extranjero ([info]extranjero) rakstīja,
@ 2022-01-28 18:24:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
AES
Ja jums šķiet, ka elektrības rēķini ir pārāk lieli, tad ziniet, ka pie vainas ir šāda atpakaļrāpojoša domāšana.

Lai izvairītos no CO2 izmešiem, mums ir vajadzīgas gan saules, gan vēja, gan kodolenerģijas spēkstacijas.

Kodolenerģija ir nedaudz dārgāka par gāzi, taču ir jāizdara izvēle par labu mazākam piesārņojumam.

Baltkrievi uzcēla vienu atomelektrostaciju un uzreiz samazināja savu atkarību no gāzes par 50%. Latvieši tā vietā apsolīja šo elektrību no Baltkrievijas nepirkt, tā vietā pieslēdzās Amsterdamas biržai, lai to pašu gāzi, ko vienmēr iepirka no Krievijas par parasto cenu, tagad maksātu daudz dārgāk.

Kāpēc šī gāzes cena ir pieaugusi? Droši vien ir sarežģīti apstākļi, bet viens varētu būt, ka vācieši beidzot slēdza savas AES, kas radīja lielāku pieprasījumu tirgū no citiem avotiem. Citiem vārdiem, arī mēs vāciešu muļķības dēļ tagad maksājam par elektrību divtik.

Bet tā vietā varējām pirkt no baltkrieviem AES saražoto elektrību, kas būtu nedaudz dārgāka, bet tomēr ne tik dārgi kā tagad.

Vai arī alternatīvi apvienoties ar Lietuvu un Igauniju un uzcelt pašiem savu AES. Baltkrievi AES uzcēla par 11 miljardiem dolāru, kas patiesībā nav nemaz tik liela summa un ir salīdzināma ar Rail Baltica izmaksām.


(Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]formica
2022-01-29 00:12 (saite)
"The European Commission is likely to classify investments in nuclear and natural gas as sustainable under its new “green taxonomy” regulations"

https://centraleuropeantimes.com/2022/01/us-firm-eyes-polish-nuclear-contract/

(Atbildēt uz šo)


[info]indulgence
2022-01-29 09:23 (saite)
Es gan kur manīju, ka tajā pašā blakus esošanā Skandināvijā elektroenerģija, kuru pērk tajā pašā biržā, nezin kāpēc ir aš vai uz pusi lētāka.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]extranjero
2022-01-29 09:39 (saite)
Zviedriem ir 3 AES (30% bāzes jauda), Somiem arī ir AES (arī 30% bāzes jauda). Savukārt Norvēģiem ir paveicies ar labiem hidroresursiem (HES).

Kas vēlreiz apstiprina – bez bāzes jaudām nekādi. Latvija arī ir HES, bet ziemā šķiet tie nav pārāk efektīvi. AES vienai Latvijai būtu par daudz.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?