extranjero ([info]extranjero) rakstīja,
@ 2019-05-08 10:14:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Ļoti jauks šorīta SSC raksts par psihiatrijas replikācijas krīzi un ģenētiķu gaisa pilīm.

Nedaudz personīgas atmiņas: pirms kāda laika man bija jāveido prezentācija par ADR-β2 receptoru polimorfismu un kā tas varētu palīdzēt labāk izvēlēties astmas pacientam piemērotākas zāles. Tā bija ļoti interesanta prezentācija, ar skaistām bildēm un shēmām, ar daudziem it kā apstiprinošiem pētījumiem. Toreiz arī visa noskaņa akadēmijā bija, ka vēl tikai mazliet un tā ir nākošā LIELĀ LIETA. Tikai attiecībā uz ADR-β2 receptoriem gala rezultāts, kādu man izdevās secināt no publicētās literatūras, bija negatīvs – praksē to nevar nekādi izmantot.

Ir gadījumi, kad konkrētu gēnu noteikšana medicīnā ir noderīga, it īpaši pretvēža terapiju izvēlē. Bet tas, kas notiek populārā līmenī, piemēram, 23andme utml. uzņēmumi, kas piedāvā ģenētisko karti, ir tukša naudas kāšana, jo nav īsti skaidrs, kādi ir reāli ieguvumi no šīs informācijas.

Arī tas, ka Eirovīzija tagad testēs (bez atteikšanās iespējām) visu dalībnieku gēnu paraugus, ir tikai tukša izklaide. Pret izklaidi nav iebildumu, jo tam šis pasākums jau arī ir domāts, bet tam ir arī risks popularizēt sliktu zinātni. Turklāt asins paraugu nodošana ir privāta lieta, tāpēc obligāts nosacījums ir pretrunā Eiropas privātuma tradīcijai.


(Lasīt komentārus) - (Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]extranjero
2019-05-08 13:37 (saite)
Nezinu, kāds viņiem funktieris. Lasīju tvnet, ka būšot obligāts dns tests, lai parādītu, ka katram no mums senčos ir ļoti dažādas tautības. Horoskopu līmenī tas ir interesanti. Zinātniski problēma ir tajā, ka dns testi to skaidra nepierāda. Piemēram, ja tev ir kāds gēns, kas biežāk sastopams čigāniem, vēl nenozīmē to, ka tavi senči ir čigāni. Šis "čigānu gēns" varētu būt arī ar nelielu biežumu sastopams starp citām tautām citu iemeslu dēļ.

Tāpat nav skaidra šo ģenētikas izplatības datu kvalitāte. Šis raksts ir tieši par to, ka agrāk ļoti daudzi pētījumi ir veikti ar nelielu paraugu skaitu. Šobrīd ģenētiķi ir sapratuši, ka bieži vien tas ir daudz par maz, un dažkārt var būt pat nepieciešams testēt 600 000+ cilvēku, lai izdarītu skaidrus secinājumus. Vai mums ir ģenētiski notestēti 600 000 latviešu? Un čigānu?

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


(Lasīt komentārus) -

Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?