extranjero ([info]extranjero) rakstīja,
@ 2017-04-28 10:01:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
cilvēku burbuļi
Man ir ļoti liela sociālā trauksme un grūti uzsākt runāt ar cilvēkiem, un uzsākot sarunu, trauksmes dēļ ir grūti koncentrēties. Un īpaši grūti tas ir tāpēc, ka man šausmīgi patīk dažādi eksotiski cilvēki, patīk klausīties viņu stāstus un pieredzes, iedomāties viņu kultūras, valodas, reliģijas un atklāsmes. Esmu ļoti pateicīgs par to, ka man bija iespēju studēt kopā ar tik daudziem eksotiskiem cilvēkiem no dažādām pasaules malām.

Es arī nesaprotu, kāpēc cilvēki tiecas dzīvot burbulī, kāpēc skaitās nepieklājīgi interesētiem par citiem tikai tāpēc, ka viņi ir eksotiski. Es nespēju lasīt cilvēku intervijas žurnālos, jo tas ir tik pastarpināti, tik neīsti, ka viss eksotiskums ir pazudis. Cilvēku eksotiskums ir jāizbauda tieši – kad kopā ar viņiem strādā vai mācās, kad kopā gaida vienā pieturā un brauc vienā tramvajā utt. Viņu stāsti ir jādzird pa tiešo, lai būtu pārliecinoši. Katram ir kāds stāsts, piemēram, stāsti par to, kā viens ir nopircis viltotu pasi, lai iekļūtu valstī un pieprasītu patvērumu. Vai to, ka šī brīnišķīgā indiešu meitene vilcienā studē raķešu zinātni. Bet savukārt tai irānietei ļoti fascinē krievi. Vai tas indiešu puika no Kanādas ir bijis tajā pašā Harē Krišnas templī Bombejā. Man vajadzēja ilgas psihoterapijas sesijas daudzu mēnešu garumā, lai es vispār uzdrošinātos pieiet viņiem klāt un kaut ko pajautāt.

Varbūt tas ir nepieklājīgi, es to nezinu, jo sociālā ziņā esmu atpalicis. Tomēr man šķiet, ka šī tieksme nodalīties burbuļos ir tā, kas rada problēmas sabiedrībā, jo tā noved pie dažādām kopienām, kas it kā ir tie paši valsts pilsoņi, bet sociāli ir nošķirtas un viena par otru neinteresējas. Teiksim musulmaņu kopienas UK vai Francijā. Vai melno kopienas ASV. Pat Latvijā krievvalodīgā kopiena, kas patiesībā nav valodas nošķirtība, bet tas, ka cilvēki neuzrunā viens otru tramvajā. Manuprāt, tas būtu tikai normāli pajautāt musulmaniska izskata vīrietim metro, vai viņš lūdzas 5 reizes dienā. Vai Latvijā krieviska paskata cilvēkam, vai viņš atbalsta Putinu. Varbūt pasmejoties, ar humoru, bet nenosodot. Tas būtu daudz labāk nekā ledusaukstā ignorance aizbildinoties ar formālo pieklājību.


(Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]dooora
2017-04-28 13:02 (saite)
+++

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]mansgan
2017-04-28 22:03 (saite)
trīs krusti. zem zemes. āmen.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]iokaste
2017-04-28 13:08 (saite)
Tā būtu uzbāzība, ja tu garlaicības dzīts iztraucetu otram sasniegt domas dziļumu.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]extranjero
2017-04-28 19:24 (saite)
Tas nav iemesls neuzrunāt. Tur jau parādās labas sociālās prasmes, kad cilvēks spēj pēcāk padarīt šo sarunu interesantu. Bet ja kādam nav šo sociālo prasmju, viņam ir tieši tādas pašas tiesības uzsākt sarunu, kā tam, kuram ir. Vēl jo vairāk, tam, kuram nav, to vajag vēl pat vairāk darīt, lai praktizētos un uzlabotu sociālās prasmes.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]iokaste
2017-04-29 06:09 (saite)
bet būtu interesanti, ja tu katru dienu vai nedēļu uzliktu sev par izaicinājumu aprunāties ar svešinieku. labprāt palasītu rezultātus. bez nosodījuma ))

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]lidot
2017-04-29 09:50 (saite)
Lūk, šis izklausās pēc riktīgi sūra, bet vērtīga izaicinājuma! Gribētos kaut kad ko tādu pamēģināt, bet vismaz pagaidām liekas, ka nav vērts apņemties to, ko nespētu pildīt.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]extranjero
2017-04-29 10:16 (saite)
Tas nemaz nav tik noderīgi. Ja ir trauksme, un tu sevi piespied vienkārši iet pie cilvēkiem un runāt ar viņiem, pat ja tev par viņiem nav intereses, tad viss, ko tu izjutīsi, būs tikai pieaugoša trauksme bez jebkāda ieguvuma. Tas tikai pāraugs domās: nafig man to vajag.

Vispirms vajag izkopt dziļu interesi par cilvēkiem, ar kuriem gribi runāt, un tad jebkurš mēģinājums viņus uzrunāt būs ļoti iedvesmojošs.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]mansgan
2017-04-28 22:02 (saite)
paldies, es nevēlos, ka mani uzrunā. kāpēc tev tas šķiet kaut kas superīgs?

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]extranjero
2017-04-28 22:38 (saite)
Es jau tevi nemaz nepazīstu. Bet varētu iepazīties, ja gadītos saskrieties.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]mansgan
2017-05-07 19:05 (saite)
es par to, ka nevēlos, lai ar mani sāk runāt metro, piemēram. mazā pasākumā, koncertā, kādā bārā - tad jā.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]extranjero
2017-05-07 20:10 (saite)
Tava izvēle... :)

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?