extranjero ([info]extranjero) rakstīja,
@ 2017-12-31 11:01:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Apmēram pirms gada man radās jautājums, kāpēc amerikāņiem ADHD tiek diagnosticēts apmēram 5 reizes biežāk nekā UK. Paldies SSC, kurš šodien ir atbildējis uz manu jautājumu. Īsumā: tas ir tāpēc, ka amerikāņi ir darbaholiķi, un lai noturētos vilnī, lieto amfetamīnu. Šīs zāles gan oficiāli drīkst lietot tikai tie, kam ir diagnosticēts ADHD, tāpēc tiek apmeklēts psihiatrs, kurš iedod aizpildīt testu, un pēc šī testa rezultātiem tiek piešķirta diagnoze un parakstīts amfetamīns. Ja nesanāk ar pirmo reizi, tad var mēģināt ar otro vai trešo pie kāda cita psihiatra.

Šis varbūt arī izskaidro watt'a pieminēto atšķirību darba ražīgumā starp Franciju un ASV. Francūži strādā relaksēti, darba vietā flirtē un dara citas blakuslietas, kamēr amerikāņi rij ripas, lai spētu izturēt konkurenci. Ja man būtu jāizvēlas, tad es laikam tomēr izšķirtos par labu francūžu darba stilam :)

Bet šis arī izgaismo visu absurdo teātri ar narkotiku kontroli. Sistēma tiek uzturēta, lai noteikti cilvēki varētu nopelnīt. Vispirms jau psihiatri, pie kuriem vizītes nav īpaši lētas. Tālāk jau arī aptiekas, kurām jāuztur liela birokrātija ar amfetamīna uzskaiti, un protams, arī policija un tiesas, kas rūpīgi uzrauga nelikumīgu apriti utt. Reāli daudz efektīvāk būtu atļaut narkotikas iegādāties aptiekās arī bez fiktīvas diagnozes uzstādīšanas. Var uzlikt akcīzes nodokli kā cigaretēm, lai nosegtu papildu veselības izdevumus par narkotiku radīto kaitējumu. Kontrolēta pārdošana tomēr būtu daudz mazāk riskanta, nekā pērkot nezināmas izcelsmes produktu uz ielas, kas arī ir biežākais cēlonis narkotiku pārdozēšanai.



(Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]zum
2017-12-31 13:57 (saite)
Kaut kur jau tas saražotais anfematīns jāgrūž.

(Atbildēt uz šo)


[info]puika_vecis
2017-12-31 14:48 (saite)
Jā - un uz eglītes beram azbesta sniedziņu, lolz :D

(Atbildēt uz šo)


[info]9h8p26gv
2017-12-31 14:49 (saite)
Vari ķīmiju nemākošam cilvēkam izstāstīt, ar ko aderāls ar saviem četriem enantiomēru sāļiem iedarbībā atšķirās no "parastā amfika" vai no "chrystal meth" vai kādi nu vēl amfiki ir?

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]extranjero
2017-12-31 23:30 (saite)
amfiks ir tas pats, cik nu vari būt drošs par tā tīrību. Tikai lieto lielākā devā.

Chrystal meth ir drusku cits savienojums, ar Me-grupu galā.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]gnidrologs
2017-12-31 16:28 (saite)
Vaita aderāls tieši nebija kaut kāds nomierinošais priekš hiperaktīviem bratiem? Varbūt moš ne to bildi izmantoji. Methedi jau tieši grib iegūt hiperaktivitāti un nebeidzamus enerģijas plūdus.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]extranjero
2017-12-31 23:32 (saite)
Parodoksāli, bet ADHD tiešām ārstē ar stimulatiem. Ideja ir tāda, ka jāstimulē smadzeņu daļas, kas atbild par koncentrēšanās spēju. Deva ir zemāka, nekā lietojot savam "priekam". Daudzi tāpat nelieto, bet sakrāj, lai notirgotu.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?