extranjero ([info]extranjero) rakstīja,
@ 2021-07-28 20:03:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Vai vajadzēja pirmos vakcinēt jaunākus cilvēkus?
Kad Eiropā vakcīnas vēl bija deficīts, bija dažādas idejas, kam piešķirama prioritāte. Bija arī ideja, ka vajag sākt nevis ar tiem, kas ir visvairāk apdraudēti (vecie cilvēku un riska grupas), bet vajag sākt ar tiem, kas ir vislielākie infekcijas izplatītāji, tas ir, jauniešu populāciju. Šie aprēķini bija veikti un pierādīts, ka vairumā gadījumā tas nav vēlami. Pirmām kārtām ir jāvakcinē tie, kam ir vislielākais risks no slimības. Es daudz esmu kritizējis valdības, bet šajā lietā es atzīstu, ka UK – gods, kam gods – ir rīkojusies ļoti pareizi.

Līdz ar delta varianta izplatību šī pieeja ir ļoti atmaksājusies. UK pārdzīvoja ceturto pīķi (līdz pat 50 000 pozitīvu testu dienā), bet slimnīcās nonākušo un mirušo skaits bija relatīvi mazs, jo lielais vairums veco cilvēku jau ir vakcinēti.

Latvijā, diemžēl, tas tā nav, un nav saprotams, kāpēc valdība vairs nekā nedara šajā sakarā. Tās rīcība ir kļuvusi haotiska, tiek runāts par visādām sankcijām pret nevakcinētajiem, kas maz ietekmēs šīs riska grupas motivāciju. Tāpat kā janvārī par nekā nedarīšanu bija jāatkāpjas Viņķelei, tagad, manuprāt, laiks ir pienācis Kariņam. Nu jau ir ziņas, ka šis delta varianta vilnis Latvijā ir sācies, un tas nebūs tik labvēlīgs kā UK, jo vakcinācijas rādītāji veco cilvēku grupā ir pavisam citādi.

Šis princips – pasargāt vispirms tos, kas ir visvairāk apdraudēti – diemžēl netika ievērots visā pandēmijas laikā. Tā vietā, lai mēģinātu tieši ierobežot veco cilvēku inficēšanos, tika izmantoti netieši līdzekļi – ar mājsēdēm un citiem pasākumiem pret jaunākiem un aktīvākiem cilvēkiem. Tas tika darīts ar cerību, ka ierobežojot infekcijas izplatību, mazāk saslims arī vecie cilvēki. Diemžēl, matemātiski tas tā nestrādā, tāpēc arī pandēmijā bija tik liels mirušo skaits. Ja mēs būtu ieviesuši plānu, uz kuru aicināja gan Greitbaringtonas grupa, gan atsevišķi analītiķi, tad būtu vairāk infekciju, bet slimnīcās esošo un mirušo skaits būtu daudz mazāks, apmēram kā pēdējā vilnī UK. Šis vilnis ir ļoti laba demonstrācija un pierādījums, ka Greitbaringtonas modelis būtu bija daudz efektīvāks.

Valdības šo ceļu pamatā neizvēlējās tāpēc, ka tās vēlējās izrādīt savu varu pār iedzīvotājiem, un politiķi izbaudīt to, ka var izdot sadistiskus rīkojumus tautai un aizliegt protestus un kritiku. Es pieļauju iespēju (gan ne visai lielu), ka šī analīze tiks nākotnē veikta un šo politiķu rīcība tiks izvērtēta un tiks uzsākts kaut kas līdzīgs modernai Nimbergas prāvai, kur viņiem nāksies stāties tiesas priekšā un atbildēt par saviem rīkojumiem un motivāciju, kāpēc viņi tā darīja.

Vismaz es gribu dzirdēt atbildi, kāpēc Kariņš un Pavļuts šobrīd nekā nedara, lai veicinātu tieši veco cilvēku vakcināciju Latvijā?

Lai ilustrētu problēmu, es ielinkošu grafiku, ko bija ielicis jau cits cibiņš. Ir redzams, ka Latvijā vecie cilvēki ir vakcinēti apmēram procentuāli tādā pašā daļā kā jaunieši. Bet viņu risks atšķiras pat vairāk nekā 10 000 reizes.



(Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]iokaste
2021-07-29 08:26 (saite)
tu tiešām tici, ka ir iespējama 100% vienprātība? Pat Čečenijā par Putinu nobalsoja tikai 97%.
vai tu sevi neapkauno ar tādu acīmredzami feiku tabulu?

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]extranjero
2021-07-29 10:29 (saite)
Nedomāju, ka feika. 100,00% (ar vienu devu) var būt diezgan neticami, bet iespējams, ka viņi uzskaita tikai cilvēkus, kas reģistrēti ar veselības apdrošināšanu – tas ir, iztrūkst bomži, nepilsoņi, ar šaubīgu statusu, kas vispār netiek ieskatīti kā vakcinējamie cilvēki.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]iokaste
2021-07-29 10:35 (saite)
Kad ziņoja, ka Islandē nopotēti 85%, tad jau likās neticami. Tāda vienprātība iespejama varbūt Ziemeļkorejā.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]extranjero
2021-07-29 10:39 (saite)
85% ir ar divām devām, šis grafiks ir par tiem, kas saņēmuši vismaz 1 devu. Izskatās diezgan ticami.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]iokaste
2021-07-29 10:44 (saite)
tu pārpublicē nepārbaudītus mārketinga materiālus, kuri ir vairāk kā humors - bet acīmredzams, ka ticība ir liela. tas jau ir psiholoģijas jautājums.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]extranjero
2021-07-29 10:57 (saite)
Vakcīnu izlietojums ir tas, kas arī liek domāt, kas šis ir ticams.

Atšķirībā no Latvijas, UK vakcinēja stingri pēc vecuma grupām. Vakcīnas bija deficīts un piegāžu apjomi noteiktos laikos aptuveni atbilst šo grupu lielumiem. Ja nu vienīgi ārsti nav slepus vakcīnas izlējuši podā ;)

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]iokaste
2021-07-29 11:27 (saite)
iedod 400 eiro, es tev parādīšu, kur zelts aprakts.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]extranjero
2021-07-29 11:32 (saite)
Ha-ha. Kā tajā anekdotē – ābols par 100 dolāriem, jo nav parasts ābols, bet dod gudrību.

Nopērk, apēd ābolu, un domā, nu paga, šādu ābolu es būtu varējis par dolāru nopirkt.

Nu, re, sāk iedarboties.

Bet nu šajā gadījumā šis ir tikai ilustrācijai. Precizitāte nav tik būtiska. Viss ir atkarīgs, kā to skaita, kādus datus ņem. To visu var līdz bezgalībai vērtēt un precizēt, bet šoreiz tas nav tik svarīgi. Ja kāds atrod labākus datus, tad ar prieku tos ievietošu.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]mapats
2021-07-29 10:26 (saite)
Starp vakcinēt un piedāvāt vakcinēties ir liela atšķirība. Pārējais pakārtots brīvprātībai.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]extranjero
2021-07-29 13:05 (saite)
Protams, tam ir jābūt brīvprātīgi. Mēs jau redzam, ka piespiedu pasākumi tikai rada lielāku pretestību, un ir pretrunā medicīnas ētikai, Helsinku medicīnas ētikas deklarācijai un citām ētikas normām.

Es šausminos, cik ātri valdības to visu ir izmetušas ārā pa logu.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]missalise
2021-07-29 15:43 (saite)
Manuprāt, sāka vakcinēt jaunākus cilvēkus tāpēc, ka tos vecākos nevarēja piedabūt vakcinēties. Ja gaidītu, kad viņi tam saņemsies, tad nebūtu arī šībrīža vakcinēto skaita.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]extranjero
2021-07-29 16:04 (saite)
Tā izskatās. Bet loģika ir apmēram tāda, ja es nespēju samaksāt kredītu par dzīvokli, tad tā vietā, lai meklētu variantus – labāk apmaksātu darbu, nomainīt dzīvokli uz mazāku utt. – es paņemšu uz kredītu jaunu mobilo un aktīvi rūpēšos par šiem ikmēneša maksājumiem. Jā, mobilais arī ir derīga lieta, bet bez dzīvokļa var drīz nākties gulēt uz ielas.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?