extranjero ([info]extranjero) rakstīja,
@ 2018-01-15 11:45:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
lietojamības interfeiss
Mana lielākā sāpe, ko gribu cibai atklāt, ir tas, ka IT sistēmu lietotāju interfeiss ar katru gadu kļūst sliktāks un sliktāks. Tas ir absurdi, ka vēl pirms 10 gadiem par to bija lielas diskusijas, kā veidot maksimālu lietojamības dizainu, bet šodien faktiski viss tiek veidots pa roku galam, neapsverot ne lietotāju ērtības, ne arī optimālu darbu. Funkciju izvietojums tiek patvaļīgi mainīts, ir jāveic daudzas liekas darbības, nemaz nerunājot par to, ka viss notiek lēnāk un ir mazāk pārskatāmi.

Komentāros jau bija kritika par jauno e-veselību, kur receptes izrakstīšanai sistēmā tiek patērēts daudz vairāk laika, kamēr uz papīra izdrukātai to ārsti var izdarīt 30 sekundēs. Ar to visu saprotot, ka e-veselība kā tāda ir ļoti noderīga, tomēr praksē medicīniskais personāls veltīs daudz vairāk laika attiecīgi sadārdzinot kopējās medicīniskās izmaksas, bez reāliem uzlabojumiem cilvēku veselībā.

Bet tie vēl ir sīkumi. Arī feikās ziņas par raķešu trauksmi Havaju salās ir slikti izstrādātā lietotāja interfeisa dēļ.

Varbūt hessin ir taisnība, ka IT vairs nestrādā gīki, tāpēc kreatīvu cilvēku un alkatīgu uzņēmēju dēļ, kuriem interesē tikai ceturkšņa peļņa, viss ir sapists.


(Lasīt komentārus) - (Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]gnidrologs
2018-01-15 18:49 (saite)
Analoģiski notiek ar interntsaitiem un brouzeriem, kas tos apkalpo. It kā viss tiek strīmlainots, lai katrs idiņš spētu lietot, bet līdz ar to tiek apgrieztas funkcijas un elementāri vajadzīgas lietas, ko katrs vidēji advancēts jūzeris grib viena klikšķa attālumā, nākas meklēt ar googlaga un nērdu internetforumu palīdzību. Tpisks piemērs tas pats Windows OS. XP bija imo ideāls kompromiss starp labu funkcionalitāti, drošību un tīvokojamību priekš cilvēkiem, kas zina ko dara, un tajā pašā laikā samēra fail-safe priekš čaiņikiem. Kopš tā, visas OS gājušas uz leju, nemaz nerunājot par agresīvo ad-spy ware sūdu, ko tagad jau prosta nagla integrē iekšā kā pašu par sevi saprotamu lietu.

No brouzeriem es piemēram tagad lietoju obskūro K-meleon, jo prosta zb lapsas, hromes un to kloni, kas visi rij nesamērīgus resurus, savukārt to lietojamība ar katru versiju paliek ar vien neintuitīvāka. Savā laikā lietoju Opera, kad vēl bija oriģinālie devi, un tas bija perfekts softs, kas darīja tieši to, ko no tā prasa. Nu-Opera kļuvis par kārtējo chorme klonu ar citu zīmola ikonu. Fuck this gay earth.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]extranjero
2018-01-15 19:18 (saite)
Kādreiz sistēmu palaida no disketes un bija kādu minūti jāgaida, kamēr ielādēsies un palaidīsies teksta redaktors. Mēs sapņojām par ātrajiem cietajiem diskiem, ar kuriem tas notiktu daudz ātrāk. Ja mums kāds būtu teicis, ka pēc vairāk nekā 20 gadiem Windows 10 lādēsies pat vairāk nekā 10 minūtes (kad instalējas updeiti), tad mēs ņirgu par viņu. Well...

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]gnidrologs
2018-01-15 19:54 (saite)
Nez, ar šādu problēmu gan neesmu saskāries. Varbūt tāpēc, ka viena no pirmajām lietām pēc svaiga windas instalācijas ir nogriezt automātiskos apdeitus. Nu un neesmu lietojis win10 un netaisos, kamēr win7 netiks iemests kompostā tā pat kā XP.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]extranjero
2018-01-15 20:18 (saite)
Tu esi laimīgs, jo Windows 10 ir ļoti agresīvs uz updeitiem, tas pārstartē sistēmu pat tad, kad tu strādā, zaudējot visu nesaglabāto.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]gnidrologs
2018-01-16 00:16 (saite)
Cik zinu ir jau sen uztaisīti 3d party haki, lai to nobloķētu, bet pats fakts, ka bez tādiem normālam darbam ar OS nevar iztikt izsaka daudz.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


(Lasīt komentārus) -

Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?