extranjero ([info]extranjero) rakstīja,
@ 2021-05-16 08:15:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
totalitārisms un antivaks
Daži man aizrādīja, ka nav pareizi dažu valdību reakciju šajos laikos par totalitāru, tomēr pie šāda secinājuma, ka valdības ir rīkojušās totalitāri, ir nonākušas arī uzraugošo zinātnieku grupas: https://archive.is/qzvSv

Lokdaunu sākumā trakākais jau bija aizliegums cilvēkiem iziet pasportot parkā vai pastaigāt pa pludmali. Es uzreiz mēģināju argumentēt, ka šādam aizliegumam nav nekādas jēgas. Pat pēc toreizējās izpratnes svarīgi bija tikai ievērot 2 metru distanci, šobrīd mēs zinām, ka atklātā gaisā riski ir vēl mazāki. Cilvēki piekrita, ka tam nav jēgas, bet vienlaicīgi neiebilda pret valdības noteikumiem – baiļu politika bija labi nostrādājusi.

Valdības joprojām nav atvainojušās par šo kļūdu, un manuprāt tas vairo antivakcinācijas noskaņojumu. Lai gan vakcīnas ir efektīvas, valdības ar totalitāro pieeju un stingrajiem sodiem par bezjēdzīgu ierobežojumu neievērošanu ir radījušas pret sevi milzīgu neuzticību. Savukārt valdības ir kā apreibušas no pēkšņi iegūtās varas, kuru neviens nevēlas apšaubīt. Šie tiešām ir ļoti smagi laiki, un liels zaudējums demokrātijas idejām.


(Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]dzeltens
2021-05-17 12:52 (saite)
Jā, es pilnīgi piekrītu par antivax noskaņojumu. Redzu pēc sevis - līdz šim esmu pārliecinoši bijusi vakcinēšanās nometnē, ģimenē esam vakcinējušies pret visu, izņemot gripu, bet ieskaitot neobligātās ērces.
Bet tagad ar Covid kaut kā bremzēju, un iemesls tam ir nevis ticība sazvērestības teorijām, bet aizdomas, ka visa šī baiļu kampaņa pārāk daudziem ir lielisks biznesa projekts. Sākot ar vakcinācijas biroja reklāmas iepirkumu komandu, beidzot ar pašiem vakcīnu ražotājiem.

Es domāju, Latvijā tieši dēļ tā valdības rīcības totalitārisma arī vienkāršo cilvēku vidū valda tāds nihilisms visu to ierobežojumu ievērošanās. Vēsturiskā atmiņa par dzīvi totalitārā iekārtā dara savu, un varbūt labi, ka tā. No sērijas - jūs tur augšā lemiet ko gribat, mēs atradīsim, kā to apiet. Pat ja esmu par jaunu, lai būtu apzinātā vecumā dzīvojusi PSRS, tā tomēr ir kultūras daļa, kas daudzās jomās mūsu valstī kavē attīstību (ēnu ekonomika utt.). Bet šai gadījumā zaudētāji drīzāk ir ierobežojumu pedantiskie ievērotāji, kas tiešām neļauj bērniem tikties ar draugiem, līdz tie iedzīvojas depresijā, darbavietā sēž maskā, pat ja kolektīvs ir neliels, svētkos nevienu nesatiek pat ārā utt.

(Atbildēt uz šo)


[info]iokaste
2021-05-17 14:34 (saite)
Jā, tā vardarbība ir vairojusi antivakcinācijas noskaņojumu arī pret potēm, kuras agrāk uztvēra normāli.

(Atbildēt uz šo)


Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?