extranjero ([info]extranjero) rakstīja,
@ 2022-07-16 05:48:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Saistībā ar obligāto militāro dienestu ir jārēķinās ar milzīgām izmaksām, kuras Latvijai būs ievērojams slogs, apgalvo Latvijas armijas komandieris. Viņš norāda, ka tie sākotnēji būs 600-800 miljoni eiro. Ja kaut kas ir ļoti vajadzīgs, tad es neiebilstu pret to, pat ja tas ir ļoti dārgi. Nedomāju, ka šī summa ir pārspīlēta un ka var kaut kā izbraukt pa lēto. Varēt jau var, bet tam nav jēgas, ja mēs gribam reālu apmācību ar nopietnu, pasaules līmeņa aprīkojumu.

Dažreiz mazāk ir labāk. Vismaz par aptiekām ir skaidrs, ka Latvijā to ir par daudz. Daudziem tas liksies neticami, bet UK caurmēra aptiekai, lai tā būtu peļņu nesoša, ir mēnesī jāizsniedz > 10 000 zāļu iepakojumu vienību. Pat maza aptieka ar vienu kases lodziņu var izsniegt 15 000 zāļu iepakojumu mēnesī. Mani pārsteidza, ka Latvijā liela ķēdes aptieka tirdzniecības centrā ar 5 kases lodziņiem pārdeva mazāk par 9000 zāļu iepakojumus mēnesī. Šīs aptiekas lielāko daļu peļņas gūst no kosmētikas vai uztura bagātinātāju tirgošanas, bet tas ir slikti, jo novirza aptiekas fokusu no tās galvenā pienākuma – farmaceitiskās aprūpes pakalpojumiem.

Nav viens pareizais modelis. Varbūt sistēma ar mazāk noslogotām aptiekām, kur katrs var ieiet un parunāties ar farmaceitu par savām problēmām, saņemt vajadzīgās vakcīnas vai nodot asinis analīzēm, būtu ideāls variants Latvijas videi. Taču šādā gadījumā valdībai būtu jākoncentrējas uz finansējuma novirzīšanu par šiem pakalpojumiem tieši uz aptiekām, jo ir skaidrs, ka cilvēki paši no sava maciņa nav gatavi maksāt par farmaceita konsultāciju. Mūsdienās vairs neko lēti nevar dabūt un par visu ir jāmaksā pasaules līmeņa cenas.


(Ierakstīt jaunu komentāru)

...
[info]jan09
2022-07-16 09:35 (saite)
Labs links, paldies!
"Latvijas armijas komandieris joprojām nav mainījis savu viedokli, un ir pret OMD. Tagad baida ar nofantazētām kosmiskām izmaksām.
Kad latvieši pirms gadiem sauca līdzīgus ciparus, leišu armijas eksperti, to dzirdot, neticēja, jautāja, vai kāda nulle nejauši nav pielikta klāt."

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)

Re: ...
[info]extranjero
2022-07-16 09:39 (saite)
Tas viss ir tikai pļāpas bez atsaucēm, bez konkrētiem skaitļiem. Vēl jo vairāk, nekāda efektivitātes izvērtējuma.

Es saprotu, ka ārkārtīgi daudziem cilvēkiem neko vairāk arī nevajag. Bet tomēr.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)

Re: ...
[info]jan09
2022-07-16 12:04 (saite)
Paldies, iepriecināji ar savu tekstu par efektivitāti.
Nu pastāsti, kā miera laikā izmērīt armijas efektiviti?
Un kā ar policijas, ugunsdzēsēju un glābēju efektivitāti, kā ar neatliekamās medicīniskās palīdzības efektivitātes mērījumiem?
Vai skolas sporta zāle un stadions, kas uzcelti ar armijas naudu, ir efektīva? Vai prezidentu auto, apsardzei, un lidojumiem pa pasauli (sveiciens vvf), ko apmaksā armija, ir vērtēta efektivitāte?

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)

Re: ...
[info]extranjero
2022-07-16 12:12 (saite)
Kāpēc gan ne? Visu ir iespējams izmērīt. Piemēram, nosakot kādas prasmes un pieredze ir dienestu izgājušiem. Tikai lūdzu bez propagandas video, kur kāds stāsta, cik tas bija patriotiski un noderīgi rakstura veidošanai, bet ar konkrētām lietām – prasmes šaušanā ar konkrētiem ieročiem, spējā vadīt noteiktus kaujas līdzekļus utt. Speciālistiem jau labāk zināms, kā vērtēt.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?