extranjero ([info]extranjero) rakstīja,
@ 2020-04-15 08:53:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
ekspertu krīze
Ja PVO vēl joprojām nevar saņemties un ieteikt lietot maskas, pamatojoties uz tiem skaidrajiem pierādījumiem, kas mums jau ir, (arī ar izpletņiem nav veikti randomizēti kontrolēti pētījumi) tad varbūt viņi ir pelnījuši zināmas soda sankcijas. Es pat neko neteikšu par viņu politiskajām spēlēm ar Ķīnu un izlikšanos, ka nedzird vārdu Taivāna. Tiesa, PVO ir padarīti par vienu grēkāzi, jo gandrīz visas institūcijas izrādīja līdzīgu nespēju darboties aktīvi un elastīgi, un lēmumi iestrēga birokrātu komitejās.

Ar ekspertiem ir vēl lielākas problēmas. Stingrās karantīnas tika noteiktas, pamatojoties uz ekspertu modeļiem, kas paredzēja 10 reizes lielāku pīķi, nekā tas patiesībā bija. Tās nav vienkārši nelielas nobīdes, tā ir atšķirība par veselu kārtu ārpus visiem ticamības intervāliem. Mēs tikām pārbaidīti par mirstošu cilvēku rindām pie slimnīcām un līķu kaudzēm, un centīgi sensāciju meklējoši žurnālisti ar selektīvu ziņošanu ļoti mēģināja pierādīt šo naratīvu un palielināt paniku.

Savukārt, dažās valstīs valdības uzlika sodus ikvienam par uzdrošināšanos paskriet brīvā dabā. Citās valstīs rīkojās diskrētāk un nostiprināja autokrātiskās tendences. Bet vistraģiskākais ir tas, ka sekošana šiem aplamajiem modeļiem būs radījusi lielāko ekonomisko krīzi pēc Lielās Depresijas.

Pozitīvais droši vien ir tajā, ka tagad mums ir pamatots iemesls akli neticēt ekspertu modeļiem par globālās sasilšanas radītajām sekām. Tā droši vien ir līdzīga lieta, ka globālā sasilšana ir reāla, tā radīs problēmas, bet modeļi, kas pieprasa paniku, nav jāņem vērā, ja mēs vēlreiz negribam iekāpt šajā bedrē.


(Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]mranarhs
2020-04-15 12:37 (saite)
Paga, eksperti pa lielam taču nerekomendēja lokdaunus, slēgtas robežas utml. Vienkārši veselā čupā valstu politiķi izvēlējās neklausīt ekspertus. Vai arī es ko esmu palaidis garām?

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]extranjero
2020-04-15 13:16 (saite)
Rekomendēja gan. Visoptimistiskākais modelis paredzēja, ka pat ar visu palikšanu mājās, mums tagad bija jābūt 10 reizes vairāk mirušo. Joprojām PVO iesaka turpināt lokdaunus.

Sīkāk šeit: https://www.vox.com/future-perfect/2020/4/8/21210193/coronavirus-forecasting-models-predictions

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]extranjero
2020-04-15 13:35 (saite)
Un arī šis par to, kā modeļi ietekmēja plānošanu:
https://thezvi.wordpress.com/2020/04/11/seemingly-popular-covid-19-model-is-obvious-nonsense/

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]dooora
2020-04-15 13:19 (saite)
nolūrēju šorīt šo te:
https://xtv.lv/rigatv24/video/4rP7elJDNBR-14_04_2020_uz_linijas

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]extranjero
2020-04-15 13:22 (saite)
Piedod, es video gandrīz nekad neskatos. To, ko video izstāsta 30-60 minūtēs, es varu izlasīt 2-3 minūtēs, vai vismaz noskimot pašu galveno.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]dooora
2020-04-15 14:03 (saite)
šams citstarp saka, ka maskas ir ok, un ierosina tajās iepilināt biš ēteriskās eļļas. vai kauč vai spirtu iespulverizēt, iekams doties supermārketā.

vispār jau es galvenokārt neverbālās izteiksmes līdzekņus te saskatīju, kas mani remdināja. tos nav tik viegli pierakstīt. un pat, koši pierakstītus, skimojot viegli noskipot.

vale!

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?