extranjero ([info]extranjero) rakstīja,
@ 2021-10-11 11:57:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
rasisms Latvijā
Šis ir sīkāks filozofisks iztirzājums par to, kāpēc pašreizējā psihiatriskā paradigma ir dziļi rasistiska pret autistiem.

Es pat nezināju, ka ABA sākotnēji tika pielietota geju pāraudzināšanai. Kad sabiedrība pieņēma gejus, tad šīs metodes praktizētāji pārorietējās uz autistiem.

Latvija vispār ir ārkārtīgi rasistiska šajā ziņā. Šeit nav rasisma pret nēģeriem vai cilvēkiem ar citādu ādas krāsu, jo šādu cilvēku Latvijā ir ārkārtīgi maz, bet pret autistiem tā ir milzīga. Reiz es redditā lasīju par TEDx prezentācijām un vienā no tām uzstājās Dr. Ambainis. Tā bija ļoti interesanta prezentācija par kvantu datoriem, bet komentāri nez kāpēc bija ļoti izsmejoši. Es pat nespēju saprast, kāpēc tāda attieksme, kamēr pieleca, ka tas ir tāpēc, ka viņa tembrs un manieres ir nedaudz atšķirīgas no tām, kādas parasti ir citiem cilvēkiem. Cilvēki varbūt reizēm par to pat neaizdomājas, bet šī nepatika pret nedaudz atšķirīgo ir gluži intuitīva – viņiem vienkārši riebj, ja kāds nav tāds kā viņi.

Latvijā vienkārši visiem ir jālīdzinās normai, un te necieš nevienu, kas kaut nedaudz no tās atšķiras. Arī UK ne viss vienmēr ir ideāli, taču tur nav tik stingra uzstādījuma. Es neesmu labs farmaceits, jo bieži nenolasu cilvēku emocijas vai to, ko viņi sagaida, un reizēm neredzu to, kas citiem ir acīmredzams. Tomēr es vienmēr esmu saņēmis tikai atbalstu no skolotājiem, augstākstāvošiem, no kolēģiem un medicīniskā personāla un pacientiem. Ja es kaut ko izdaru nepareizi, tad pēc tam piemērotā brīdī mierīgi pasaka, kas bija nepareizi un ko var darīt labāk. Savukārt, kad es biju atbraucis pastrādāt aptiekā Latvijā, es ļoti centos izdarīt visu pēc iespējas labāk. Bet vienā brīdī kolēģe, kurai es vairākas reizes biju uzdevis jautājumu, visu apmeklētāju priekšā sāka kliegt uz mani, ka es pārāk daudz jautājot. Tas bija ļoti pazemojoši un ārkārtīgi neprofesionāli, kaitējot visai farmaceitu reputācijai.

Ja nebūtu šīs pieredzes UK, tad es joprojām vainotu sevi. Bet tagad es esmu sapratis, ka problēma Latvijā ir tieši ar rasismu, un arī cibā tās ir diezgan daudz. Pat az nesen argumentēja, ka manas īpašības ir “medicīniski traucējumi”. Lūk, tāda ir latviešu automātiskā attieksme pret cilvēkiem ar citādu domāšanu.


(Lasīt komentārus)

Nopūsties:

No:
( )Anonīms- ehh.. šitajam cibiņam netīk anonīmie, nesanāks.
Lietotājvārds:
Parole:
Temats:
Tematā HTML ir aizliegts
  
Ziņa:
Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?