extranjero ([info]extranjero) rakstīja,
@ 2022-01-02 10:34:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Ok, jaunais gads jau ir sācies ar ļoti nopietnām bažām. Kreiso ekonomiste inflācijas dēļ pilnā nopietnībā iesaka atgriezties pie padomju laiku cenu kontroles.

Man vislabāk patika šāds skaidrojums – tirgus cena ir arī informācija, kas par kaut ko liecina (ražotāju iespējām ražot, patērētāju interesi patērēt utt.). Ja mums šī cena nepatīk un mēs esam gatavi ar likumu noteikt citu, tad tas ir kā nepatīkamas informācijas cenzēšana un aizstāšana ar propagandu. Totalitārās sistēmās vārda brīvības aizliegšana iet roku rokā ar cenu kontroli, kas noved tikai pie tukšiem veikalu plauktiem un neefektīvas ražošanas.

Ir ļoti dīvaina sajūta, ka tas ir jāskaidro cilvēkiem, kuri paši nav pieredzējuši padomju laiku lielās rindas, tukšos veikalu plauktus, absurdo sistēmu, kad pa lēto varēja nopirkt tikai maizi un tad nu visi to pirka un baroja lopiem, jo lopbarību nopirkt nevarēja.

Es ļoti labi saprotu, ka cilvēki ir dusmīgi par augsto inflāciju, it īpaši par elektrības rēķiniem. Tas ir pateicoties “zaļo” aktivitātēm. Vācija tikko aizvēra 3 atomelektrostacijas, un pēdējās 3 arī drīz aizvērs. Bet risinājums tam nav atgriešanās uz sociālisma cenu kontroli.


(Lasīt komentārus) - (Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]extranjero
2022-01-03 00:57 (saite)
Grūti iedomāties, kā kāds šodien vēl varētu aizstāvēt cenu kontroli. Monopoluzņēmumi ir izņēmuma gadījums – ja tev atkritumus izved tikai viens uzņēmums, tad viņš var diktēt cenu, lai tu nenoslīktu savos sūdos, tāpēc to var valsts regulēt. Bet citādi visur, kur ir konkurence, ja uzņēmumam nebūs izdevīgi kaut ko pārdot par valsts noteikto cenu, tad viņi to vienkārši netirgos. Pat ja pieprasīs obligāti tirgot, tad ražos sliktā kvalitātē un minimālā daudzumā. Bet melnajā tirgū būs preces par tās patieso (augstāko) cenu, patiesībā vēl dārgāk, jo uzcenojums par risku nonākt policijas nagos.

Arī dzīvokļa cenu kontroles ir pierādījušas kā neveiksmīgas. Tās tikai samazina pieejamo īres dzīvokļu skaitu. Tādas ir ieviestas Stokholmā un dažās Vācijas pilsētās, un ir ļoti grūti tur atrast īrējamu dzīvokli. Jā, dažiem tas ir izdevīgi, kur tur jau dzīvo iepriekš, jo var maksāt zemu, tirgum neatbilstošu cenu. Bet tas arī bija padomju laikos, par dzīvokli bija jāmaksā kapeikas, bet reāli pat ģimenes dzīvoja kopmītnēs, jo nebija jau kur.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


(Lasīt komentārus) -

Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?