Hashz ([info]hashtreck) rakstīja,
@ 2010-01-25 23:44:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Mūzika:husky rescue - fast lane

bezdarbnieka hronikas
Reizi pāris dienās pārlapoju svaigākās vakances par savu sfēru .uk, .lv un .no darba sludinājumu lapās, atbilstošajām izsūtu pieteikumus, bet pagaidām bez kādiem panākumiem. Konkrēti grāmatu maketētājus/dizainerus meklē visai reti, pārsvarā dominē reklāmaģentūru darboņi ar prasmi dizainēt kā drukai, tā webam, kā arī ilustrēt, animēt un dažkārt arī nedaudz kodēt. Atšķirībā no vispārēja sasaluma pārņemtās Latvijas, Anglijā šādu darba piedāvājumu netrūkst, taču tur bezdarba dēļ tāpat ir liels konkurss uz katru vietu, kā arī ir savādāki(augstāki) profesionālisma standarti. Piemēram, defaultā tikko universitāti pabeidzis anglis (junior designer) objektīvu iemeslu dēļ ir kudiš krutāks par banānzemes iemītnieku, kurš ar savu reģionālo izglītību un daudzgadējo pieredzi sfērā labprāt pozicionētu sevi kā middleweight level designer. Savukārt Norvēģijā language is a must. Līdz šim vienmēr esmu dabūjis kāroto darbu ar pirmo piegājienu, tādēļ pašreizējā situācija liekas gaužām nepierasta. Protams, piemērota darba atrašana lielā mērā ir laika, veiksmes un apņēmības jautājums, bet šķiet, tikai nupat tā pa īstam nākusi jausma par to, cik nežēlīgs ir darba tirgus, kur ļaudis vāc tūļus un žmiedzās savā tehnikā kā nu prasdami, lai tikai izkonkurētu viens otru vai vismaz pagrābtu pēdējo brīvo salmiņu. Mans aptuvenais plāns tuvākajiem 4 mēnešiem (sakarīgo bezdarbnieku izmaksu ilgums) ir kaut cik pilnveidoties profesionāli, cik nu tas pašreizējajos apstākļos ir iespējams, pabeigt web tehnoloģiju skolu, flash kursus, dažus neatkarīgos projektus, upgreidot kārtējo cv&folio versiju, lieliem soļiem kāpt pāri slinkumam, nezaudēt optimismu un tiekties aizvien up up up, kas notiekas diezgan automātiski, ja nosacījums ir darāmais staffs, kas aizrauj un iedvesmo tālākai darāmības augšupejamībai. Tas nu tāds iestarpinājums kā suģestīvs vēlējums pašam sev. Pēc 2 mēnešiem man ir obligātais uzdevums ierasties NVA uz konsultāciju pie kaut kādas kadetes, kura man palīdzēšot darba meklējumos datordizaiera profesijā. Es ceru, tas neaprobežosies ar piedāvājumu apmeklēt Adobe Acrobat sestās versijas vai datorzinību padziļinātos (Word, Excel) kursus kvalifikācijas celšanai pašmāju darba tirgū. Kurā gadā mēs dzīvojam? Dajoš Actionscript3 un norvēģu valodu.

Tāda aptuveni ir ieskice manam apjukumam šābrīža progresīvās pasaules haosā. Daudz neziņas, daudz atbildības, un sava deva excitementa starpā tiem.



(Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]affair
2010-01-25 23:50 (saite)
I hear you mate.

(Atbildēt uz šo)


[info]sursurs
2010-01-26 06:27 (saite)
Turies - Būs oki! Un vēl - varbūt tā - pagaidām - ir vērts palūkot arī uz citām valstīm??

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]hashtreck
2010-01-26 15:14 (saite)
Vēl ir Austrālija, Kanāda, bet negribās tik tālu.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]hessin
2010-01-26 14:19 (saite)
vieglāk arī meklēt, ja dzīvo uz vietas; ja ir valsts rezidents.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]hashtreck
2010-01-26 15:11 (saite)
Dzīvojot uz vietas ir vieglāk iejusties vidē, ir vieglāk aizbraukt uz darba interviju (ja kāds vispār aicina), varbūt vietējā avīzē par kādu darba piedāvājumu ir vairāk nekā netā, bet vairāk sevišķi plusus nesaredzu. Mērķa zona kļūst teritoriāli mazāka, jāmeklē dzīvesvietu, vajag laptopu, netu, jobcentru. Man šķiet, ja jebkādu darbu meklē, tad gan tā varētu būt vieglāk ko reāli atrast, jo vari grūst sevi kā uz paplātes fiziski jebkuram, bet tā var arī uzsēsties un ilgstošā periodā neatrast neko.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]hessin
2010-01-26 22:01 (saite)
vairāk domāju, ka darba devējs var skatīties uz rezidējošo adresi (ja tāda vispār tiek norādīta) + ja tiek līdz intervijai, tad atvērtāki darba devēji sākumā vai arī beigās varētu iztikt ar telefonintervijām, bet daļa pat nemēģinās ķēpāties.
nu savi + un savi mīnusi, jā.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]410
2010-01-26 19:28 (saite)
es jau pirms vairākiem gadiem nojautu, ka man norvēģu valoda varētu someday noderēt :P tagad vismaz nākotnes iespējas bišku plašākas :)
tikai to jau nemaz nevar pa pāris mēnešiem iemācīties..

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]hashtreck
2010-01-26 19:57 (saite)
Tas gan, sanāk diezgan komplicēta padarīšana! Kur/kā/cik ilgi to apguvi?

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]410
2010-01-28 23:47 (saite)
Sāku apgūt jau 10. klasē, turpināju LU. Drīz jau būs 7 gadi kopš sāku mācīties. Bet ir tieši tā - ja zini angļu valodu un vācu valoda arī pilnībā nav vēl aizmirsta, tad vienīgais, kas sagādās grūtības, būs izrunas izkopšana un norvēģu saprašana (jo viņi visi runā dažādos dialektos un ne visi grib lietot standarta norvēģu valodu, kas ir tā, ko tu esi iemācījies).

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]hessin
2010-01-26 22:05 (saite)
nu.. cik es uz šo paskatījos kā uz kārtējo ģermānisko valodu, man radās iespaids, ka ar angļu un vācu valodas zinātājam tā nevarētu sagādāt lielas problēmas. Bet, ok, man ir tā īpatnība vārdus uzskatīt par līdzīgiem, ja tie sākas ar vienu un to pašu burtu :), bet es pat sapratu dažus teikumus pilnībā!

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]mth
2010-01-29 19:24 (saite)
tas, ko saki par angli vistiešākajā mērā attiecināms uz visu pasauli, jo kurš tad ņems svešinieku, ja var paņemt nejēgu radinieku, kā tas bija ar Aināra šovera puiku Satiksmes ministrijā

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]hashtreck
2010-01-29 22:44 (saite)
Šoreiz runa vairāk par to, ka kāds, kas tikko Anglijā pabeidzis universitāti datordizainā ir tieši profesionāli spēcīgāks salīdzinot ar kādu, kas Latvijā dabūjas bakalauru par līdzīgu tēmu un vēl vairākus gadus nostrādājis nozarē.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]mth
2010-01-29 23:00 (saite)
tas gan
nesen man kāds nopietns sisadmins klāstīja savus plānus par Angliju un teica, ka nemaz necerot konkurēt ar turienes datoriķiem, jo tie esot gudrāki. Viņš tur vairāk skatījās elektriķa novirzienā, vai kā tamlīdzīgi. No savas pieredzes varu teikt, ka strādājot Velsas kompānijas meitas uzņēmumā, reizēm piedzīvoju kādus nobrukumus, kurus risināja no tā gala. Tāpat par specifiskām datorprogrammām nianses ērtāk bija noskaidrot no spečukiem nekā lasīt manuāli uz sazin cik lapām. Viņu priekšrocība un trūkums bija tā, ka viņu ir daudz un var vairāk specializēties un līst iekšā niansēs, kamēr mūsējiem ir jāpieprot no visa kā pa druskai unjātēlo cilvēks orķestris, līdz ar to nespējam kādus sīkumus atkost tik profesionāli kā viņi.

Ja par studēšanu, tad varu tik piebilst, ka ne viens vien paziņa aizbraucis studēt uz Angliju, jo tur ir gan lētāka stdiju maksa, gan reālākas iespējas piepelnīties. Studiju kvalitāte ir ja ne labāka, tad savādāka noteikti. Piemēri ir dažādi, zinu tādu, kurš studējot pa malu malām ir sakūlies parādos un kredītos, ko atmaksāt gadu gadiem, tācu plusu droši vien ir ne mazums, jo konkrēti viņa izglītība un specifika ir diezgan specifiska

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?