extranjero ([info]extranjero) rakstīja,
@ 2021-12-02 08:24:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Beidzot (gandrīz 2 gadus pēc pandēmijas sākuma) ir parādījies raksts, kā tad ārstēt kovidu mājas apstākļos. Minēts, ka līdz šim šādu informāciju sniegt nebija ieteicams, jo tas varētu mazināt paniku, apliecinot, ka kovids vairākumam nav briesmīga slimība. Bet bez panikas totalitārisma pasākumu ieviešana varētu neizdoties.

Bet konkrēti par pašiem ieteikumiem – tie ir ļoti labi un precīzi. Pietiekoši skaidri pateikts, ko var un nevar darīt. Labs raksts. Atšķirībā teiksim no komentāriem, kur cilvēki iesaka visādas alternatīvas, kuras gan nekaitē, bet arī nav efektīvas.

Es gan nenoturēšos arī nepateicis, kādas nebūtiskas neprecizitātes ir šajā rakstā. Pirmais, kas likās dīvaini, ir paracetamola saukšana par acetominofēnu. Šādi paracetamolu sauc tikai ASV. Eiropā nekur šīs zāles ar šādu nosaukumu nav reģistrētas vai tirgotas. Nezinu, kāpēc rakstā cilvēkiem Latvijā būtu jālieto amerikāņu nosaukums, kas tikai samulsinātu cilvēkus. Rodas iespaids, ka varbūt šie ieteikumi ir tulkoti no kādām ASV paredzētajām vadlīnijām. Tāpat atļautā maksimālā paracetamola dienas deva ir 4 grami (nevis tikai 3 grami). To var lietot pa 1000 mg līdz 4 reizēm dienā (ik pēc 6 stundām).

Tāpat ieteikt recepšu zāles šādā rakstā nav īsti korekti.

Visbeidzot, kodeīna efekts klepus mazināšanā ir placebo līmenī. Kodeīnu lieto nedaudz stiprāku sāpju remdēšanā, ja ibuprofēns vai paracetamols nepalīdz, bet kā opioīds tas var izraisīt atkarību, tāpēc to neiesaka lietot bez vajadzības. Ja lieto bez receptes, tad rekomendācijas ir lietot ne ilgāk par 3 dienām.


(Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]mranarhs
2021-12-02 11:56 (saite)
Kodeīnu vispār dod bez receptes?

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]extranjero
2021-12-02 11:58 (saite)
Jā, gan Latvijā, gan UK ir bezrecepšu forma kopā ar paracetamolu.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]mranarhs
2021-12-02 12:05 (saite)
Kaut kāds tur kokadomols vai tamlīdzīgi bija nosaukums, ja?

Zviedrijā tāda vispār nav, cik saprotu, viņi šitādas kombinācijas vienā tabletē neatļauj.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]extranjero
2021-12-02 12:08 (saite)
Var jau būt, ka Zviedrijā nav. Nav jau liels zaudējums. It īpaši tāpēc, ka kodeīns (kā jau opioīds) var nomākt elpošanu, un kovida gadījumā laba elpošana ir ļoti būtiska.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]mranarhs
2021-12-02 12:40 (saite)
Var jau izrakstīt divus preparātus, lai lieto kopā.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]extranjero
2021-12-02 14:59 (saite)
Tas pēc ārsta ieskatiem.

Šis nav īpaši būtiski, bet tomēr fakts, ka ārsts joprojām iesaka kodeīnu klepus mazināšanai, liek aizdomāties, ka tomēr šādus vispārīgus ieteikumus plašākai sabiedrībai vajadzētu sastādīt nevis atsevišķiem ārstiem, bet kādām nopietnākām iestādēm. Agrāk tiešām kodeīns bija zelta standarts pret klepu, bet pētījumi, kas apliecināja kodeīna neefektivitāti pret klepu, jau ir kādus 20 gadus veci. Ārsti, kas to rekomendē, ir kaut kādi dinozauri, kas nav sekojuši līdzi.

Cik zinu, Eiropā joprojām kodeīns pret klepu nav aizliegts, bet praksē (aptiekās utt.) to piedāvā ļoti reti. Parasti tikai cilvēkiem, kas agrāk lietojuši un negrib kaut ko mainīt. Placebo efekts ir spēcīgs, šoreiz tikai labāk jau tiešām homeopātiju, nekā aktīvu vielu, kas var radīt atkarību un citas blakusparādības. Wiki raksta, ka kodeīna klepus sīrupi ir aizliegti vairākās valstīs un ne jau bez pamata.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]mranarhs
2021-12-02 16:32 (saite)
Es biju domājisšo. https://www.nhs.uk/medicines/co-codamol-adults/

Nezinu, kā tagad, bet vēl salīdzinoši nesen Latvijā to varēja nopirkt bez receptes, kamēr Zviedrijā tāds vispār nebija dabūjams. Daži mani čomi šo lietoja uz pohām.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]extranjero
2021-12-02 17:23 (saite)
Pret smagām galvassāpēm un tamlīdzīgi līdz 3 dienām ir ok, bet pret klepu tās nemaz nav paredzēts lietot.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]scaramouche
2021-12-02 23:11 (saite)
> Visbeidzot, kodeīna efekts klepus mazināšanā ir placebo līmenī
avots?

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]extranjero
2021-12-02 23:12 (saite)
Randomizēti, placebo kontrolēti pētījumi.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]scaramouche
2021-12-02 23:27 (saite)
Mana tante teica, ka palīdzot gan.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]extranjero
2021-12-02 23:34 (saite)
Protams, kas gan ir pētījumi pret viena tante teica. :)

Bet tā jau nebija tikai tante. Iespējams, ka ideja, ka kodeīns ir ideāls pret klepu ir meklējams no laikiem, kad heroīnu parakstīja pret dažādām kaitēm. Viena no iezīmēm ir klepus nomākums, droši vien saistīts ar vispārēju opioīdu spēju nomākt elpošanu.

Ar laiku saprata, ka tā tomēr laikam nav pareizi un šādu lietošanu aizliedza. Bet Big Pharma jau negribēja zaudēt zelta olu dējēju, tāpēc sāka pētīt vai nevarētu izmantot vājākus opioīdus. Kodeīns pats par sevi nav īpaši bīstams, tāpēc sāka to tirgot kā pretklepus līdzekli. Varbūt arī nedaudz palīdz, bet domājams, ka ne visai daudz, un tas vairāk varētu būt placebo efekts vai sīrupa veldzējošā iedarbība.

Šobrīd viedoklis ir tāds, ka nav īsti pierādījumu, ka tas strādā pret klepu:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2921574/

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?