extranjero ([info]extranjero) rakstīja,
@ 2021-10-11 11:57:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
rasisms Latvijā
Šis ir sīkāks filozofisks iztirzājums par to, kāpēc pašreizējā psihiatriskā paradigma ir dziļi rasistiska pret autistiem.

Es pat nezināju, ka ABA sākotnēji tika pielietota geju pāraudzināšanai. Kad sabiedrība pieņēma gejus, tad šīs metodes praktizētāji pārorietējās uz autistiem.

Latvija vispār ir ārkārtīgi rasistiska šajā ziņā. Šeit nav rasisma pret nēģeriem vai cilvēkiem ar citādu ādas krāsu, jo šādu cilvēku Latvijā ir ārkārtīgi maz, bet pret autistiem tā ir milzīga. Reiz es redditā lasīju par TEDx prezentācijām un vienā no tām uzstājās Dr. Ambainis. Tā bija ļoti interesanta prezentācija par kvantu datoriem, bet komentāri nez kāpēc bija ļoti izsmejoši. Es pat nespēju saprast, kāpēc tāda attieksme, kamēr pieleca, ka tas ir tāpēc, ka viņa tembrs un manieres ir nedaudz atšķirīgas no tām, kādas parasti ir citiem cilvēkiem. Cilvēki varbūt reizēm par to pat neaizdomājas, bet šī nepatika pret nedaudz atšķirīgo ir gluži intuitīva – viņiem vienkārši riebj, ja kāds nav tāds kā viņi.

Latvijā vienkārši visiem ir jālīdzinās normai, un te necieš nevienu, kas kaut nedaudz no tās atšķiras. Arī UK ne viss vienmēr ir ideāli, taču tur nav tik stingra uzstādījuma. Es neesmu labs farmaceits, jo bieži nenolasu cilvēku emocijas vai to, ko viņi sagaida, un reizēm neredzu to, kas citiem ir acīmredzams. Tomēr es vienmēr esmu saņēmis tikai atbalstu no skolotājiem, augstākstāvošiem, no kolēģiem un medicīniskā personāla un pacientiem. Ja es kaut ko izdaru nepareizi, tad pēc tam piemērotā brīdī mierīgi pasaka, kas bija nepareizi un ko var darīt labāk. Savukārt, kad es biju atbraucis pastrādāt aptiekā Latvijā, es ļoti centos izdarīt visu pēc iespējas labāk. Bet vienā brīdī kolēģe, kurai es vairākas reizes biju uzdevis jautājumu, visu apmeklētāju priekšā sāka kliegt uz mani, ka es pārāk daudz jautājot. Tas bija ļoti pazemojoši un ārkārtīgi neprofesionāli, kaitējot visai farmaceitu reputācijai.

Ja nebūtu šīs pieredzes UK, tad es joprojām vainotu sevi. Bet tagad es esmu sapratis, ka problēma Latvijā ir tieši ar rasismu, un arī cibā tās ir diezgan daudz. Pat az nesen argumentēja, ka manas īpašības ir “medicīniski traucējumi”. Lūk, tāda ir latviešu automātiskā attieksme pret cilvēkiem ar citādu domāšanu.


(Lasīt komentārus) - (Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]extranjero
2021-10-11 15:16 (saite)
Lol, varbūt pieturzīmes ir tās, kuras arī es lietoju nepareizi. :D

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]tragedy_q
2021-10-11 15:22 (saite)
es gaidu no tevis piemeru no ano

ja tu neparadisi piemeru tuvakas stundas laika tu busi zaudejis

un neviens nekad nesauks tautibu par rasi

un neviens nekad nesauks autismu par rasi

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]extranjero
2021-10-11 15:34 (saite)
Tu jau esi zaudējis, jo es netaisos uzklausīt aizrādījumus par valodas lietojumu no cilvēku, kurš vispār nelieto pieturzīmes :D

Tas vēl bez tā, ka tavi izteikumi jau ir kļuvuši bezsakarīgi. Lai tev jauka diena!

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]tragedy_q
2021-10-11 15:37 (saite)
protams ka tu esi zaudejis

sakuma tas ka es rakstu tev nebija skerslis atbildet

tagad kad vairak nav argumentu tu peksni pazino ka tev trauce mana rakstiba

es rakstu ta ka esmu pieradis rakstit

man ta ir ertak

ja si butu saruna ista dzive saja bridi tu pazinotu ka nevari iedot konkretu piemeru tam ko teici jo tev nepatik mans tonis

tas ka es rakstu nekada veida neierobezo tavas spejas atrast piemerus vai pamatojumu tam ko tu saki

es domaju ka tu esi tik loti pieradis pie ta ka neviens neparjauta tevis teikto ka pat nedoma par to ka varetu pamatot tevis teikto ja nu kadam ienaktu prata to apstridet

apsveicu tu esi zaudejis

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]extranjero
2021-10-11 15:40 (saite)
Mani netraucē, es vienkārši saku, ka nepieņemu iebildumus par valodas stilu no šādas personas.

Tu paņem apgalvojumus no zila gaisa vienu pēc otra. Jo tev tā ir ērtāk. Tu jau vairākas reizes raksti bez jebkādas saistības un jēgas.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


(Lasīt komentārus) -

Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?