extranjero ([info]extranjero) rakstīja,
@ 2021-10-11 09:46:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
vakcinācijas aspekti
Pirms dažām dienām esmu ieradies Latvijā, un lai gan joprojām man šeit vakcinēt ir aizliegts, šķiet vakcinācijas rezultāti jau ir sākuši iet uz augšu. Laikam jau mana klātbūtne vien lietas ietekmē pozitīvi =D

Par spīti daudziem kritiķiem jāatzīst, ka cilvēki ir ļoti drosmīgi attiecībā uz vakcinēšanos. Esmu jau noguris no tā, ka apkārtējie bezgalīgi vēlas apspriest dažādas vakcīnas blakusparādības, par to, kādas vakcīnas būtu viņiem ieteicamākas un to, kā notiek pati procedūra utt.

Tas tikai vēlreiz parāda, ka cilvēkiem patiesībā ļoti interesē visas ar viņu veselību saistītās lietas, viņi vēlas par tām runāt, un tas arī nozīmē, ka saņemot labāku informāciju, viņi izdarīs atbilstošas izvēles. Diemžēl pat UK ārsti ne vienmēr pievērš pietiekamu uzmanību tam, ko ziņo cilvēki. Mana darba kolēģe pažēlojās, ka vakcīna ir izjaukusi mēnešreižu ritmu. It kā jau nekas nopietns, bet sievietēm šīs lietas tomēr ir ļoti būtiskas, tāpēc tās nedrīkst ignorēt. Pat Guardian bija raksts, ka mediķi beidzot, pēc vairākiem mēnešiem ir atzinuši, ka mēnešreižu ritma izjukumu pēc vakcinācijas pieredz ievērojama daļa sieviešu. Tas, ka bija vajadzīgs tik ilgs laiks, lai to oficiāli atzītu, vēlreiz parāda, cik slikti mēs ieklausāmies cilvēku bažās.

Tāpat man ir iespaids, ka daudzi Latvijā ir norūpējušies, ka vakcinēšanās dēļ viņi uz pāris dienām jutīsies slimi un nevarēs pastrādāt (kas ir pilnīgi pamatotas bažas, jo arī man pēc Pfizer vakcīnas divas dienas sāpēja galva, ka neko nevarēju padarīt). Un diemžēl viņiem ekonomiskā situācija ir tāda, ka nevar atļauties šīs divas piespiedu brīvdienas. Citos gadījumos cilvēki jau labprāt tās paņemtu, bet baidās no darba devēja spiediena vai nepatikas.

Kopumā var teikt, ja valdība tā vietā lai spiestu uz obligātu vakcināciju būtu vairāk ieklausījusies cilvēku bažās un tās risinājusi – nu kaut vai ar iespēju vajadzības gadījumā saņemt tās 2 brīvdienas, bet arī ar lielāku skaidrošanas darbu par visiem vakcīnu aspektiem,
tad vakcinācijas tempi būtu bijuši daudz labāki. Šī teorija, ka informētība un pieejamība strādā daudz labāk par visiem piespiedu pasākumiem, tiek labi pierādīta praksē.

Tas, ka cilvēki ir drosmīgāki nekā mēs domājam, apstiprina incidents vakar Alfā. Tur vakcinējās viens mans paziņa, kurš stāstīja, ka pēc vakcinācijas viens cilvēks ir nokritis un viņam ticis kaut kas injicēts un pēc tam atbraukuši ātrie. Pēc apraksta šķiet tā bija anafilakse, kas ir ļoti reta, gripas vakcīnām 1 no miljona, no kovida vakcīnām 20 reizes biežāk, tātad 1 no 50 000. Bet pat šis incidents nav licis nevienam klātesošajam mainīt domas un doties prom. Bet tas ir atgādinājums, ka tomēr vajag pagaidīt 15 minūtes pēc vakcinācijas, nevis uzreiz skriet prom, jo ja tev paliks slikti uz ielas, tad tur neviens vairs nevarēs palīdzēt. Šajā gadījumā ziņots, ka līdz ar ātro ierašanos pēc adrenalīna injekcijām šis nokritušais jau esot bijis spējīgs pats piecelties, tātad adrenalīns ir palīdzējis.


(Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]mranarhs
2021-10-11 11:17 (saite)
Hahaha, vakcinācijas temps iet uz augšu tieši tāpēc, ka valdība noteica pienākumu vakcinēties noteiktās profesionālajās grupās. Tieši pēc valdības lēmuma sāka veidoties rindas pie vakcinācijas centriem.

Runājot par iespēju paņemt brīvas dienas pēc vakcinācijas - cik man zināms, vairumā Eiropas valstu dažas "sick leave" dienas var paņemt vienkārši tāpat, bez kādām ārstu konsultācijām un zīmēm. Es vairs nepārzinu Latvijas sistēmu, jo nedzīvoju tur jau gandrīz piecus gadus, bet Zviedrijā pilnīgi noteikti tas ir iespējams. Es pats biju šādā prombūtnē dažas dienas septembrī, kā arī pagājušonedēļ piektdien.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]extranjero
2021-10-11 11:21 (saite)
Valdības lēmums galīgi neizskaidro, kāpēc vakcinējas vecie cilvēki, kuriem profesionālās attiecības ir nebūtiskas.

Tu jau laikam tiešām neko vairs nezini par Latvijas realitāti. Tiesības, kas skaitās uz papīra, ne vienmēr darbojas realitātē. Es jau pieminēju, ka cilvēki izjūt spiedienu no darba devēja. Man nav skaidrs, kāpēc tu to ignorē un joprojām mal savu. Ir apnicīgi skaidrot vienu un to pašu.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]mranarhs
2021-10-11 13:36 (saite)
Es jau rakstīju, nezinu, kā slimības prombūtne tagad darbojas Latvijā. Tāpēc es neko neignorēju - es tiešām nezinu. Ja tādas grūtības paņemt dienu vai divas brīvas slimības dēļ pastāv, tad tas ir ļoti slikti. Ne tikai vakcinācijas kontekstā, bet arī vispārīgi, jo tas nozīmē, ka cilvēks ar nelielu klepu un iesnām, varbūt pat temperatūru nāks uz darbu. Kad iepriekš strādāju Latvijā, šādas grūtības paņemt kādas dienas brīvas slimības dēļ neatceros, bet pieļauju, ka te "pie vainas" mani labie darba devēji.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]mranarhs
2021-10-11 13:38 (saite)
Par valdības lēmumu nepiekrītu tev, jo TV ziņās pats redzēju - intervēja uz vakcināciju rindā stāvošos. Vakcinējās, lai varētu turpināt strādāt. Protams, 100% visus cilvēkus neviens nenointervēs, bet drūzmēšanās pie vakcinācijas centriem sākās (un, cik saprotu, turpinās) precīzi nākamajā dienā pēc valdības lēmuma. Tu raksti, ka vakcināciju veicina labāka informēšana utml (ko es nenoliedzu), bet nekāda labāka informēšana pēdējā laikā Latvijā nav bijusi.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]extranjero
2021-10-11 16:23 (saite)
Kā mēdz teikt – korelācija nenozīmē cēlonību :D

Protams, daļa jau ir no piespiedu pasākumiem. To būtu grūti noliegt. Bet informētība nav nākusi no valdības. Man šķiet, ka viņi ir pilnībā nespējīgi izturēties pret cilvēkiem kā saprātīgiem, autonomiem indivīdiem. Informētība ir nākusi starp pašiem cilvēkiem, jo līdz ar jauno vilni, ir lielāka interese par visiem pasākumiem, arī vakcināciju.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]neraate
2021-10-11 15:38 (saite)
Vecie cilvēki vakcinējas, jo dažas dienas pirms ārkārtas situācijas ieviešanas atvēra pierakstu noteiktu sabiedrības grupu revakcinācijai pret kovidu.

Valdības lēmums izskaidro gan, jo šobrīd nevakcinētam cilvēkam lai saņemtu dažādus pakalpojumus, atsevišķos gadījumos pat ļoti būtiskus (ne pārtikas pirkšanu), ir jāveic tests par savu naudu, kas ir derīgs samērā īsu laiku un daļu pakalpojumu viņi vienkārši nevar saņemt.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]extranjero
2021-10-11 15:56 (saite)
Ārkārtīgi liela veco cilvēku daļa vēl nav saņēmuši pirmo vakcīnu, tāpēc viņi revakcināciju vēl nevar saņemt.

Es netaisos Latvijā lietot vakcīnu pasi. Tā ir totalitāra pieeja, kurai nav vietas demokrātiskā sabiedrībā.

Kādreiz padomju laikos, īsi pirms PSRS sabrukuma bija ieviesti tā saucamās rezidenta apliecības, lai iebraucēji Latvijā neizpirktu preces, kuras citos PSRS reģionos bija deficīts. Es iemanījos arī šo apliecību neizņemt, un vajadzības gadījumā kaut kā sanāca, ka pārdevēji tāpat nepārdeva šīs preces.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]neraate
2021-10-11 16:17 (saite)
:D

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]extranjero
2021-10-11 16:21 (saite)
Nokļūdījos ātri rakstot – pārdevēji man pārdeva šīs preces. :)

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?