Dunduks ([info]dunduks) rakstīja,
@ 2017-07-26 09:15:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Tīklā var apskatīties 2017.gada pasaules matemātikas olimpiādes uzdevumus. Pirmais ir ir tik viegls, ka pat man sanāk iekļauties minūtē, savukārt pārējie ir tādi, ka labi ja saprotu, kas tur ir prasīts.

Interesantāk par matemātisko sastāvdaļu ir 5.uzdevuma teksts par futbolistiem dažādās valodās. Angliski ir "Sir Alex" un "soccer" (!!!). Sers Alekss ir arī igauniski, lietuviski un zviedriski, krieviski, portugāliski un spāniski vienkārši treneris, bet latviski toties Pahars, poliski Piechniczek, čehu valodā Vrba, savukārt vāciski Pele (!).


(Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]peepingtom
2017-07-26 09:25 (saite)
interesanta ir vēlme lejupielādēt visās valodās tos jautājumus.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]dunduks
2017-07-26 09:28 (saite)
Nu es sāku ar latvisko versiju, protams, un tā kā biju pārliecināts, ka Pahars citās valodās nebūs, tad atļāvos veikt antropoloģisku pētījumu nedaudz paziņkāroties :-)

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]sirdna
2017-07-26 10:15 (saite)
ar matemātiku man vienādiņ ir bijušas motivācijas problēmas. Ja Jānītim ir pieci āboli un tā tālāk, ok, te mums ir reāla pasaule, taustāmas problēmas un drāmas. Bet skaitļu virknei a(0-n) atrast tādas z vērtības, kurām n=m, bet m = kvadrātsakne no z, kur z ir kaut kāda matrica no imagināriem skaitļiem, tur man rodas jautājums - a nafig? uz kuru es nerodu atbildes. Kur Jānītis, kur āboli, es prasu!

(ar visu to, ka matenē man bija apaļi piecenieki piecballu sistēmā, un arī augstskolā diferenciālvienādojumus močīju, ka nemetas, bet tas viss bija vairāk aiz izmisuma un labāku nodarbju trūkuma).

(Atbildēt uz šo)

1621. gada pasaules matemātikas olimpiādes uzdevums :)
[info]indulgence
2017-07-28 07:15 (saite)

(Atbildēt uz šo)


Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?