extranjero ([info]extranjero) rakstīja,
@ 2021-06-02 07:57:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Šī vēstule ir ļoti būtiska, un tādai vajadzēja būt jau pirms gada.

Īsumā tā ir par skaidrāku un precīzāku informāciju, lai nebūtu tā, ka mēs visi dzīvojam neskaidrības miglā. Ja vakcīnas pasargā, tad mēs gribam zināt konkrēti, cik lielā mērā, pat ar precīziem skaitļiem. Ja kāda informācija vēl nav skaidri zināma, tad kādi ir pašreizējie beiziāna pamatpieņēmumi? Ja tas netiek skaidrots, tad tas rada nevajadzīgas bailes, satraukumu, antivakcinācijas noskaņojumu, vai gluži otrādi – nevajadzīgus uzbrukumus šaubīgajiem.

Tāpat mēs gribam zināt, kā valdība pieņem lēmumus par dažādiem pasākumiem. Nevis tikai PR mērķiem domātās preses relīzes, bet konkrētu informāciju ar skaitļiem un pamatojumu. Komentāros jau kāds pamanīja, ka Pfizer vakcīnas ražotājs zāļu aprakstā ziņo, ka persona tiek uzskatīta par pilnībā aizsargātu 7 dienas pēc otrās devas, kamēr valdības noteikumos ir teikts, ka tās ir 14 dienas. Kāds pamats ilgākam periodam? Visdrīzāk jau bija tā, ka kāds ierēdnis, kas neko no šīm lietām nesaprot, vienkārši izdomāja – drošs paliek nedrošs – pieliksim vēl 7 dienas klāt. Tas nekādi neveicina uzticību valdībai un ieviestajiem noteikumiem.

Piemēram, mēs jau zinām, ka AstraZeneca vakcīna var izraisīt trombozi. Mēs nezinām, kādi tam ir iemesli, bet ir ziņots šīs blakusparādības nāves risks ir ārkārtīgi niecīgs: tikai 0,00018%, savukārt nāves risks no kovida 30-39 gadu vecu cilvēku grupā ir 0,04%, tātad attiecība ir aptuveni 1:222. Tomēr jāņem arī vērā, ka mirstības rādītāji no kovida ievērojami atšķiras veseliem cilvēkiem un cilvēkiem ar jau esošām slimībām (diabēts, aptaukošanās utt.). Es nezinu cik šī atšķirība ir liela, bet pieņemsim, ka 10 reizes. Tātad risks nomirt no vakcīnas būtu apmēram 20 reizes mazāks nekā no kovida. Tas paskaidro, kāpēc jaunākiem cilvēkiem dosim Pfizer vai Moderna vakcīnu.

Domāju, ka daudzi man tagad uzbruks par panikas celšanu. Es uzskatu, ka daudziem cilvēkiem lielāku paniku rada tieši skaidras informācijas nesniegšana.


(Lasīt komentārus) - (Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]indulgence
2021-06-02 10:38 (saite)
Man šķiet, ka 90% sabiedrības tik ļoti neko nejēdz no fizioloģijas un medicīnas, ka pat ja viņus apbērs ar skaitļiem un procentiem "cik ļoti", šie nekļūs zinošāki ne par jotu. Tb pūlim nekas nav jāzina. Kā klasiķi rakstīja: "Runas vīriem spēks rokā, kā tie lems, tā būs."

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]extranjero
2021-06-02 10:51 (saite)
90% tādi ir, un tas arī ir iemesls, kāpēc politiķiem ir radies iespaids, ka nekas nav jāskaidro.

Bet lielākie antivakss šobrīd nav šis 90% pūlis, bet Silikonas ielejas gaišākie prāti. Viņi ir eksperti savās jomās (nu tur, kā bīdīt google reklāmas un sociālie tīkli utt.). Kā jau nespeciālistiem, viņiem nav laika izstudēt medicīnu, bet ir pietiekami liela spēja analizēt skaitļus, redzēt neatbilstības varas vīrus paziņojumos.

Kaut kur pavīdēja ziņa, ka gandrīz viss antivax saturs internetā ir tikai 18 cilvēku radīts. Liekas neticami, bet ja šie cilvēki ir atkoduši sistēmu un eksperti tajā, ko viņi dara – masu reklāmās un virāla satura publicēšanā, turklāt ja tas ļauj viņiem vēl ar to labi nopelnīt, tad kaut kas tajā ir.

Man šķiet, ka viņi vienkārši izmanto skaidras informācijas iztrūkumu, tāpēc ir tik labi rezultāti. Jo tiem 10%, kam patīk skaitļi, nav citas alternatīvas, kas tik labi stāstītu un vēl rādītu grafikus un visu pārējo.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


(Lasīt komentārus) -

Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?