cits ([info]garamgajejs) rakstīja,
@ 2014-06-02 19:40:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Entry tags:mundane

Šodien tūbā blakus apsēdās mamma ar aptuveni divgadīgu meitu. Mazā šķirstīja kaut kādu grāmatu ar bildēm un nedaudz teksta. Kā jau bērni šajā vecumā, viņa pavadīja grānatas skatīšanos ar egocenetrisko runu un ik pa laikam kaut ko jautāja mammai. Viens jautājums bija par to, kāds personvārds ir uzrakstīts pie attēla. Mamma paskatījās un teica: "those are just numbers. they do not make up a name". Tajā brīdī manu uzmanību pievērsa tas, ka mamma lieto apzīmējumu "just numbers".



(Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]tessera
2014-06-03 08:12 (saite)
tevi aizskāra tas, ka cilvēks, šķiet, ciparus uzskata par maznozīmīgākiem, nekā burtus?

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]garamgajejs
2014-06-03 08:48 (saite)
Aizskārt gan tas mani neaizskāra, ja tas domāts morāli, iztrūkst attiecīgais saturs. Bet šķita nozīmīgi, ka skaitļi tiek kontekstualizēti kā mazāk nozīmīgi, jo var taču pateikt, ka "tie ir skaitļi", iztiekot bez "tikai". Tas "tikai" [ņemot vērā balss intonāciju utml.] norāda uz vērtībspriedumu un, iespējams, visai izplatītu. Kaut kur lasīju/dzirdēju, ka populāri priekšstati par matemātiku ir kā par visnotaļ nepopulāru zinātni. Un es aizdomājos, ka tieši šādi ikdienišķi socializācijas procesa elementi nepopularitāti un secīgi arī nesaprašanu veicina.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]tessera
2014-06-03 08:52 (saite)
Viss, kas ir sarežģīts, ir nepopulārs. Ar skaitļiem man pašai nav sevišķi labas attiecības, bet ar gramatiku labas, šķiet, gramatika, vismaz Latvijā, ir kļuvusi vēl nepopulārāka par matemātiku un fiziku. Gluži tāpat kā spēja saprotamā formā paust savu viedokli..

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]garamgajejs
2014-06-03 09:14 (saite)
Kaut kas var būt sarežģīts, bet populārs. Piemēram, roboti uz Marsa :) Par gramatiku piekrītu, mēdz būt īpaši skumji gadījumi un nereti medijos, kur tomēr gribētos redzēt labu līmeni. Tomēr varbūt ir tā, ka situācija nav pasliktinājusies, bet ir drīzāk kļuvusi pārskatāmāka, līdz ar interneta un visu šo sociālo mediju attīstību. Varbūt abējādi.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]tessera
2014-06-03 10:56 (saite)
Jā, pārliecināji. Par robotiem uz Marsa.. :D Par situācijas pasliktināšanos gan ne. Vēl ne tik sen situācija masu informācijas līdzekļos nebija tik dramatiska. Delfu komentāros gan, tas jā, bet tā jau vienmēr ir bijusi īpaša auditorija. Grāmatu tulkojumi arī ir nožēlojami - tā ir salīdzinoši nesena parādība. Pilnīga neizpratne par tulkojamajā materiālā aplūkoto tēmu, valodu, gramatiku. Tas mani nomāc. Kļūstu veca? :D

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]garamgajejs
2014-06-03 11:23 (saite)
Varbūt, ka pieaug vērība un prasības, un vēlme pēc baudāmas valodas. Lietas, kam iepriekš varbūt netika pievērsta īpaša uzmanība, tagad krīt acīs. Atceros, ka agrāk lasīju kādu tekstu un svarīgs bija saturs, nevis tulkojums. Ar laiku tikai uzzināju, ka tulkojumi atšķiras, ka ir labi un slikti, un tas ietekmē saturu utt. Ar to gan nemēģinu teikt, ka situācija nebūtu kļuvusi sliktāka, iespējams, ka ir. Pēdējā laikā man nav sanācis lasīt latviski, ne tulkojumus, ne oriģinālus tekstus.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?