ja darba attiecību un tml likumi ir sakārtoti, bet smadzeņu formēšanās vecumā cilvēkiem pa klusām izskalo smadzenes bāzējoties uz tiem pašiem stereotipiem, kuri no likumiem ir izņemti, tad rezultātā izskalotie cilvēki negribēs realizēt savas tiesības un mēs joprojām daļu smadzeņu izmetam miskastē.

Attiecīgi vajag gan 1 gan 2 fāzi lai problēmu novērstu.
[User Picture]
From:[info]ctulhu
Date:16. Novembris 2016 - 16:15
(Link)
Precizējošs piemērs: Mēs varam atcelt verdzību un joprojām daļu cilvēku audzināt kā vergus. Kas būs? Praksē būs cilvēki kas izturas kā vergi lai arī legāli spiesti par tādiem būt viņi vairs nav.
From:[info]axsys
Date:16. Novembris 2016 - 16:17
(Link)
Man liekas, ka ar tādu pieeju tu dabū mūžīgos un neiznīdējamos "valsts ienaidniekus" un "domu noziedzniekus", pret kuriem cīņu var vest bezgalīgi ilgi, neatkarīgi no tā, vai viņi vispār pastāv un izdara kādus noziegumus.

Jo vairāk pie tagad populārās idejas, ka patiesībā visi ir rasisti, seksisti un stereotipisti, un ja to kkā nevar redzēt, tad tas tikai nozīmē ka tas isms ir "ambients".
[User Picture]
From:[info]ctulhu
Date:16. Novembris 2016 - 16:21
(Link)
Tāpēc mēs nevis cīnāmies pret ideju nesējiem kā personām, bet apskatam/ izpētam/izvērtējam un kritizējam dažādas idejas un plānojam lietas atkarībā no apskatīšanas/ izpētes rezultātiem
[User Picture]
From:[info]honeybee
Date:16. Novembris 2016 - 16:32
(Link)
nu nē, tas, ka pastāv ambients seksisms, nekādā veidā neimplicē to, ka cilvēks, kas no tā gūst labumu, ir seksists. tb lielākajā tiesā gadījumu tu tur neko nevari darīt, bet ir vērts to apzināties.

nu tb konkrēts piemērs: mūsu sabiedrībā tiek pieņemts, ka vīriešiem ir jādara smagi darbi sieviešu vietā arī tad, ja sieviete ar to mierīgi tiek galā. čalis tramvaja pieturā piedāvājas man palīdzēt iecelt bērna ratus tramvajā, un es piekrītu. šajā gadījumā es esmu ieguvēja no ambient seksisma, bet man praktiski nav jēgas un iespēju pret to cīnīties (ibo absolūti nevienam nekļūs labāk no tā, ka es čali pasūtīšu dirst ar visu viņa palīdzību).
tajā pašā laikā, ja, piemēram, tramvaja pieturā ir čalis ar kruķiem un lielu maisu, un visi iesaistītie ir apzinājušies, ka "veči palīdz sievietēm, sievietes neceļ smagumus veču vietā" ir nevis dabiskā lietu kārtība, bet vienkārši stereotips (ambient seksisms), tad būs daudz vieglāk un nesāpīgāk izveikt procesu "palīdzēt čalim iekāpt tramvajā".
[User Picture]
From:[info]honeybee
Date:16. Novembris 2016 - 18:09
(Link)
vispār literatūra ir labs piemērs.
nav pamata domāt, ka spēja labi rakstīt ir atkarīga no dzimuma, un, lai arī situācija ir mainīga, droši vien seksisma ietekme grāmatu izdošana nav liela (recenzijas ir cits un sarežģītāks stāsts).
bet iesācēja līmenī dzimumu sadalījums ir apmēram 1 čalis uz 10-20 meitenēm. acīmredzot kaut kur tur ir slēpts un neapzināts seksisms - vai nu meitenes tiek vairāk stimulētas, vai puiši neuzskata, ka rakstīt ir pačotīgi, vai abējādi, vai kaut kas vēl cits.
literatūrā diversitāti mēs gribam. ignorēt situāciju nav ok (riskējam zaudēt vīriešu balsis). taisīt publisku kampaņu stulbi. mainīt izglītības sistēmu - ilgi un čakars, un kkā stulbi. līdz ar to reizēm neoficiāli ir neliels biass puišu labā (piem. uz nodarbībām no 4 viduvējiem autoriem izvēlas puisi), kopumā vīrieši droši vien tiek vairāk ievēroti un ir safe space elementi (tb es uzrūcu, ja vesels bars meiteņu stāsta puisim, ka viņš to nevar saprast, jo nav sieviete). kopumā - pētījuma par to nav (un droši vien tas būtu ļoti triviāli kko tādu pētīt), bet metode *laikam* strādā, t.i., nav tā, ka starp trū rakstniekiem arī jaunajā paaudzē vīrieši būtu retums.
[User Picture]
From:[info]honeybee
Date:16. Novembris 2016 - 16:19
(Link)
Piemērs:

es neredzu legālus šķēršļus, kas liegtu vīrietim paņemt pusotra gada bērna kopšanas atvaļinājumu, kamēr viņa bērna māte studē vai strādā. Tikai somehow šādu vīriešu ir ļoti maz, kamēr tradicionāli bērna māte pavada dekrētu/bērnkopības atvaļinājumu, visu darba dienu rūpējoties par bērnu un ļoti bieži mēģinot vēl kaut ko piehaltūrēt, un ar lielām grūtībām izcīna sev pāris stundas nedēļā, kad par bērniem nav jādomā. (Tbš bērns faktiski nozīmē to, ka sieviete uz 2 gadiem vai nu ir ārā no aprites, vai arī ir apritē ar stipri samazinātu jaudu, vīrietis, protams, arī izjūt grūtības, bet parasti ne tik lielas.)

Tas, ka likumdošana ir sakārtota, nenozīmē, ka tā vienmēr tiek īstenota, un šīs izvēles ne vienmēr ir vienkāršas - tb iesūdzēt tiesā sava bērna tēvu par to, ka viņš neiet BKA, tomēr būtu drusk ekstrēma opcija :)

Un nē, es nezinu, kā konkrēti šito risināt (esi nu ka tik labs un nevelc ārā šito salmu vīru), bet tā ir normāla, aktuāla problēma, kas pat skar (gasp!) bioloģisku dzimumu.
[User Picture]
From:[info]gnidrologs
Date:15. Novembris 2016 - 23:04
(Link)
Par mājas darbiem - skatoties kādiem. Vīrieši patiesībā diezgan daudz ko uzņemās. Kad pēdējo reizi esi kaut ko salabojusi?

Par bērnu rūpēm - vīriešiem vienkārši nav tādu instinktu, kas ļautu būt par labām auklēm, pat ja gribētu.
Protams, ir slikti, ja māte nevar koncentrēties tikai uz vienu no darbiem, bet jāsavieto vairāk. Paldies modernitātei, kur visiem vajag mega karjeru statusa vai finansiālas neizbēgamības dēļ.
[User Picture]
From:[info]honeybee
Date:15. Novembris 2016 - 23:19
(Link)
Emmm, pēdējā gada laikā kaut ko ir vajadzējis salabot 4 reizes. Divos gadījumos problēmu atrisināja vīrietis, vienā es. Šajos trijos gadījumos problēmas risinājums bija "sameklēt servisu, kas to izdara". Ceturtajā vesels bars vīriešu konstatēja, ka šito salabot nevar, un es atradu, kur nopirkt jaunu. Bet tas ir... diezgan daudz, jā.

Kā arī mana pieredze bērnkopībā liecina, ka "instinkti" kā reiz tur nestrādā, tb instinktīvā reakcija uz bērnu problēmām diezgan universāli ir "āāā, atpisies, nelaime". Nu labi, vismaz tā ir mana kā sievietes reakcija, ja vīriešu instinktīvā reakcija ir citāda, tad principā viņi droši vien ir dahuja piemērotāki bērnkopībai.
[User Picture]
From:[info]gnidrologs
Date:16. Novembris 2016 - 00:03
(Link)
Okej, tu esi diezgan unikāla ar to labošanu. Anekdote arī ir okej un es par to punktu par vajadzību savietot darbu ar māju kopumā piekrītu.

Par otro, pilnīgs bs. Vai arī tev ir visādi sievišķīgi-gejīgi vīrieši apkārtnē. Varbūt neizteicos precīzi, bet runāju maziem, pirmspubertātes vecuma bērniem. Veči ir prosta tizli šajā jomām. Tas, ka saprot ''ja bērns raud, tadlaikam kaut ko jādara'' vai paretām paucināt rokās var, neskaitās. Then again, iespējams tiešām apgrozāmies dažādos lokos. Esmu proletārietis un ar mākslinieciskiem tipiem, viņu ģimenēm, sanāk retāk tusēt.
[User Picture]
From:[info]honeybee
Date:16. Novembris 2016 - 07:02
(Link)
Man tevi ir jāapbēdina, tas, ko tu sauc par "es esmu proletārietis" un "instinkts" (tobiš, acīmredzot ir kaut kas tavā galvā, kas šķiet "proletārieša instinkts") ir vienkārši stulbs stulbums un nevēlēšanās mācīties da i loģiskais secinājums "bļā, iemācīšos rūpēties par bērniem, man tas būs visu laiku jādara!". Un nav tā, ka es nepazītu "proletārieša instinktu" dabā, "viņa grib, lai es kaut ko izdaru? fine, izdarīšu ar kreiso kāju, nākamreiz negribēs" nav nekāda unikālā fīča. Bet tā (visās jomās, ne tikai bērnkopībā) drīzāk liecina par čaļa attieksmi pret attiecībām (vai nu konkrētajām, vai vispār), nevis, teiksim, "vīrieši ir ģenētiski nespējīgi uztaisīt kafiju ar pienu" vai "salikt drēbes veļasmašīnā ir Unikāls Sievietes Instinkts kopš aizvēsturiskiem laikiem". Ditto ar bērniem, kopš zīdaiņa vecuma tev ir sajūta "āāā ko lai es ar šito daru pizģec kas viņam noticis" (un, ēēē, nav gluži tā, ka ar pubertāti tas beigtos ;)), un tu lēnām mācies visu, ko kas nozīmē, sākot ar "precīza kakas krāsa un konsistence, pie kuras ir jāizsauc ārsts", turpinot ar "šis specifiskais brēciens vislabāk ārstējas ar ignorēšanu" un nobeidzot ar "pēc purna redzams, ka nav izdarījis matemātiku".
Nu, vai arī arī nemācies un paziņo "es esmu proletārietis, man ir instinkts, ja es parūpēšos par savu bērnu, tad palikšu par pidaru" un pēc tam žēlojies par to, ka sieviete kļuvusi par feministi un seksu arī nez kāpēc negrib. Pizģec, ne, visu dienu izklaidēties ar bērniem var, istabu izslaucīt var, trešo mēnesi zāģēt par to, ka krāns jāsalabo, var, pat vakariņas uztaisīt var, bet kvalitatīvu minetu ne. Vecos laikos, kad Sievietes Bija Sievietes, šitā nebija.
[User Picture]
From:[info]hedera
Date:15. Novembris 2016 - 23:25
(Link)
Par mājas darbiem - daudzas ģimenes vairs nedzīvo lauku sētās, bet gan komfortablos dzīvokļos ar centrālajām apkurēm un algotiem apsaimniekotājiem, kā rezultātā nepieciešamība pēc fiziski smagākiem mājsaimniecības darbiem ir krietni apsīkusi, atšķirībā no vieglākajiem, kuri joprojām nepieciešami ikdienā.

Par instinktu, kas neļauj aprūpēt bērnu - bulšits, ar šito tu īstenībā baigi apvaino krietnu baru jauno tēvu, kas ļoti labi tiek galā ar savu atvašu aprūpēšanu.
[User Picture]
From:[info]honeybee
Date:15. Novembris 2016 - 23:34
(Link)
Piezīmēsim gan, ka ikdienas situācijās tipa "pārtransportēt trīs bērnus no punkta A uz punktu B, ārā ir apmēram tāds laiks kā tagad" es esmu redzējusi divus vīriešu tipus, no kuriem viens ir "āāā, bez mašīnas/takša tas nav iespējams" un otrs ir "tu tiksi ar to galā", kamēr tips "pārvest tos bērnus ar sabiedrisko transportu, ietverot vecā tipa tramvajus bez zemās grīdas un aizmigušu mazuli" esmu es. Instinkts droši vien. :D
honeybee -

> Jaunākais
> Arhivētais
> Draugi
> Par sevi


> Go to Top
Sviesta Ciba