cits ([info]garamgajejs) rakstīja,
@ 2012-09-14 15:30:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Entry tags:religion

Ja kāds teiktu, ka provokatīvā filma par Mohamedu, dēļ kā tagad izplatās nemieri islāmticīgājās zemēs, ir rūpīgi izplānots gājiens, lai sagādātu 'neērtības' Obamam pirmsvēlēšanu laikā, vai tā būtu domāšana sazvērestības teoriju kategorijās? Jo man izskatās, ka tas ir tieši tā.



(Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]alefs
2012-09-16 12:10 (saite)
Grūti komentēt par Obamu un izvēlēto laiku, bet tas pats fakts, ka par Rietumvalstīs šad un tad notiekošajiem pret islāmu vērstajiem ekscesiem (Muhameda karikatūras, Korāna dedzināšana, utt) musulmaņi ir tik labi informēti un sajūtas tik aizskarti, un protestos ir tik labi organizēti, gan piesaista uzmanību.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]garamgajejs
2012-09-16 21:36 (saite)
Neredzu iemeslus, kāpēc viņiem būtu jābut mazāk informētiem, vai varbūt 'citādāk' informētiem un organizētiem.
Tie, kuri protestē, ir gan informēti, gan organizēti, gan arī aizskarti. Bet, ko, manuprāt, ir svarīgi paturēt prātā, ka 'musulmaņi' nav homogēna masa, tās ir atsevišķas sabiedrības grupas, kas piedalās šajos nemieros un nevar tikt nekritiski uzskatīti kā visas sabiedrības viedokļa paudēji, jo tāda viena, uniformāla viedokļa nav. [neapgalvoju, ka tavā komentārā tas būtu implicēts, tikai šķiet relevanti šeit to piebilst]

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]alefs
2012-09-17 11:48 (saite)
Tiešsaistē var atrast ļoti daudz informācijas, par ko kāds varētu būt aizskarts, tomēr šāda veida protestu reakcijas izraisa tikai atsevišķas šādas informācijas izpausmes. To, kā konkrētā filma kļuva par globālās politikas elementu, jau arī lielā mērā ilustrē tas, kā mediji, reliģiozie un politiskie līderi šo jautājumu aktualizēja. Videomateriāls publicēts tika 1. jūlijā, taču reālu ietekmi attiecīgajā publikā guva tikai šomēnes. Vai šī ir vienīgā antiislāmiskā filma, ko tiešsaistē var atrast? Protams, ka nē, bet publiskā viedokļa veidotāji attiecīgajās valstīs kaut kā īpašu uzmanību veltīja tieši šim materiālam. Tāpēc arī mana norāde par to, cik ļoti attiecīgais islāmticīgo segments konkrētajā laikā ir informēts tieši par konkrēto materiālu, un dodas protestēt.

Protams, daudz ko paskaidro arī tas, ka šādas neadekvāti nolasītas no Rietumiem nākušas provokācijas un ar tiem saistītā pretdarbība nereti ir tikai piesegs kādu grupējumu aktivitātēm. Piemēram, uzbrukums ASV konsulātam Lībijā un vēstnieka nogalināšana jau nebija publikas dusmu izpausme, bet gan kaujinieku grupējuma akcija, un Lībijas iedzīvotāju vispārējo attieksmi notikušais nepārstāv.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]garamgajejs
2012-09-17 13:09 (saite)
Tas, protams, nav nesavietojams ar novērojamo aizvainojumu. Dažādas iesaistītās puses ir dažādi motivētas un emocijas kā morāles valoda šeit ir acīmredzama.

Laika nobīdi es arī pamanīju, tāpēc arī ierakstā izteicu pieņēmumu, ka tā varētu būt saorganizēta arī kā priekšvēlēšanu atrakcija. Ar šo gan es nedomāju, ka izprovocētie būtu pasīvi signāla saņēmēji.
Kāpēc tieši šī filma, bet ne cita? Labs jautājums. Šeit, iespējams, varam vispirms paskatīties, kas ir tās atbalstītāji un veicinātāji starp kuriem, piemēram, ir bēdīgi slavenais Korāna grillētājs Terijs Džonss (Terry Jones). Lieki piebilst, ka viņš nav liels Obamas fans.
N.B. Interesanti kā BBC linkā, ko ievietoji, mīkstina viņa tēlu: "Pastor Terry Jones, from Florida, who gained notoriety after threatening to burn a copy of the Koran over plans to build an Islamic cultural centre near the site of the World Trade Center [...]" Pretēji tam, lai identificētu viņu kā to, kurš jau vairākas reizes Korānu ir svilinājis. Es domāju, ka ar to BBC vienkārši cenšas nepūst plēšas.

Par pēdējo piebildi, nezinu, no kurienes tev ir informācija, ka Lībijā tā būtu 'kaujinieku grupējuma' akcija. Ja tā ir tāda, kas ir šis grupējums. Nedomāju, ka no tā, ka šos protestus atbalsta islāmiskie kaujinieki (es pieņemu, ka tā tas varētu būt), vai pat ir iesaistīti organizatoriski, izriet paplašinājums, ka tie, kas aizdedzināja vēstniecību un nonāvēja cilvēkus, būtu klasificējami kā kaujinieki.






(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]alefs
2012-09-17 13:38 (saite)
Informācija par bruņotajiem grupējumiem, kas darbojas Lībijā, ir izlasāma ziņās.

Jebkurā gadījumā interesanti zināt, kā vēl sauc organizētu bruņotu cilvēku grupu, kas ar ieročiem uzbrūk un nogalina?

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]garamgajejs
2012-09-17 14:16 (saite)
Ok, tie, kas nogalināja ir kaujinieki, bet tikpat lielā mērā tur, šķiet, līdzdarbojās ne-kaujinieki, kuri nonāvēja. Es to redzu kā būtisku atšķirību (kas šājā gadījumā paradoksālā kārtā izriet no grūti diferencējamas identitāšu politikas).

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?