extranjero ([info]extranjero) rakstīja,
@ 2019-01-19 17:14:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Redzu, ka cibā daudzi fano par globālismu, kurā mazo uzņēmēju VID izdrāž par nodokļiem, kamēr lielās korporācijas kā Google un Amazon pilnīgi legāli nemaksā gandrīz nekādus nodokļus.

Globālisma ķēdes, ar kādām Big Pharma organizē zāļu ražošanu ir maz saistītas ar tehnoloģiju vai ekonomikas uzplaukumu. Vienā gadījumā šī ķēdīte ir šāda:

1) aktīvo vielu saražo Ķīnā – jo tur ir zemāki vides aizsardzības standarti un drīkst vairāk piesārņot
2) pēc tam šo aktīvo vielu pārsūta uz gala apstrādi uz Singapūru – jo tur standarti ir augstāki un var dabūt sertifikātu, kas derīgs visā pasaulē.
3) pēc tam vielu pārsūta uz Brazīliju, lai izveidotu tabletes. Vienkārši tāpēc, ka tur ir uzņēmumam ir brīvas jaudas un lēts darbaspēks.
4) pēc tam tā tiek nosūtīta uz Puertoriko, kur faktiski neko nedara, varbūt formāli nopulē šīs tabletes – jo tur šādi apstrādes uzņēmumi var dabūt nodokļu atlaides.
5) visbeidzot gatavās tabletes nosūta uz Īriju iepakošanai – lai varētu legāli rakstīt “Made in EU”.

Un tās vēl ir tikai ķēdes, kuras regulatoriem ir izdevies atšifrēt. Neregulēts globālisms dod iespēju uzņēmumiem darīt gandrīz visu – piesārņot vidi Ķīnā un pārdot gala zāles ar “Made in EU”, liekot cilvēkiem domāt, ka viss ir noticis pēc stingrākajiem vides aizsardzības standartiem. Un pa vidu darot visu, lai gandrīz neko nesamaksātu ne algās strādniekiem, ne arī nodokļus valstij. Varat vien turpināt brīnīties, kāpēc dzeltenās vestes trako Francijā un citur, jo globālismā vietējo francūžu labklājība pat viņu prezidentam neinteresē.


(Lasīt komentārus) - (Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]hedera
2019-01-20 13:22 (saite)
Jā, es saprotu. Tas pats ar visiem sweatshops utml. korporāciju biznesa modeļiem. Par to mums, šķiet, domas neatšķiras. Atšķiras domas tajā, vai neregulēts kapitālisms ir pēc noklusējuma globalizācijas elements, vai arī tā ir kļūda sistēmā, ko teorētiski būtu iespējams labot.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


(Lasīt komentārus) -

Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?