kanariņš - [entries|archive|friends|userinfo]
helvetica

[ userinfo | sc userinfo ]
[ archive | journal archive ]

[Feb. 24th, 2012|09:55 am]
Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
Man ir ļoti žēl, ka LV muzejiem ir tik neveiklas komunikācijas prasmes. Pat LNMM, kas ir visiem priekšā ar savu it kā civilizēto PR stratēģiju, tik un tā nav 100%. Manuprāt, muzejiem būtu jābūt proaktīvākiem, nu, pašiem iet tautiņās un nevis reklamēt pasākumus, kas tajos notiek daudz un dikti un visādi interesanti, bet kaut vai ik pa brīdim pareklamēt pašiem sevi (soc. reklāma), mazlietiņ pauzmākties cilvēkiem ar draudzēšanos.
Piemēram, šodien Rīgas vēstures un kuģniecības muzejā 17:00 izklaidējošs pasākums par brīvmūrniekiem (klik), tur vispār parasti visādi muzikāli un literāri un kulturāli pasākumi notiek, nu, tur brodska lasījumi u.tml. Starp citu, šajā muzejā var arī redzēt iemeslu, kamdēļ vienā brīdī LV samazinājās krupju populācija - jūgendstila apģērbā kundzītes bija iecienījušas krupjādas kurpītes (tiesa, ekspozīcijā iebāzts ēnainā stūrīti - ja īpaši nemeklēsi, nekad neieraudzīsi). Porcelāna muzejs, piemēram, strādā 6 dienas nedēļā un visās tajās var iet un ne tikai apgleznot visādus porcelāna traukus, bet arī, 2 x nedeļā, mākslinieces vadībā, pats salipināt kko sīkplastisku un appindzelēt; kā arī tūdaļ jau beigsies, bet drīzumā atkal atsāksies 2nedēļu (6nodarbību/katra nodarbība 2+h) pasākums kā "porcelāna leļļu darbnīca", kur pats savām tizlām rociņām var darināt lelli :) Arhitektūras muzejā kā parasti jauka izstāde par laikmetīgās arhitektūras tēmām, tur vispār parasti interesantas lietas rāda, tiesa, nav objektu - lielākoties grafiskas planšetes, kas jālasa, bet, ja neabonē Latvijas vai Baltijas architektŗuas žurnālus, tad labs tāds ieskats tēmā.
u.t.t., u.t.jp., bet, kurš gan to zina un ņem vērā?
linkpost comment

Comments:
[User Picture]
From:[info]tvarj
Date:February 24th, 2012 - 10:20 am
(Link)
es biju ļoooti patīkami pārsteigta par rakstniecības un mūzkas muzeju, kura e-pastus par ieplānotajiem pasākumiem saņēmu uz darba adresi. kaut gan ne reizi neaizgāju, bet vienmēr ar interesi izlasīju un nopriecājos par tik aktīvu pasākumu organizēšanu...
un te pēkšņi, tu saki, ka citi muzeji ir tieši tikpat aktīvi, tikai nevienam par to nestāsta... hmmmmmm
[User Picture]
From:[info]helvetica
Date:February 24th, 2012 - 10:21 am
(Link)
jūgendmuzejs un visi tie memoriālie muzeji, you just name it!!!
[User Picture]
From:[info]bljanna
Date:February 24th, 2012 - 10:27 am
(Link)
Es arī biju palaidusi garām, ka tur TIK interesantas lietas notiek. Mhm, par PR viņiem vajadzētu padomāt.
[User Picture]
From:[info]helvetica
Date:February 24th, 2012 - 10:51 am
(Link)
vēl jau visādi interesantumi visādās nemuzeju vietās notiek - VEFā sietspiedes darbnīcā "Luste" ar ārtistu palīdzību var iet un pats sev kaut ko uzdrukāt, kādu Tkreklu u.tml., stikla galerijā Laipu ielā var iet ar stikliem visādi izdarīties u.t.t. tas, ja intersē aktīvas nodarbības, nevis kultūrstāstu klausīšanās, ko vairāk savukārt muzeju programmas nodrošina..
[User Picture]
From:[info]vilibaldis
Date:February 24th, 2012 - 10:32 am
(Link)
ai nu par šo ... tā man tāda drusku sāpe :)) vienbrīd, kad Zeļča sāka strādāt likās būs cerīgāk, bet tagadiņ atkal viss tutū.
Pieņemu, ka vaina arī tajā, ka muzejam jau finansiāli no šiem pasākumiem nekāda labuma, atnāk cilvēki vai neatnāk, ķeksītis ir un labi.
Par Rīgas Biržas reklāmas kundzītēm vispār neizteikšos... :)
[User Picture]
From:[info]porcupine
Date:February 24th, 2012 - 11:06 am
(Link)
Neraudiet, māsas! Ir daudz daudz labāk kopš ir twiteris, tur tiešām viss aktīvi tiek paziņots, spēj tik izvēlēties! :))
[User Picture]
From:[info]helvetica
Date:February 24th, 2012 - 11:10 am
(Link)
tas ir tad, ja zini, ko nozīmē piesauktie vārdi un nosaukumi, ja kkāds "jānis bērziņš" cilvēkam neko neizsaka, tad lietderīgāka ir par 160 zīmēm plašāka informācija. Tāpat arī ir sab. grupas, kas neizmanto tviteri, kā arī, pat ja neizmanto tviteri, bet citas virtuālas ekstras, tāpat sanāk pašam baigi meklēties un līdzi sekoties, pīrāgi paši mutē diemžēl vēl neskrien
[User Picture]
From:[info]antuanete
Date:February 24th, 2012 - 11:13 am
(Link)
Man kā sliņķim, kas par visādiem labiem pasākumiem uzzina post factum un vispār ļoti reti kaut kur sapošas aiziet, būtu labi kāda vienota mājaslapa, kur apkopotu kultūrorientētus pasākumus. Šķiet, ka tādas nav; ir vai nu biļešu tirgotāji ar saviem konkrētiem pasākumiem, vai n-tās iestāžu mājaslapas. Ja pēkšņi rodas doma "sestdien vajag pasākumu, kur aiziet divatā vai ar bērnu", tad pat nav ideju, kur meklēt (tieši pēc kalendāra un pasākuma veida principa).
[User Picture]
From:[info]porcupine
Date:February 24th, 2012 - 11:20 am
(Link)
Tādu resursu nesen pamanīju: http://www.rits.lv/
Viedokļa vēl nav, cik vispatverošs.
[User Picture]
From:[info]porcupine
Date:February 24th, 2012 - 11:21 am
(Link)
visaptverošs, protams ;)
[User Picture]
From:[info]helvetica
Date:February 24th, 2012 - 11:29 am
(Link)
pārsteidzošā kārtā visjēdzīgākā pagaidām ir studentnet.lv mājas lapa, tur gan nebūs visādi "iekšējie" pasākumi, par kuriem, piemēram, var izlasīt pēc zinošas meklēšanāš īpašos neceļos, bet gana plaša un nešķirojoša informācija (līdz ar ko netiek atmesti nost tie foršie pasākumi, kurus vnk sijātājs nesaprot, nevis, ka tie būtu neforši)
[User Picture]
From:[info]porcupine
Date:February 24th, 2012 - 11:17 am
(Link)
Pietiek sekot kaut tikai muzeju biedrības profilam, viņi parasti iemet linkus uz muzeju mājaslapām, kur ir plašāk par pašu notikumu vai pasākumu. Pašam gan arī jāmeklē, bet tā jau ar visu.
[User Picture]
From:[info]helvetica
Date:February 24th, 2012 - 11:26 am
(Link)
muzeju biedrība, kultūrpieminekļu aizsardzības sistēma, KM, rigas kult. dept. u.t.t., u.t.jp., man personīgi tādā ziņā vislabāk patīk pierakstīties uz jaunumiem epastā un tad jau tur, izlasot vēstules titulu, izlemt izdzēst neatverot, vai atvērt un paskatīties. Diemžel ļoti reti kāds vispār kko sūta :D
[User Picture]
From:[info]stradnieks
Date:February 24th, 2012 - 11:41 am
(Link)
pa lielam muzeji uzskata, ka ar PR viss ir ok, jo pasākumi ir apmeklēti, vēl vairāk, muzeji ir izveidojuši savu regulāro apmeklētāju loku (nē, nevis tur skolnieki no viļakas novada, bet pieaugušie ar saviem darbiem un dzīvēm) - un tas ir faking kruta.

delfos un tvnetā regulāri ir raksti par foršām izstādēm, pasākumiem, ierakstot gūglē 'muzeja pasākumi' var tikt uz padsmit vietām, kur ir aprakstīts, kas ir, kas nav tuvākajā laikā vietā + var iet atsevišķi un meklēt pa muzejiem (pārsvarā ir visiem savas mājaslapas). Manuprāt, 5 klikšķu attālumā ir visa info, protams, ja ir smadzene, lai meklētu un vēlme to darīt. Jā, joprojām, ir plakātu lipināšana, bet vairāk, tomēr, notiek preses relīžu gatavošana. Piekrītu, ka vajadzētu, lai muzeji ar varu vilktu apmeklētājus pie sevis. Bet ir tāds nefiksējams fakts, ka muzejs nav domāts visiem. Muzejiem ir diezgan specifiska auditorija - pseidohipsteri un penži, pirmajiem nav naudas ipadam, otrie izbauda par brīvu pieejamus kultūras pasākumus. skolnieki ir obligātā nodeva no skolu puses (pēdējā laikā gan skolotājiem arī ir pašvaki ar noslodzi un atbildību un viņi mazāk uzņemas to trako darbu - nogādāt 30 tīņus līdz konkrētam muzejam - ja kaut kas tiem notiks, galvas ripos).

Trešais, kas traucē muzejam ir tas, ka muzejniekiem nav apmaksātas pilnas slodzes, joprojām ir bezalgas dienas, trūkst resursi izstāžu gatavošanai, krājumu glabāšanai, papildināšanai. Nav lepnuma par to, ka esi muzejnieks, tādēļ tāda nepārliecinātība par sevi, nedrošība, tādēļ arī nav mirdzošu tekstu tviteros, feisbukos un draugos.

īsumā - piekrītu Tavam apgalvojuma tikai pa daļai.
[User Picture]
From:[info]porcupine
Date:February 24th, 2012 - 11:57 am
(Link)
Ekj, nav laika diskutēt, bet tomēr – no kurienes šis pieņēmums: muzejs nav domāts visiem? Cik ir bijusi iespēja pašam būt pasaules muzejos? Vai arī runājam tikai par LV muzejiem? ;)

[User Picture]
From:[info]stradnieks
Date:February 24th, 2012 - 12:02 pm
(Link)
Rammstein koncerts nav domāts visiem;
Kunilings nav domāts visiem;
Ir kaķu cilvēki un ir suņu cilvēki;

tādās sakarībās
[User Picture]
From:[info]helvetica
Date:February 24th, 2012 - 12:07 pm
(Link)
rammstein koncertam pērk biļeti. muzejam valsts un pašvaldība iedod naudiņu, tā kā jādod kaut kas pretī.

un vari man nestāstīt, cik ļoti informācija ir 5 klikšķu attālumā, es pati to zinu, jo tieši tā arī meklēju. Ieraksts ir par kādu citu niansi - par proaktivitāti no muzeju puses. negribētos lietot vārdu savienojumu "bet ārzemēs..." un tad par momām etc. runāt, bet, principā, papildus aktivitāte nekaitētu.
[User Picture]
From:[info]stradnieks
Date:February 24th, 2012 - 12:19 pm
(Link)
samazina'ti dotē algas un infrastruktūru. ja gribi izstādi, jātiek līdz projektu naudām, rakstot projektu.

galvenā atšķirībā no Ārzemēm ir tāda, ka Ārzemēs galvenais uzsvars ir uz krājumu, tā saglabāšanu, plānveidīgu papildināšanu un tad ir komunikācija, kas ietver izstādes, norises, PR - viss, ko cilvēks vulgaris redz no muzeja.

latvijā ir kaut kā uzčibināt izstādi, kaut kā sagrabināt pasākumiem, kaut kā sadabūt info līdz potenciālajiem apmeklētājiem, krājums nav pat 'kaut kā'.
[User Picture]
From:[info]helvetica
Date:February 24th, 2012 - 12:28 pm
(Link)
Es zinu visas šitās problēmas, un es saprotu, cik nenormāla ir tā situācija (īpaši jau ar krājumiem) un ka tas ir attaisnojums. Bet, no otras puses, ne jau nu ministrijas vai ierēdņi to risinās. un no trešās puses, es tiešām negribu iedziļināties visā tajā bēdu lejā, konkrētajā gadījumā man ir tikai lietotāja fīdbeks par noteiktu aspektu, kura koriģēšana varētu dod labumu pašai iestādei etc.
[User Picture]
From:[info]stradnieks
Date:February 24th, 2012 - 12:35 pm
(Link)
oks, oks. es te arī izleju žulti...

ar runāšanu te neko nemainīt. esmu izārdījies visādi.

[User Picture]
From:[info]porcupine
Date:February 24th, 2012 - 12:08 pm
(Link)
Kā teica viens no maniem zīmēšanas skoltājiem: ir žirafes perspektīva un vardes perspektīva. Nekā personīga ;)
[User Picture]
From:[info]stradnieks
Date:February 24th, 2012 - 12:20 pm
(Link)
kā minēja J.Carr, sūdu nevar uzspodrināt, bet var parullēt spīgulīšos.