kanariņš - hidden gendercide / foeticide [entries|archive|friends|userinfo]
helvetica

[ userinfo | sc userinfo ]
[ archive | journal archive ]

hidden gendercide / foeticide [May. 11th, 2010|01:55 pm]
Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
Lv tas, protams, nav īpaši aktuāli, bet man tā tīri teorētiski no medicīnas ētikas puses interesē, ja, piemēram, uz Rietumeiropas valsti X atpbrauc ģimene no tālajiem austrumiem Y, naturalizējas, sadzemdē pēcnācējus-X pilsoņus, velfēra, izglītības sistēmas u.c. systēmu patērētājus, un - here's the catch - ieturoties savās Y tradīcijās turpin killot nost meitas. Un nevis vnk killot nost meitas, bet gan izmantot X valsts medicīnas advancētību un jau laicīgi ar amniocentēzi vai vismaz ultrasonogrāfiju noteikt dzimumu un meitas pēcnācēja gadījumā to laicīgi vai arī ne pārāk laicīgi vairs to abortēt. Jautājums - vai šādā gadījumā, piemēram, noteiktu tradīciju piekopējiem (jā, jā, es zinu, var feikot, nevar izkontolēt u.t.t., bet tīri eksperimenta nolūkā) liegt tos medicīniskos pakalpojumus, kas abortējamā vecumā ļauj noteikt dzmumu (amniocentēzi vai kā nu tur izmantot tikai gadījumā, nu, kas ir parasts, tb. - ģenētiskie faili u.tml., skenēšanu arī attīstības normalitātes sakarā u.tml.), būtu uzskatāms par 'sadismu', 'teroru', 'cilvēktiesību ierobežojumu', 'divdabību' un kaut kādu brīvību atņemšanu vai tml.? vai tomēr vecāki ir noteicēji pār to audu murskuli, kas vēl nav persona un esot X pilsoņi tiem ir brīv izmantot visas brīvības, kas tiem kā X pilsoņiem pienākas, pat ja tās paredz tādu prakšu praktizēšanu, kas ir pretrunā ar X 'vērtībām'?
es mulstu un prasu speciālistu komentāru
linkpost comment

Comments:
[User Picture]
From:[info]josie
Date:May 11th, 2010 - 02:11 pm
(Link)
tas patiešām ir mulsinoši. ja godīgi, nemaz nezināju, ka ir iespējams noteikt dzimumu līdz 12ned, tur taču nav vēl nekādas ģenitālijas izveidojušās. vai to nosaka ģenētiskā līmenī? vai kā? esmu stulba šajā jautājumā ...
[User Picture]
From:[info]helvetica
Date:May 11th, 2010 - 02:14 pm
(Link)
jap, ģenētiskās analīzes
[User Picture]
From:[info]indulgence
Date:May 11th, 2010 - 02:16 pm
(Link)
Liedz pieeju šādai informācijai vai nu visiem, vai nevienam. Pie tam tas loģiski, ja valstī X pietiek vietējo, kas "ģimeni plāno" šādā veidā, tb visbiežāk idzaudzinātās "vērtības" pastāv tikai uz papīra un pāris ētikas pasniedzēju galvās (tīņa gados strādādams par sanitāru dzemdību nodaļā esmu redzējis gana pinkšķošu meitiešu, kurām pateikts, ka ja piedzims skuķis, lai mājās nenāk).
[User Picture]
From:[info]helvetica
Date:May 11th, 2010 - 02:20 pm
(Link)
ai, nu, par LV nerunāsim, te vēl joprojām gadās tētiņi, kas var paziņot, ka dvīņi nav viņa bērni, jo viņš konkrēto meiteni pisis tikai vienreiz, vai arī, ka sieva viņu nemīlot pietiekami, jo dzimst meitas un meitas dzimstot tikai tad, ja vīrietis mīl sievieti, bet tā viņu pretī nē. Es domāju par valstīm, kuru kaut vai tie paši medicīnas pakalpojumi, balstās apsvērumā, ka ir pieejami, nešķirojot pēc dzimumiem.

problēma šajā gadījumā ir: nešķirojam pēc dzimumiem, bet vai šķirojam pēc deguniem, ja šie deguni izmanto pieejamos labos nolūkus, lai savā komūnā tomēr šķirotu pēc dzimumiem?
[User Picture]
From:[info]marija
Date:May 11th, 2010 - 04:11 pm
(Link)
man jāpiekrīt, ka ja aizliedz pēc purna, tad aizliedz visiem. nu nevar tā noteikt, vai atbrīvojas no bērna dzimuma dēļ vai kā cita dēļ. un tad vai nu tikai medicīnisku komplikāciju dēļ vai vispār nevienam nekad.
kaut kā tā.
[User Picture]
From:[info]helvetica
Date:May 11th, 2010 - 04:36 pm
(Link)
rezultātā 20 gadu laikā, piemēram, indiešu komūnās, abortēti un dzīvdzimuši - nogalināti - esot ap 35 000 000 bērnu, pamatojoties to dzimumā. kas kaut kā nav forši. Īpaši, attiecībā uz to daļu, kas ir deletēta valstīs, kurās šķirošana pēc dzimumiem principā tiek apkarota. pagaidām UK iestādes ir pārtraukušas sniegt 'spermas šķirošanas' pakalpojumu, kuras rezultātā vecāki var izvēlēties sava topošā bērna dzimumu tieši; šī iemesla dēļ.

p.s. bet vispār humōrīgi. Jo, piemēram, Indijā patreiz ir 300 000 000 vīriešu indijā un kuriem vipār nesanāk neviena sieviete. lai gan pēc Dawkinsa ģenētikas vīrieši ir ģenētiskais surplus un pilnīgi pietiekami esot, kad ir viens tēviņš uz 4 mātītēm :DDD
[User Picture]
From:[info]marija
Date:May 11th, 2010 - 04:37 pm
(Link)
nu tas ir katras valsts kompetencē, kā cīnities ar kultūras sūdiem.
[User Picture]
From:[info]helvetica
Date:May 11th, 2010 - 04:43 pm
(Link)
nu, lūk, tad nu man interesē, kāda ir tās valsts stratēģija šajā jautājumā, kas ir ar R demokrātijas standartiem, bet lielu tradicionālo kopienu īpatsvaru.
[User Picture]
From:[info]marija
Date:May 11th, 2010 - 08:34 pm
(Link)
nekas nav, brīvība izvēlēties ir
[User Picture]
From:[info]black_data
Date:May 11th, 2010 - 02:44 pm
(Link)
Neesmu speciālists, kā arī nepaužu savu nostāju, taču arī ierocis var nogalināt cilvēku, kam gan viņš principā ir arī domāts.
From:[info]eermaniitis
Date:May 11th, 2010 - 02:48 pm
(Link)
speciālisti heh! tu vēl delfos uzprasi speciālistu viedokli

bet ja interesē mans IMHO, tad ar šādu aizliegumu nekas netiks panākts - pakalpojums kļūs dārgāks tiem kam vajadzēs un nelegālāks

tur ar tradīcijām jācīnās ne ar sekām - dzimumu noteikšanas vajadzība ir sekas nevis cēlonis
[User Picture]
From:[info]helvetica
Date:May 11th, 2010 - 02:57 pm
(Link)
ir, ir cibā mums te pāris tādi, kam biomedētika krata.
bet cīnīšanās ar cēloņiem ir tā sāpīgā daļa. Varbūt vnk tiešām labāk stingrus imigrācijas likumus un viltīgu ekonomiku, tā, lai grūtāk iebraukt vai nav motivācijas iebraukt (kā,piem., tagad LV:), jo cīnīšanās ar cēloņiem, kā izskatās UK piemērā, ir visai neauglīga, lai arī jau n paaudze tur iet.
lai gan pa lielam, es, piemēram, būtu ar mieru atteikties no dzimuma uzzināšanas (jo tā kā šodien no tā nekas daudz nav atkarīgs, nav arī īpaši svarīgi laicīgi zināt, kāda dzimuma bebis būs), ja tā rezultātā kāda meitene varētu nokļūt baby-boxā, nevis, piemēram, tikt abortēta 7 mēnesī. Bet, ja abortēšana notiek leģitīmajā laikā tad, savukārt, nav jau īsti iemesla piekasīties, kā vien tizlais gut-feeling, ka noteiktais ģeniāliju komplekts var būt tik nenormāli izšķirošs.
From:[info]eermaniitis
Date:May 11th, 2010 - 03:01 pm
(Link)
esmu runājis ar dakteriem par dzimumu un reproduktīvo politiku
viņu viedoklis ir gana reakcionārs: visas sievietes fertilajā vecumā "iespundēt"(*) īpaša režīma novietnēs, lai netraucētu normālam reprodukcijas processam

(*) ar iespundēt var saprast arī - nodrošināt vietu un apstākļus


protams, šis ir maržinālais risinājums, bet savādāk nekādīgi un imigrācija te ņipričom - arī LV netrūkst mākslīgās atlases sekotāju
[User Picture]
From:[info]helvetica
Date:May 11th, 2010 - 03:17 pm
(Link)
jā, mums te apkārt dažām jaunietēm, kam 30 sit, ginekoloģes uzkrītošāk vai mazāk uzkrītoši atgādina par bioloģisko pulksteni, kas tikšķ. Domāju, ka urologi puikām gan aizmirst to piekodināt. varbūt, ka puikas pat neiet pie tādiem dakteriem pietiekami bieži, jo tās jau ir beibes, kurām katru gadu jāuzrauga, jāatzīmējas un jāsaudzē savas inkubatorās f-jas. Ai, sviests. viss
From:[info]eermaniitis
Date:May 11th, 2010 - 03:28 pm
(Link)
puikas varēt var arī 99

ne tur sāls. sāls, ka sievietei, ja šamā ielidojusi vai ielidojusi ne ar to vai ar to, bet ne tā šobrīd reālā iespēja ir baby-box vai ķirurgs

pestīšanas armija ir mēģinājusi atklāt mātes istabas - tobiš vietu, kur jaunās māmiņas var atnākt, dzemdēt un dzīvot kādu laiku pēc dzemdībās - tiek nodrošināta gan pārtika gan apģērbs gan ārsta uzraudzība
bet cik tālu tas aizgājis un vai ir kādas reflekcijas citās konfesijās/institūcijās es neesmu lietas kursā
From:[info]antons_v
Date:May 12th, 2010 - 01:12 am
(Link)
Līdz 12 - 14 nedēļām "vecāki ir noteicēji pār to audu murskuli". Precīzāk, māte, jo tā ir viņas ķermeņa daļa - tēva viedoklis no juridiskā viedokļa ir sekundārs.

Liberālisms, tvaju maķ. Ja mēs esam "pro choice", tad aziātiem neko nevar pārmest, ciktāl viņu izvēle ir kvalificējama kā autonoma.
[User Picture]
From:[info]helvetica
Date:May 12th, 2010 - 10:15 am
(Link)
pro-choice ir tikai forrmāli, jo choce palīdz izdarīt matriarhāta klans, kas nāk un psiholoģiski terorizē eventuālās meitas māti par labu aborta vai jaundzimušā nogalināšanai/atdošanai adopcijai izvēlei, arī tētis izmanto šo iespēju. No otras puses, protams, valstij nav jābāžas iekšā ģimeņu privātajās lietās, tik ilgi, kamēr ģimeniskās vardarbības izpausmes nav krimināli sodāmas. Bez apsūdzības vai arī ievērojot medicīnas legālos paņēmienus, viss ir čikiniekos.
vien mulsinoši, ka tādā gadijumā virkne spermas šķirošanas un in vitro apaugļošanas iestādes ir pārtraukušas sniegt pirmējo pakalpojumu.
[User Picture]
From:[info]bozena
Date:May 12th, 2010 - 11:55 am
(Link)
Mandomāt, spermas šķirošanas servisu viņi varēja sniegt itin mierīgi - spermai nesāp un šķirošanas rezultāts var samazināt kriminālos pārkāpumus. Lai tak apaugļošanā piedalās tikai "vīrišķie" spermiji. Vai ta žēl? Paši ātrāk izmirs. Ir virkne iedzimtu slimību, kuras tiek pārmantotas tikai no tēva dēlam. Ja populācija kļūst pārapdzīvota, tā sāk sevi regulēt dažnedažādos veidos. Te laikam būs darīšana ar kādu no šiem mehānismiem.
Bet jautājums laikam bija par ko citu - ka Rietumu demokrātija ļoti biežo nav piemērota Citām Kultūrām.
[User Picture]
From:[info]helvetica
Date:May 12th, 2010 - 12:33 pm
(Link)
man jau godīgsakot vairāk visā šajā interesēja nevis 'pareizā atbilde', bet gan iespējamie risinājumu ceļi pie dažādiem mainīgajiem, + un - formulējumi. bet, nu... :D