extranjero ([info]extranjero) rakstīja,
@ 2016-07-03 22:19:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Breksits tomēr ir ārkārtīgi spēcīga lieta, jo ir piespiedis pat lielās korporācijas un finansistus runāt par augošo nevienlīdzīgu.

Mani visvairāk izbrīnīja liljabrik apgalvojums, ka ES ir devusi cilvēkiem sociāli-ekonomisko paradīzi. Iespējams, ka tie, kas strādā ES institūcijās, dzīvo savā idealizētā realitātes burbulī. ES ir devusi tiešām ļoti svarīgu lietu – brīvu darbaspēka kustību, un nevajadzētu to novērtēt pārāk zemu. Taču pretstatā tam lielās korporācijas ir ieguvušas veselas 3 brīvības – 1) brīvu kapitāla kustību, 2) preču pārdošanu un 3) pakalpojumu sniegšanu.

Brīva darbaspēka kustība ir ļoti fundamentāla, bet manuprāt, ar to vien ir par maz, jo ja šāda brīvība tiek realizēta, kad valstī ilgstoši ir augsts bezdarbs, tad pieaug neapmierinātība ar šiem apstākļiem gan pašiem ekonomiskajiem imigrantiem, gan valstīs, kurām šie imigranti ir jāuzņem. Spānijā jauniešu bezdarbs ir ap 50%, tāpēc ir pamatoti jautāt, ko ES ir devusi jaunajai paaudzei un mazāk turīgajiem?

UK nobalsoja par Breksitu pamatā divu iemeslu dēļ – 1) pieaugošās nevienlīdzības dēļ, trūcīgākie, mazāk izglītotie cilvēki balsoja pret establišmentu. 2) Jaunieši negāja balsot (Brookings ielika datus, ka balsot aizgāja tikai 36% jauniešu, pretstatā vidēji ap 70%), jo vairums no viņiem neredz, ka ES nopietni rūpētos par viņu problēmām. Šeit nav svarīgi, vai viņu izpratne par esošajiem procesiem ir pareiza, tas ir tikai par to, ka viņiem ir problēmas un šīs problēmas establišments ignorē.


(Lasīt komentārus) - (Ierakstīt jaunu komentāru)

Re: lūk!
[info]begemots
2016-07-04 19:37 (saite)
> ka ES tās kaut kādā mērā būtu atrisinājušas. Tabulā parādīts, ka ES pat nespēj tās nodrošināt valstīs, kuras ir pārņēmušas visu direktīvu bez optoutiem

Man šķiet, ka tu kaut kā putro ES lomu. ES taču nav vēl federāla valsts. ES cenšas nodrošināt nosacīti līdzvērtīgus nodarbinātības apstākļus visās dalībvalstīs. Tas, cik labā kvalitātē dalībvalstis to pēc tam izpilda, jau tomēr ir lielā mērā to iekšējā atbildība: citas formāli, citas pēc būtības.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)

Re: lūk!
[info]begemots
2016-07-04 19:38 (saite)
un citi opt-outo visu, ko var.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)

Re: lūk!
[info]extranjero
2016-07-04 19:58 (saite)
Tas labi parāda ES maldīgo pieeju. Ja politikas veidotājs domā ideālistiski un neņem vērā reālo situāciju, tad šāda politika var būt kaitīga. Labs piemērs ir narkotiku kriminalizēšana un cīņa pret tām. Teorētiski tam būtu jābūt viennozīmīgi pozitīvi, un tā jau ir tikai katra paša atbildība ievērot šo likumu. Praktiski tas tā nestrādā, un nevajadzīgi tiek viktimizēti daudzi cilvēki, un daudz labāki rezultāti, ja narkotiku lietotāji netiek kriminalizēti, un tā vietā vairāk strādā uz sociālajiem aspektiem, kā samazināt vai veicināt sociāli atbildīgāku narkotiku lietošanu.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)

Re: lūk!
[info]begemots
2016-07-04 21:20 (saite)
neredzu nekādas saiknes te. EWTD, par ko sākumā gāja runa, definē lietas, kas mūsdienās šķiet pašsaprotamas. tas ir pavisam kas cits nekā narkotiku apkarošana.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)

Re: lūk!
[info]extranjero
2016-07-04 21:26 (saite)
Uzmanīgi ar "pašsaprotamām" lietām. Narkotiku nelietošana ir tikpat pašsaprotama – tās ir kaitīgas veselībai, par to nav nekādu šaubu.

Savukārt ekonomistu teorija, ka taupība krīzes laikā ir kaitīga, nav pašsaprotama, jo intuitīvi liekas, ka ir pretēji. Tāpēc ES pieļāva milzīgu kļūdu ieviešot eiro, jo pašsaprotami likās, ka visas valstis būs fiskāli atbildīgas.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


(Lasīt komentārus) -

Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?